Vizualizări: 6459
Premiul pentru Cultură şi Cercetare Teoretică Igor Zabel 2010 şi-a anunţat câştigătorii.
Chişinău, 11 Mai 2010 — Premiul pentru Cultură şi Cercetare Teoretică Igor Zabel răsplăteşte personalităţi şi tinere talente din domeniul cultural care promovează prin activitatea lor cultura vizuală din Europa Centrală si de Sud-Est la nivel internaţional. Laureatul este ales de un juriu internaţional numit de Fundaţia ERSTE, alcătuit in 2010 din: Edit András, istoric de artă (Ungaria / SUA), Chus Martínez, curator (Spania) şi Tadej Pogacar, artist (Slovenia). Candidaţii la acest premiu sunt curatori internaţionali, teoreticieni, scriitori sau critici care provin sau locuiesc şi/sau lucrează din/in Europa Centrală şi de Sud-Est şi a căror activitate transcende această regiune. In 2010, pe lângă marele premiu de 40.000 de euro, au fost acordate patru burse pentru proiecte de lucru - trei de către juriu şi una de către laureat.
Una din cele patru burse de lucru, in valoare de 8.000 de euro, a fost câstigată de Raluca Voinea, o tânără curator din România, al carei interes este indreptat, cu predilectie, spre cercetarea modului in care arta contemporană şi cercetarea artistică fac posibilă o mai buna inţelegere a spaţiului social. Activitatea sa de cercetare, relevantă prin interesul acordat scrisului si istoriei, in special istoriei de expoziţie, contribuie la realizarea de legaturi intre domenii şi chiar generaţii diferite, ce experimentează istoria, timpul şi insăşi inţelegerea artei sub toate formele sale. Cercetările sale au meritul de a semnala, impartăşi, include şi extrapola atât semne de intrebare şi termeni de referinţă, cât şi concepte moştenite in privinţa modului de a aborda diverse practici, de a vorbi şi de a scrie despre artă.
Caştigătorul din acest an al Marelui Premiu pentru Cultură şi Cercetare Teoretica Igor Zabel este istoricul de artă Piotr Piotrowski, din Polonia, iar câştigatorii celorlalte burse pentru proiecte de lucru sunt: scriitorii şi curatorii croato-britanici Maja şi Reuben Fowkes, Institutul interdisciplinar al Păcii din Ljubljana şi istoricul de artă Daniel Grúň, din Bratislava. Ceremonia de premiere va avea loc in Barcelona, in perioada 9-12 decembrie 2010, şi va fi insoţită de o conferinţa privind Scrierea Istoriei Artei, la Muzeul de Artă Contemporană (MACBA).
Marele Premiu pentru Cultură şi Cercetare Teoretică Igor Zabel 2010 - 40.000 euro.
Piotr Piotrowski a câştigat Marele Premiu Igor Zabel pentru scrierile sale de istorie a artei din Europa de Est, istorie cu o vizibilitate scazuta in istoria universală a artei. Piotrowski este profesor titular la Institutul de Istoria Artei, Universitatea Adam Mickiewicz din Poznan (Polonia). Din august 2009 el este şi director al Muzeului Naţional din Varşovia. Juriul şi-a exprimat aprecierea şi sprijinul faţă de activitatea sa şi l-au recunoscut ca pe “unul dintre cei mai de seamă istorici de artă din Europa Centrală şi de Est, cu realizari profesionale excepţionale”. Piotr Piotrowski are un numar semnificativ de lucrări centrate pe arta modernă contemporană transnatională. Obiectivul său principal este acela de a transforma geografia tradiţională a artei, care funcţionează ca un instrument de subordonare, şi de a conferi poziţiei marginale calitatea unui avantaj analitic, bazându-se pe convingerea că “periferia poate dezvălui elemente invizibile din centru”. Piotr Piotrowski este implicat activ in construirea unei reţele, precum şi în diseminarea practicilor de artă specifice şi ideilor care îsi au originea la nivel de regiune, în afara centrelor. Prin aceste demersuri, Piotr Piotrowski acţioneaza ca un fel de ambasador cultural. Pentru informaţii suplimentare vizitaţi: www.staff.amu.edu.pl/~piotrpio/
Bursele Juriului Igor Zabel 2010 - 8.000 euro.
In 2010 juriul a decis să acorde trei burse în loc de două, deoarece printre “cei mai valorosi candidati s-au aflat, atât persoane fizice, cât si comunităţi si grupuri, care derulează activităţi foarte diferite şi lucrează pe terenuri foarte diferite (…) şi am dorit să-i premiem pe cei mai buni din fiecare categorie.”
