Vizualizări: 2298
A fost lansat Grupul Regional de Lucru Chişinău
Chişinău, 9 Septembrie 2008 — La 9 septembrie, 2008, Camera Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova (CCI), împreună cu Proiectul „Reforma cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător şi a administrării fiscale în Moldova”- USAID|BIZTAR şi cu aportul Primăriei municipiului Chişinău, a lansat Grupul Regional de Lucru Chişinău, (GRL Chişinău).
GRL Chişinău este format din reprezentanţii instituţiilor publice locale şi comunitatea de afaceri din municipiul Chişinău. GRL Chişinău este organizat cu scopul de a disemina informaţia despre Reforma Regulatorie şi schimbările legislative şi de a asigura dialogul public – privat, pentru înlăturarea barierelor din mediul de afaceri. GRL Chişinău urmăreşte promovarea şi dezvoltarea capacităţilor locale de informare şi de participare la reformă.
În cadrul şedinţei GRL Chişinău, vicepreşedintele CCI, Tudor Olaru a accentuat faptul că una dintre sarcinile CCI este acordarea asistenţei agenţilor economici. În acest context, activitatea de antreprenoriat poate fi realizată doar în baza unui dialog permanent între mediul de afaceri şi autorităţile publice locale şi centrale. CCI este una dintre organizaţiile neguvernamentale ce contribuie la facilitarea acestui dialog, creând premise pentru dezvoltarea economică a ţării. Însă doar existenţa unor reguli clare, ce sunt stabile şi nu împiedică activitatea antreprenorială poate duce la prosperitatea economică a statului.
Directorul de proiect USAID|BIZTAR, BetoBrunn, a afirmat că priiectul va susţine GRL Chişinău, pentru a implementa cu succes reforma cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător şi a administrării fiscale în Moldova. El a salut discuţiile membrilor grupului de lucru referitor la problemele cu care se confruntă mediul de afaceri.
În aceeaşi ordine de idei, Eugenia Ciumac, şefa Direcţiei evidenţă contabilă şi analiză economică a Primăriei Chişinău, şi-a exprimat recunoştinţa faţă de iniţiativa promovată de CCI a RM şi USAID|BIZTAR. Sursa citată a menţionat, că Primăria municipiului Chişinău susţine racordarea legislaţiei naţionale la sistemul european, aceasta fiind o pârghie importantă pentru dezvoltarea economică. “Sper ca această iniţiativă să fie aplicată şi în Chişinău, pentru ca businessmenii să activeze într-un cadru legal oportun. Iar prin implementarea proiectului autorităţile publice să devină mai transparente şi să acordăm ajutor antreprenorilor nu doar prin declaraţii, ci şi prin acţiuni concrete”.
În cadrul primei şedinţe a GRL Chişinău, Eugeniu Osmochescu, expert al Reformei Regulatorii (RR), a făcut o prezentare referitor la evoluţia RR, priorităţile acesteia, cadrul de reglementare şi activitatea Grupului Naţuinal de Lucru. El a prezentat exemple concrete ale problemelor cu care se confruntă antreprenorii şi soluţiile ce au fost găsite, prin implementarea reformelor Ghilotina I şi II, deschiderea ghişeelor unice, micşorarea numărului de acte şi autorizaţii necesare desfăşurării activităţii de antreprenoriat.
Roman Laduş, expert Proceduri de Licenţiere a prezentat proiectul „Reforma cadrului de reglementare a activităţii de întreprinzător şi a administrării fiscale în Moldova”- USAID|BIZTAR.
Membrii GRL Chişinău, printre care se numără şi agenţi economici, au salutat iniţiativa CCI de a lansa, regional, grupul de lucru. Ei au aprobat un plan de acţiuni pentru perioada septembrie- decembrie 2008 şi şi-au expus disponibilitatea de a participa activ la implementarea proiectului.
Referindu-se la barierele pe care le întâlnesc antreprenorii, Directorul complexului hotelier turistic “Vila Verde”, Alexandru Sapojnic, a opinat că nu este obiectiv faptul, că structurile ce elaborează legistaţia sunt cele ce controlează aplicarea acesteea şi tot ele aplică sancţiuni. Businessmanul a dat exemple concrete de abuzuri ce se înregistrează în domeniul vinificaţiei, transporturilor, serviciilor hoteliere, energenicii, etc. “Deoarece sunt agent economic de mai mulţi ani şi plătesc, regulat, impozitele, este absurd ca pentru fiecare etaj de hotel să obţin fel de fel de autorizaţii, de la diferite instanţe, pe care să le înnoiesc în fiecare an. Toate acestea costă o mulţime de bani. Cred că agenţii economici privaţi sunt trataţi cu invidie de către stat”, a concluzionat antreprenorul.
În activitatea sa, GRL Chişinău pune accentul pe implementarea legii nr. 235 din 20.07.2006 “Cu privire la principiile de bază de reglementare a activităţii de întreprinzător”, legii 424 din 16.12.2004 privind revizuirea şi optimizarea cadrului normativ de reglementare a activităţii de întreprinzător şi Hotărârea Guvernului nr. 132 din 08.02.2005, privind implementarea Reformei Regulatorii.
Direcţiile prioritare în activitatea GRL Chişinău sunt:
1. Conlucrarea cu administraţia publică locală, cu organele de control, agenţii economici din business-ul mic şi mijlociu, asociaţiile oşteşti, în vederea reglementării de stat a activităţii de întreprinzător;
2. Atragerea în procesul Reformei Regulatorii a antreprenorilor din localităţile suburbane ale mun. Chişinău;
3. Analiza problemelor din mediul de afaceri în cadrul dialogurilor la mesele rotunde, dezbaterile publice desfăşurate în regiune;
4. Generalizarea şi publicarea propunerilor parvenite de la agenţii economici, pentru revizuirea şi optimizarea cadrului normativ de reglementare a activităţii de întreprinzător;
5. Elaborarea şi editarea buletinelor informative, etc.
Următoarea şedinţă a GRL Chişinău va avea loc peste o lună.
În luna iunie, 2008, proiectul USAID|BIZTAR cu susţinerea Camerei de Comerţ şi Industrie a RM, a facilitat re-lansarea GRL „Sud”, care include raioanele Cahul, Cantemir şi Taraclia. În iulie, curent, a fost re-lansată activitatea GRL „Bălţi”, cu raioanele Râşcani, Făleşti, Sângerei şi Glodeni. Proiectul USAID|BIZTAR preconizează lansarea grupurilor de lucru şi în alte regiuni ale republicii, cu scopul de a asigura răspândirea informaţiei despre Reforma Regulatorie în regiuni şi de a facilita participarea acestora la implementarea reformei.
Proiectul USAID/BIZTAR este finanţat de către Guvernul Statelor Unite ale Americii prin agenţia sa principală de oferire a asistenţei, Agenţia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internaţională (USAID). Proiectul USAID|BIZTAR este una dintre acţiunile USAID privind susţinerea creşterii economice, reducerea sărăciei şi consolidarea economiei de piaţă în Republica Moldova.
Autor: Camera de Comerţ şi Industrie a Republicii Moldova
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2305
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 16
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1659
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33