Nume
Parola
Vizualizări: 2638
Investiții de 103,8 milioane lei în Regiunea de Dezvoltare Nord, în 2017
Bălți, 11 Ianuarie 2018 — În 2017, Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord a realizat proiecte de dezvoltare regională și a organizat evenimente al căror principal obiectiv a fost implementarea politicii de dezvoltare regională și atragerea investitorilor străini în regiune. Valoarea totală a investițiilor este de 103,8 milioane lei în 2017, din care 69,5 milioane lei alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și 34,30 milioane lei atrași din surse externe. În mare parte, mijloacele financiare din surse externe urmează să fie valorificate în 2018.

PROIECTE FINANȚATE DIN FNDR ȘI DIN SURSE EXTERNE

În 2017, ADR Nord a gestionat 13 proiecte finanțate din FNDR, în acest sens valorificând circa 69,5 milioane lei. Majoritatea proiectelor de dezvoltare regională finanțate din FNDR au fost lansate anul trecut, surse financiare importante fiind alocate pentru proiectele de aprovizionare cu apă și sanitație și de eficiență energetică a clădirilor publice.

În rezultatul realizării proiectelor de infrastructură finanțate din FNDR, ADR Nord a obținut anul trecut următoarele rezultate: 58.6 km de rețele de apeduct construite, 1 stație de tratare a apei și 1 stație de epurare a apelor uzate construite. De asemenea, au fost inițiate lucrările de eficientizare energetică a 3 clădiri publice.

Anul trecut, ADR Nord a inițiat implementarea a 6 proiecte de dezvoltare regională (4 în domeniul Aprovizionarea cu apă și canalizare și 2 în domeniu Eficiența energetică a clădirilor publice) în valoare de 18,08 milioane lei din sursele Uniunii Europene, oferiți prin intermediul proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Totodată, din sursele Guvernului Cehiei, ADR Nord a început implementarea a 2 proiecte în valoare de 11,80 milioane lei, iar cu sprijinul Estoniei – 2 proiecte în valoare de 1,20 milioane lei. De asemenea, și România a finanțat cu 3,21 milioane lei implementarea unui proiect de dezvoltare a afacerilor. Mijloacele financiare atrase din surse externe urmează, în mare parte, să fie valorificate în anul 2018.

Astfel, în 2017, valoarea totală a investițiilor pentru realizarea proiectelor de dezvoltare regională în nordul republicii se cifrază la 103,8 milioane lei.

Menționăm că, în 2017, pentru dezvoltarea celor patru regiuni din Republica Moldova (Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia), din FNDR au fost alocați 200 milioane lei. Finanțarea proiectelor de dezvoltare regională în 2018 va fi decisă la prima ședință din acest an a Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale.

PARTENERIATE INTERNAȚIONALE ȘI ATRAGEREA INVESTIȚIILOR

Una dintre cele mai importante realizări ale ADR Nord în anul 2017 a fost colaborarea fructuoasă cu partenerii internaționali și atragerea a importante surse financiare externe în Regiunea de Dezvoltare Nord a Republicii Moldova. Astfel, ADR Nord a reușit anul trecut să atragă, din surse externe, investiții de 34,30 milioane lei. O mare parte a acestor mijloace financiare (11,32 milioane lei) au fost oferite de Republica Cehă, pentru realizarea unui proiect de dezvoltare a afacerilor în Regiunea de Dezvoltare Nord.

În 2018, ADR Nord va continua să colaboreze cu Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), Ministerul Protecției Mediului și Dezvoltării Regionale din Letonia, Organizația cehă People in Need, Oficiul Mareșalului Wielkopolska din Polonia, Agenția pentru Dezvoltare Regională Vest din România, Agenția Cehă pentru Dezvoltare, Ambasada României în Republica Moldova, precum și alți parteneri internaționali. În acest sens, au fost elaborate planuri comune de acțiuni.

PERSPECTIVE

Principalele obiective ale ADR Nord pentru anul 2018 sunt: 1) Asigurarea accesului la servicii și utilități publice calitative prin implementarea proiectelor de infrastructură fizică; 2) Facilitarea creșterii economice sustenabile în regiune prin promovarea potențialului socio-economic al Regiunii de Dezvoltare Nord și atragerea investițiilor în regiune; 3) Îmbunătățirea guvernanței în regiune.

ADR Nord va continua să valorifice relațiile pe care le-a cultivat în ultimii ani cu partenerii săi tradiționali din Germania, Cehia, Letonia, România, Polonia și alte state din Uniunea Europeană.

Potrivit directorului interimar al ADR Nord, Constantin Bândiu, în toate activitățile inițiate de ADR Nord este necesară implicarea activă a autorităților publice locale din regiune. „În pofida anumitor impedimente, obiective ori subiective, vom face tot posibilul pentru a oferi autorităților locale suportul necesar, pentru că doar împreună putem dezvolta eficient regiunea noastră”, susține directorul interimar al ADR Nord.

www.adrnord.md