Nume
Parola
Vizualizări: 3476
Forum economic moldo-german: Sectorul ÎMM poate progresa doar prin facilitarea accesului la finanţare şi sprijinul real al statului
30 Noiembrie 2010 — Un sector dezvoltat al întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM) poate reconfigura economia Republicii Moldova, atât prin oportunităţile masive de angajare în câmpul muncii, cât şi prin competitivitate şi dinamism. Or, pentru aceasta e nevoie de a derula reforme consistente, atât pe palierul optimizării legislative, cât şi pe cel al sprijinului acelor ÎMM-uri care demonstrează eficienţă şi viziune. Toate astea trebuiesc bazate pe o educaţie economică de calitate şi pe insuflarea spiritului antreprenorial.

Autorităţile trebuie să se asigure că toţi agenţii economici au şanse egale la programele de ajutor de stat, iar criteriile de selecţie sunt transparente, nediscriminatorii şi bazate doar pe raţionamente economice. Tot transparente, dar şi ample ar trebui să fie datele statistice raportate oficial, pentru a oferi o imagine obiectivă asupra dezvoltării sectorului şi a facilita analiza sa calitativă. Pe de altă parte, datele statistice din Moldova trebuie să fie mai uşor de comparat cu cele ale statelor-membre UE.

Pentru a crea un mediu economic competitiv şi atractiv de afaceri, decidenţii trebuie să monitorizeze riguros piaţa. Trebuie interzise toate auto-reglementările care subminează concurenţa liberă, în special: fixarea preţurilor, preţurile recomandate, impunerea restricţiilor de intrare şi acordarea de drepturi exclusive de a presta anumite servicii. O altă măsură de susţinere a dezvoltării sectorului este facilitarea creării şi lichidării unei companii.

Acestea sunt principalele concluzii ale celor peste 150 de participanţi la Forumul moldo-german de finanţare a întreprinderilor mici şi mijlocii. Evenimentul a fost organizat în cadrul programului „Transform” al Ministerului Federal pentru Finanţe al Germaniei, cu participarea Băncii de Dezvoltare KfW şi Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul“ din Republica Moldova.

„Întreprinderile mici şi mijlocii sunt mult mai importante pentru oameni decât companiile mari, fiindcă le oferă şansa de a-şi găsi un loc de muncă. Pentru Republica Moldova, dezvoltarea acestui sector ar reprezenta o cale de a-i întoarce acasă pe cei plecaţi la muncă peste hotare. Guvernul german este dispus să contribuie la identificarea soluţiilor de finanţare corectă a acestui sector, acordând sprijinul necesar”, a afirmat ambasadorul Republicii Federative Germania, Berthold Johannes, la deschiderea oficială a evenimentului.

La rândul său, viceministrul Economiei al Republicii Moldova, Octavian Calmîc, a menţionat: „97% din totalul întreprinderilor înregistrate în RM sunt mici şi mijlocii. Mai mult, acest domeniu are importanţă nu doar economică, ci şi socială, prin oportunităţile de angajare oferite. Din punct de vedere economic, acest sector generează venituri în volum de 65 de miliarde de lei. 35% din PIB este creat de ÎMM-uri. Iată de ce politicile statului sunt orientate spre susţinerea şi dezvoltarea acestor întreprinderi, extinderea lor în zona rurală”.

Reprezentantul Băncii de Dezvoltare KfW, Simone Wunsch, a subliniat: „Banca noastră este orientată pe susţinerea sectorului ÎMM-urilor, care reprezintă, în opinia noastră, motorul economiei. Am vrea să contribuim şi în Republica Moldova, fiindcă observăm interes şi angajament atât din partea autorităţilor, cât şi a agenţilor economici”.

Vicepreşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, Doina Aurica, a accentuat: „Rolul decisiv în competitivitatea şi dinamica economiei al ÎMM-urilor este cel care justifică importanţa asigurării accesului la finanţare. Dificultăţile economice sunt cele care îi îndeamnă pe oameni să caute noi surse de finanţare. În primul rând agenţii economici trebuie să conştienteze potenţialul lor de creştere şi să cunoască mijloacele de a obţine susţinere”.

Doina Aurica a mai adăugat că portofoliul de împrumuturi prin intermediul sectorului de microfinanţare pentru 2009 s-a cifrat la 1 miliard 600 de milioane de lei. Potrivit deciziei de utilizare, 15% au fost orientate spre consum iar restul investite în afaceri: „Iată de ce Comisia noastră e interesată să promoveze un set de măsuri legislative pentru a asigura stabilitatea sectorului, promovând norme armonizate la legislaţia comunitară, pentru a crea un cadru eficient de supraveghere.”

Directorul Departamentului economie de piaţă funcţională de la IDIS ”Viitorul”, Viorel Chivriga , este de părere că principalele obstacole pentru ÎMM-uri sunt componenta inflaţiei şi cea a riscului ratei dobânzii: „Numai prin micşorarea efectelor acestor componente, şi în niciun caz prin exercitarea unor presiuni asupra Băncii Naţionale a Moldovei, se poate ajunge la rate mai mici. Pentru asta, e nevoie de o disciplină bugetară şi de o politică monetară şi fiscală responsabilă şi previzibilă, precum şi de o capacitate a sectorului privat de a veni cu nişte idei competitive”.

Programul „Transform” al Ministerului Federal pentru Finanţe al Germaniei, cu participarea Băncii de Dezvoltare KfW şi Institutului de Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul“ din Republica Moldova, vor continua să lanseze dezbateri sincere pe soluţiile care ar impulsiona dezvoltarea ÎMM-urilor, fiind convinşi că un asta va contribui la dezvoltarea dinamică şi inovativă a economiei şi la stabilitatea socială a ţării.