Alaturi de Raluca Voinea, castigatorii acestor burse sunt:
Maja si Reuben Fowkes, de origine croată, respectiv britanica, sunt parteneri atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională. Traiesc şi lucrează în Budapesta, Ungaria, iar activitatea lor a devenit un important motor stimulator în regiunea Europei Centrale şi de Est. Sunt implicaţi în numeroase şi variate proiecte, în calitate de iniţiatori şi participanţi, în activităţi de curatori (1956: Revolution is not a Garden Party, 2006; 1968: Revolution I love You, 2008; 1989: Revolutionary Decadence, 2009; etc), în scrierea şi redactarea de publicaţii pe marginea acestora şi în organizarea de conferinţe. Ei readuc în discuţie probleme şi tematici care păreau să fi dispărut de pe scenele fostului bloc de Est, cum ar fi practicile politice conspirative sau moştenirea modului de gândire utopică şi revoluţionară. Mai multe informaţii sunt disponibile la www.translocal.org
Institutul Păcii este o organizaţie de cercetare non-profit care dezvoltă activităţi de cercetare interdisciplinară în sociologie, antropologie, filozofie, politici culturale şi stiinţe politice, cu sediul in Ljubljana, Slovenia. Institutul fost înfiintat în 1991 de un grup de intelectuali independenţi, foşti activişti ai societăţii civile în perioada post-socialistă, din Slovenia şi Iugoslavia. Proiectul The Workers' Punk University al Institutului Păcii oferă noi posibilităţi pentru (auto)-educarea alternativă, bazată pe noi forme de solidaritate, inclusiv politici şi gândire liberă. Juriul a subliniat faptul că Institutul Păcii a adus, în ultimii 20 de ani, o contribuţie extrem de importantă în domeniul cercetării critice a proceselor sociale, culturale şi politice de tranziţie, şi că s-a implicat intens în abordarea de teme sociale şi politice de margine, făcând legatură între acestea şi practica educaţională. Pentru detalii suplimentare, vizitaţi www.mirovni-institut.si
Bursa Laureatului Igor Zabel 2010 - 12.000 euro.
O bursa pentru proiecte de lucru este înmanata, în mod tradiţional, de către laureat. Piotr Piotrowsk i-a acordat această bursă lui Daniel Grúň.
Daniel Grúň este istoric de artă, curator, scriitor şi critic de artă. A studiat Istoria Artei la Universitatea Trnava (Republica Slovacia) şi a primit o Bursă Visegrad la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznan şi la Universitatea Carol din Praga. În 2009 şi-a finalizat teza de doctorat şi a publicat o carte intitulată Arheologia criticii de artă. Arta slovaca în anii 1960 şi interpretările ei, abordând problematica discursului artistic din Cehoslovacia în timpul procesului de democratizare a regimului socialist. In prezent, lucrează ca asistent universitar în cadrul Departamentului de Teorie şi Istorie a Artei, Academia de Arte şi Design din Bratislava, Slovacia.
Premiul pentru Cultură şi Teorie Igor Zabel a fost acordat pentru prima dată în 2008 grupului curator croat What, How & for Whom (WHW). Pe lângă marele premiu, au fost acordate premii de activitate următorilor: Fouad Asfour, Erden Kosova şi grupului sârb Prelom.
Asociaţia pentru Cultură şi Cercetare Teoretică Igor Zabel.
Igor Zabel (1958 - 2005) a fost un curator, scriitor şi teoretician cultural sloven, implicat activ pe tot parcursul vieţii în numeroase domenii legate de teorie şi cultură, în calitate de filosof, autor, eseist, curator de artă modernă şi contemporană, critic literar şi de artă, traducator şi profesor pentru noi generaţii de curatori şi critici de artă contemporană. Asociaţia pentru Cultură şi Cercetare Teoretică Igor Zabel a fost infiinţata în februarie 2008 de Mateia Kos Zabel, Bojan Zabel şi Fundaţia ERSTE. Obiectivul organizaţiei este nu numai acela de a lucra cu patrimoniul Igor Zabel şi de a sublinia importanţa şi influenţa permanentă a activitaţii sale, dar şi acela de a promova teoria şi practicile curatoriale contemporane, pentru a incuraja schimbul de cunoştinţe şi crearea unui reţele în domeniul artelor vizuale şi culturii în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est şi dincolo de ea.
În 2010 asociaţia intentionează să publice cele mai importante texte ale lui Igor Zabel în cadrul unui volum în limba engleză. În plus, un simpozion internaţional este programat pentru luna octombrie 2010 la Muzeul de Artă Modernă din Ljubljana. Pentru mai multe informaţii vizitaţi: www.igorzabelassociation.org
Fundaţia ERSTE.
