Nume
Parola
Vizualizări: 5394
Lituania: Redeschideţi imediat ancheta privind închisorile secrete
Vilnius, 29 Septembrie 2011 — Lituania trebuie să reia imediat ancheta penală privind implicarea sa în programele secrete de detenţie şi extrădare desfăşurate de către SUA, a declarat Amnesty Internaţional într-un nou raport.

„Descoperiţi Adevărul în Lituania: Investigaţi imediat cazul închisorilor secrete” [http://www.amnesty.org/en/library/info/EUR53/002/2011/en] documentează evoluţia dosarului care a luat o mai mare amploare după ce autorităţile lituaniene au recunoscut prezenţa pe teritoriul lor a două centre secrete de detenţie ale CIA în perioada 2002-2006. De asemenea, raportul furnizează informaţii cu privire la implicarea Lituaniei în operaţiunile de extrădare şi sugerează noi piste de investigaţie care trebuie să fie verificate, inclusiv declaraţiile precum că Abu Zubayad, în prezent deţinut la Guantanamo Bay, a fost deţinut într-o zonă secretă a CIA în Lituania.

De asemenea, organizaţia îndeamnă Lituania să ancheteze legăturile sale cu Polonia şi România, unde se pretinde că au fost înfiinţate şi alte închisori secrete ale CIA.

Invocând necesitatea de protecţie a secretelor de stat, în ianuarie 2011, procurorul general al Lituaniei a clasat cazul privind închisorile secrete ale CIA de pe teritoriul Lituaniei, fără a face publice orice informaţii referitoare la anchetă.

“Autorităţile lituaniene nu au dreptul să se ascundă după pretextul “secret de stat”, pentru a preveni anchetarea în mod corespunzător a acuzaţiilor de dispariţii forţate şi tortură. Nimeni nu a fost tras la răspundere pentru ajutorul acordat Americii în construirea acestor locaţii secrete sau pentru orice altă încălcare ce ar fi putut avea loc pe teritoriul acestora”, a declarat Julia Hall, expert Amnesty International pe problemele combaterii terorismului şi drepturilor omului în Europa.

“Autorităţile lituaniene sunt obligate să reia investigarea cazului, inclusiv a activităţilor oficialilor americani şi să-i tragă la răspundere pe toţi cei culpabili de complicitate în toate abuzurile care au avut loc”.

În urma unei anchete parlamentare care a avut loc în decembrie 2009, s-a constatat că Lituania a fost prima ţară europeană care a recunoscut prezenţa a două închisori secrete pe teritoriul său, şi totodată, faptul colaborării oficialilor săi cu agenţiile americane de informaţii şi securitate.

De la sfârşitul anului 2001 până în anul 2006, în cadrul programelor desfăşurate de către SUA, mai multe persoane au fost reţinute în mod ilegal şi transferate în închisorile secrete din ţările terţe, unde mulţi au fost maltrataţi, bătuţi, lipsiţi de somn şi hrană. Unii dintre ei, aşa numiţii “de mare valoare,” erau torturaţi cu apă (simularea înecului).

“Autorităţile au ignorat obligaţiunile sale internaţionale, funcţionarii de stat au încălcat legea. Ca urmare au suferit oameni – suspecţii au fost reţinuţi pe străzile oraşelor şi satelor şi au fost torturaţi, în timp ce familiile lor au rămas în totală necunoştinţă de cauză despre soarta lor,” a declarat Julia Hall.

“În pofida faptului că guvernul lituanian a fost singurul care a recunoscut public că a permis CIA să amplaseze închisori secrete pe teritoriul său, aceasta rămâne în mod cert una dintre ţările europene care, cu regret, continuă să refuze investigarea cazului şi tragerea la răspundere a oficialilor responsabili de încălcări ale drepturilor omului, care au avut loc în interiorul acestor centre,” a declarat Julia Hall.


Confruntându-se cu refuzul procurorului general de a relua investigarea cazului, organizaţiile non-guvernamentale fac tot posibilul pentru a găsi noi modalităţi de a obţine informaţii suplimentare de la un şir de autorităţi guvernamentale lituaniene, precum şi din alte surse, cu privire la colaborarea oficialilor şi autorităţilor de stat cu CIA în perioada 2002-2009.

Organizaţiile non-guvernamentale, cum ar fi Amnesty International, Centrul de Monitorizare a Respectării Drepturilor Omului din Vilnius, Reprieve şi Integriths din Londra, au descoperit noi informaţii despre zborurile aeriene de extrădare şi despre legătura dintre debarcările din Lituania şi cele din alte ţări europene.

Amnesty International îndeamnă autorităţile lituaniene să investigheze, în mod special:

• Declaraţiile precum că Abu Zubaydah a fost deţinut în Lituania, inclusiv cu privire la zborul de transferare a acestuia, din februarie 2005 de la Marocco la Vilnius, descoperite de ONG-ul Reprieve, cu sediul la Londra.
• Debarcările aeronavale în Lituania, din septembrie 2004 şi iulie 2005, care este posibil să fi făcut parte din programele de extrădare desfăşurate de SUA.
• Legăturile dintre debarcările aeronavale din Lituania şi cele din alte ţări europene, inclusiv Polonia.

“Există suficiente date în acest domeniu pentru a determina, în mod inevitabil, redeschiderea anchetei penale. Autorităţile lituaniene deţin cheia pentru dezvăluirea întregului adevăr despre participarea ţării lor în programele secrete de extrădare şi detenţie”, - a declarat Julia Hall.

Document Public

Pentru mai multe informaţii vă rugăm sa contactaţi oficiul de presă Amnesty International din Londra, MB, la numărul de telefon +44 20 7413 5566 sau email: press@amnesty.org

Amnesty International Moldova: Tel. +373 22 83 58 08 Ext. 11; email: media@amnesty.md www.amnesty.md