Nume
Parola
Vizualizări: 2114
Copiii cu părinţi plecaţi de-acasă din s. Condriţa desenează şi cresc OAMENI MARI
28 Mai 2010 — În satul Condriţa (municipiul Chişinău), la Centrul Comunitar de educaţie timpurie din incinta gimnaziului, a avut loc proiecţia a şase filme cu desene animate, realizate de copii cu părinţi plecaţi peste hotare. Acţiunea s-a desfăşurat cu genericul „Desenăm şi creştem OAMENI MARI!”.

În cadrul acţiunii, cei 13 copii de 5-7 ani au mai participat la atelierul de desen „Familia mea”.

Ministrului Educaţiei, Leonid BUJOR a discutat cu părinţii, buneii şi alţi îngrijitori, primarul, profesorii şi le-a oferit „Ghidul pentru profesioniştii care lucrează cu copiii migranţilor”, cartea „Copilul meu e singur acasă” şi „Singur acasă” (carte de buzunar pentru copiii cu părinţii plecaţi de-acasă).

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Educaţiei, Proiectul „Educaţie pentru Toţi”, în parteneriat cu Centrul Multimedia „ARTIStudio”.

Satul Condriţa – 40 de ani fără grădiniţă

• Centrul Comunitar de educaţie timpurie din s. Condriţa a fost deschis în septembrie 2009.
• “Pînă atunci, la Condriţa, de 40 ani nu a exista grădiniţă”, spune Anatol Maxim, directorul gimnaziului, în incinta căruia se află centrul.
• Spaţiul Centrului a fost renovat de APL şi dotat de Ministerul Educaţiei în cadrul Proiectului „Educaţie pentru Toţi”.
• 13 copii de 5-7 ani frecventează acest centru. “Copiii sunt atît de bucuroşi şi dornici să meargă la centru, că vor să vină aici şi sîmbăta, şi duminica, în zilele de odihnă”, spune Alexandra Daşchevici, educatoarea, care are lucraţi 45 de ani ca învăţătoare de clasele primare.
• Gimnaziul din s. Condriţa se află într-o clădire cu un singur nivel, destinata punctului medical, în care se mai află secţia de poliţie, oficiul poştal şi Moldtelecomul.

Copiii cu părinţi plecaţi de-acasă – cifre

• Potrivit unor estimări, în anul 2009, 135 mii de copii din Moldova aveau cel puţin un părinte plecat peste hotare.
• În 2006, în Moldova, se vorbea despre aproximativ 94 de mii de copii cu unul sau ambii părinţi plecaţi de-acasă.
• În satul Condriţa, doi copii din trei, care frecventează Centrul comunitar de dezvoltare timpurie, au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate.

Filmele cu desene animate create de copii la Centrul „ARTIStudio”

Cele 6 filme proiectate la Condriţa au fost realizate în anul 2009 de către 40 de copii şi tineri de 5-29 ani, printre care copii cu părinţi migranţi şi copii cu nevoi speciale, în cadrul proiectului „Familia Mea”, realizat de Asociaţia „ARTIStudio”.

Filmele au participat la câteva festivaluri internaţionale şi două dintre ele au câştigat mai multe premii, printre care:
• Filmul „Visul de hârtie” (“Paper Dream”) a fost premiat la categoria “Cel mai bun debut” în cadrul festivalului de creaţie multimedia din aprilie 2010, care avut loc în oraşul Vologda.
• Filmul „Visul de hârtie” a luat diploma cu menţiunea „Cea mai bună regie” la Conferinţa Internaţională „Desenul Animat ca fenomen al culturii”, care a avut loc, în octombrie 2009, la Moscova.
• Iar filmul „Tăpuşele” a fost premiat pentru „Cea mai bună imagine” la acelaşi eveniment din octombrie 2009.

Asociaţia „ARTIStudio” a fost creată în anul 2002 şi promovează filmul cu desene animate, realizat de copii şi tineri. Larisa Glinca, pictor animator, este director al Asociaţiei „ARTIStudio”.

Proiectul „Educaţie pentru Toţi – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”

• A fost lansat de Ministerul Educaţiei şi Tineretului în anul 2006.
• Este realizat din sursele unui sursele unui grant oferit Republicii Moldova de Fondul Catalitic. Grantul este administrat de Banca Mondială, iar activităţile proiectului sunt implementate, cu asistenţa UNICEF, de către Ministerul Educaţiei.

Rezultate ale Proiectului:
• În ultimii 3 ani s-a făcut o investiţie de 8,8 mln dolari SUA în revigorarea instituţiilor preşcolare.
• Au fost renovate 65 de instituţii preşcolare. Au fost create 40 de centre comunitare de educaţie timpurie în localităţile în care nu existau grădiniţe şi numărul de copii nu permite deschiderea unei grădiniţe.
• 510 instituţii au primit dotări substanţiale (mobilă, materiale didactice, cărţi, jucării, terenuri de joc.
• Au fost create cca 3250 locuri noi în grădiniţe şi cca 230 locuri noi de muncă pentru cadrele didactice.
• Toate instituţiile preşcolare din ţară au beneficiat de cărţi şi instruire pentru educatori.

Contacte:
Aurelia GUZUN, specialist in comunicare,
Proiectul „Educatie pentru Toti – Iniţiativă de Acţiune Rapidă”,
Tel. 233.897
www.prescolar.edu.md