Fundaţia ERSTE îsi desfaşoară activitatea în regiunea Europei Centrale şi de Est. Împreuna cu partenerii săi, implementează diverse activităţi spre folosul binelui public. Înfiinţată în anul 2003, Fundaţia şi-a început activitatea doi ani mai târziu, dezvoltand trei programe: Social, Cultură şi Europa. Succesorul legal al primei Case de Economii Austriece “Erste oesterreichische Spar-Casse”, cu o tradiţie de peste 190 de ani, Fundaţia ERSTE este acţionarul majoritar al Grupului ERSTE, fiind aşadar şi una dintre cele mai puternice organizaţii de profil din Europa. Cele doua comitete ale sale au radacini în istorie: Fundaţia ERSTE are grijă ca viitorul Grupului ERSTE să fie cel al unei companii independente, prin urmare, reinvesteşte profiturile acestuia în activităţi care promovează binele public.
*********
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi:
Asociaţia pentru Cultură şi Cercetare Teoretică Igor Zabel: Dunja Kukovec
Jamnikarjeva 16, 1000 Ljubljana, Slovenia
info@igorzabelassociation.org, www.igorzabelassociation.org
Fundaţia ERSTE, Departamentul de Comunicare: Maribel Königer, Jovana Trifunovic
Tel. +43 50100 15105, E-mail: press@erstestiftung.org
Graffiti PR: Ana Dumitru, PR Manager
Tel.: +40 724 303 710, E-mail: ana.dumitru@graffitipr.ro
Una din cele patru burse de lucru, in valoare de 8.000 de euro, a fost câstigată de Raluca Voinea, o tânără curator din România, al carei interes este indreptat, cu predilectie, spre cercetarea modului in care arta contemporană şi cercetarea artistică fac posibilă o mai buna inţelegere a spaţiului social. Activitatea sa de cercetare, relevantă prin interesul acordat scrisului si istoriei, in special istoriei de expoziţie, contribuie la realizarea de legaturi intre domenii şi chiar generaţii diferite, ce experimentează istoria, timpul şi insăşi inţelegerea artei sub toate formele sale. Cercetările sale au meritul de a semnala, impartăşi, include şi extrapola atât semne de intrebare şi termeni de referinţă, cât şi concepte moştenite in privinţa modului de a aborda diverse practici, de a vorbi şi de a scrie despre artă.
Caştigătorul din acest an al Marelui Premiu pentru Cultură şi Cercetare Teoretica Igor Zabel este istoricul de artă Piotr Piotrowski, din Polonia, iar câştigatorii celorlalte burse pentru proiecte de lucru sunt: scriitorii şi curatorii croato-britanici Maja şi Reuben Fowkes, Institutul interdisciplinar al Păcii din Ljubljana şi istoricul de artă Daniel Grúň, din Bratislava. Ceremonia de premiere va avea loc in Barcelona, in perioada 9-12 decembrie 2010, şi va fi insoţită de o conferinţa privind Scrierea Istoriei Artei, la Muzeul de Artă Contemporană (MACBA).
Marele Premiu pentru Cultură şi Cercetare Teoretică Igor Zabel 2010 - 40.000 euro.
Piotr Piotrowski a câştigat Marele Premiu Igor Zabel pentru scrierile sale de istorie a artei din Europa de Est, istorie cu o vizibilitate scazuta in istoria universală a artei. Piotrowski este profesor titular la Institutul de Istoria Artei, Universitatea Adam Mickiewicz din Poznan (Polonia). Din august 2009 el este şi director al Muzeului Naţional din Varşovia. Juriul şi-a exprimat aprecierea şi sprijinul faţă de activitatea sa şi l-au recunoscut ca pe “unul dintre cei mai de seamă istorici de artă din Europa Centrală şi de Est, cu realizari profesionale excepţionale”. Piotr Piotrowski are un numar semnificativ de lucrări centrate pe arta modernă contemporană transnatională. Obiectivul său principal este acela de a transforma geografia tradiţională a artei, care funcţionează ca un instrument de subordonare, şi de a conferi poziţiei marginale calitatea unui avantaj analitic, bazându-se pe convingerea că “periferia poate dezvălui elemente invizibile din centru”. Piotr Piotrowski este implicat activ in construirea unei reţele, precum şi în diseminarea practicilor de artă specifice şi ideilor care îsi au originea la nivel de regiune, în afara centrelor. Prin aceste demersuri, Piotr Piotrowski acţioneaza ca un fel de ambasador cultural. Pentru informaţii suplimentare vizitaţi: www.staff.amu.edu.pl/~piotrpio/
Bursele Juriului Igor Zabel 2010 - 8.000 euro.
In 2010 juriul a decis să acorde trei burse în loc de două, deoarece printre “cei mai valorosi candidati s-au aflat, atât persoane fizice, cât si comunităţi si grupuri, care derulează activităţi foarte diferite şi lucrează pe terenuri foarte diferite (…) şi am dorit să-i premiem pe cei mai buni din fiecare categorie.”
