Nume
Parola
Vizualizări: 3718
Pavel Filip: ”Orarul de lucru al birourilor de evidență și documentare a populației ar putea fi extins”
Chisinau, 19 Martie 2014 — În legătură cu creșterea numărului de persoane, care doresc să-și perfecteze pașaport biometric și ca urmare a deciziei Guvernului privind asigurarea condițiilor pentru schimbarea pașaportului de tip sovietic până la 1septembrie 2014, orarul de lucru a secțiilor de evidență și documentare a populației, în caz de necesitate, ar putea fi extins. Afirmația a fost făcută de ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Pavel Filip, în timpul vizitei de lucru întreprinse astăzi la Căușeni.

Ministrul a specificat că pentru evitarea rândurilor la ghișee și organizarea cât mai eficientă a lucrului au fost deja întreprinse mai multe acțiuni: pașaportul poate fi perfectat la orice birou indiferent de locul de trai, secțiile de evidență și documentare Centru din Chișinău, Bălți și Comrat lucrează inclusiv în zilele de odihnă, conform unui orar în special. În plus, cetățeanul poate urmări în regim on-line situația de la birourile de documentare și alege oficiul unde nu sunt rânduri.

Pavel Filip a informat și despre facilitățile acordate la schimbarea pașaportului de tip sovietic cu buletin de identitate. ”Procedura este gratuită. În același timp, persoanele născute până în anul 1945, pot schimba pașaportul sovietic fără prezentarea certificatelor de stare civilă. În cazul persoanelor grav bolnave și imobilizate, poate fi solicitat oficiul mobil, care se va deplasa la domiciliul solicitantului, conform listelor alcătuite de asistenții sociali, medicii de familie și autoritățile publice locale”, a specificat ministrul TIC. Primarii localităților din Căușeni s-au arătat dispuși să participe la întocmirea acestor liste, dat fiind că știu cel mai bine situația din satele pe care le conduc.

Printre proiectele care au trezit un interes sporit din partea celor prezenți se numără și Serviciul Unic de Urgență 112. Ministrul Pavel Filip a accentuat că proiectul se bazează pe utilizarea comunicațiilor electronice în beneficiul omului. Astfel, persoana va apela un singur număr- 112 în locul celor trei în prezent, iar localizarea apelului se va face automatizat. Numărul Unic de Urgență va fi apelat gratuit din toate rețelele de telefonie fixă și mobilă.

Pavel Filip s-a referit și la alte proiecte elaborate și aplicate de MTIC, între care Strategia Moldova Digitală 2020, Strategia de competitivitate a industriei IT, programul de tranziție la TV digitală terestră. Toate aceste documente au ca scop punerea sectorului TIC în serviciul populației, a accentuat ministrul TIC.