Nume
Parola
Vizualizări: 2750
Ministrul Educației: vom înăspri sancțiunile pentru acumulări ilicite de bani în școli
Chişinău, 29 Iunie 2012 — Ministerul Educației a organizat o ședință privind modalitățile de contracarare a plăților informale în instituțiile de învățămînt. La întrunire au participat conducerea Ministerului Educației, reprezentanți ai CCCEC, Procuraturii Generale, Ministerului Justiției, Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Direcției Generale Educație, Tineret și Sport, Chișinău, și Primăriei mun. Chișinău.

Agenda ședinței a inclus discuții cu referire la excluderea colectării ilicite de la părinți a sumelor bănești în instituțiile de învățămînt, la revizuirea actelor normative departamentale ce reglementează activitatea comitetelor părintești și la regulamentul vizînd cooperarea instituțiilor de învățămînt cu asociațiile obștești ale părinților.

Ministrul Educației, Mihail Șleahtițchi, a vorbit despre importanța actelor normative care ar prevedea sancțiuni pentru managerii și cadrele didactice antrenate în perceperea ilegală a surselor financiare de la părinți.

Potrivit Ministrului, încasările de bani de la părinți, de către persoanele fizice neautorizate, pentru varii motive, sînt interzise, iar participarea părinților la activitățile de susținere a instituției se bazează pe principiul exclusiv benevol.

Viceministrul Educației, Tatiana Potîng, a spus că nu există acte normative care ar admite sau ar încuraja colectarea unor sume bănești în cadrul școlilor. În conformitate cu prevederile legale, cadrele didactice sînt obligate să respecte în activitate normele de etică.

”Ministerul Educației cunoaște despre plăți informale percepute de către managerii instituțiilor de învățămînt, în afară de cele acumulate de către asociațiile părintești, cum ar fi la înmatricularea copiilor în grădiniță sau școală sau pentru diverse cadouri, ceea ce știrbește din imaginea școlii și a cadrului didactic. La fiecare sesizare, ministerul a reacționat promt și a aplicat sancțiuni disciplinare.

Pentru a contracara colectările ilicite de bani, Ministerul Educaţiei a emis, în repetate rânduri, dispoziţii despre responsabilizarea managerilor instituţiilor de învăţământ şi a cadrelor didactice”, a relatat dna Potîng.

Totodată, pentru cultivarea intoleranței față de corupție, în sistemul învățămîntului, educația în spiritul cultivării intoleranței față de fenomenul corupției se materializează în procesul de implementare a curricula modernizate prin formarea competențelor-cheie la elevi precum cele civice, morale. În curricula școlare au fost introduse elemente anticorupție predate în cadrul disciplinei ”Educația civică”, iar Planul-cadru pentru învățămîntul superior la toate specialitățile include obligatoriu disciplinile ”Bazele statului și dreptului” și ”Etica profesională”.

Ministerul Educației a lansat o campanie de informare și responsabilizare ”Corupția omoară educația”, prin disfuzarea a patru spoturi sociale prin care este promovată ideea că e de responsabilitatea și puterea fiecărui actor educațional de a lua atitudine adecvată pentru a minimiza fenomenele de corupție.

În scopul reglementării cooperării instituțiilor de învățămînt cu asociațiile obștești ale părinților, Ministerul Educației a elaborat un regulament prin care să fie clar stabilite domeniile și responsabilitățile fiecărui partener de cooperare.

Ca rezultat al discuțiilor, pentru excluderea oricăror stipulări care ar presupune acumulări de bani de la părinți, în alte scopuri decît cele prevăzute în Legea învățămîntului, ministerul va modifica prevederile Regulamenului-tip de activitate a instituțiilor de învățămînt preuniversitar.

În același timp, va fi efectuată o analiză a impactului Regulamentului cu privire la cooperarea instituțiilor de învățămînt cu asociațiile obștești ale părinților, și se va acționa în consecință în funcție de rezultat.

În concluzie s-a constatat că pentru plățile informale în învățămînt este necesară consolidarea eforturilor tuturor factorilor: Ministerului Educației, Ministerului Justiției, Procuraturii Generale, CCCEC și administrației publice locale.