Alaturi de Raluca Voinea, castigatorii acestor burse sunt:
Maja si Reuben Fowkes, de origine croată, respectiv britanica, sunt parteneri atât în viaţa personală, cât şi în cea profesională. Traiesc şi lucrează în Budapesta, Ungaria, iar activitatea lor a devenit un important motor stimulator în regiunea Europei Centrale şi de Est. Sunt implicaţi în numeroase şi variate proiecte, în calitate de iniţiatori şi participanţi, în activităţi de curatori (1956: Revolution is not a Garden Party, 2006; 1968: Revolution I love You, 2008; 1989: Revolutionary Decadence, 2009; etc), în scrierea şi redactarea de publicaţii pe marginea acestora şi în organizarea de conferinţe. Ei readuc în discuţie probleme şi tematici care păreau să fi dispărut de pe scenele fostului bloc de Est, cum ar fi practicile politice conspirative sau moştenirea modului de gândire utopică şi revoluţionară. Mai multe informaţii sunt disponibile la www.translocal.org
Institutul Păcii este o organizaţie de cercetare non-profit care dezvoltă activităţi de cercetare interdisciplinară în sociologie, antropologie, filozofie, politici culturale şi stiinţe politice, cu sediul in Ljubljana, Slovenia. Institutul fost înfiintat în 1991 de un grup de intelectuali independenţi, foşti activişti ai societăţii civile în perioada post-socialistă, din Slovenia şi Iugoslavia. Proiectul The Workers' Punk University al Institutului Păcii oferă noi posibilităţi pentru (auto)-educarea alternativă, bazată pe noi forme de solidaritate, inclusiv politici şi gândire liberă. Juriul a subliniat faptul că Institutul Păcii a adus, în ultimii 20 de ani, o contribuţie extrem de importantă în domeniul cercetării critice a proceselor sociale, culturale şi politice de tranziţie, şi că s-a implicat intens în abordarea de teme sociale şi politice de margine, făcând legatură între acestea şi practica educaţională. Pentru detalii suplimentare, vizitaţi www.mirovni-institut.si
Bursa Laureatului Igor Zabel 2010 - 12.000 euro.
O bursa pentru proiecte de lucru este înmanata, în mod tradiţional, de către laureat. Piotr Piotrowsk i-a acordat această bursă lui Daniel Grúň.
Daniel Grúň este istoric de artă, curator, scriitor şi critic de artă. A studiat Istoria Artei la Universitatea Trnava (Republica Slovacia) şi a primit o Bursă Visegrad la Universitatea Adam Mickiewicz din Poznan şi la Universitatea Carol din Praga. În 2009 şi-a finalizat teza de doctorat şi a publicat o carte intitulată Arheologia criticii de artă. Arta slovaca în anii 1960 şi interpretările ei, abordând problematica discursului artistic din Cehoslovacia în timpul procesului de democratizare a regimului socialist. In prezent, lucrează ca asistent universitar în cadrul Departamentului de Teorie şi Istorie a Artei, Academia de Arte şi Design din Bratislava, Slovacia.
Premiul pentru Cultură şi Teorie Igor Zabel a fost acordat pentru prima dată în 2008 grupului curator croat What, How & for Whom (WHW). Pe lângă marele premiu, au fost acordate premii de activitate următorilor: Fouad Asfour, Erden Kosova şi grupului sârb Prelom.
Asociaţia pentru Cultură şi Cercetare Teoretică Igor Zabel.
Igor Zabel (1958 - 2005) a fost un curator, scriitor şi teoretician cultural sloven, implicat activ pe tot parcursul vieţii în numeroase domenii legate de teorie şi cultură, în calitate de filosof, autor, eseist, curator de artă modernă şi contemporană, critic literar şi de artă, traducator şi profesor pentru noi generaţii de curatori şi critici de artă contemporană. Asociaţia pentru Cultură şi Cercetare Teoretică Igor Zabel a fost infiinţata în februarie 2008 de Mateia Kos Zabel, Bojan Zabel şi Fundaţia ERSTE. Obiectivul organizaţiei este nu numai acela de a lucra cu patrimoniul Igor Zabel şi de a sublinia importanţa şi influenţa permanentă a activitaţii sale, dar şi acela de a promova teoria şi practicile curatoriale contemporane, pentru a incuraja schimbul de cunoştinţe şi crearea unui reţele în domeniul artelor vizuale şi culturii în regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est şi dincolo de ea.
În 2010 asociaţia intentionează să publice cele mai importante texte ale lui Igor Zabel în cadrul unui volum în limba engleză. În plus, un simpozion internaţional este programat pentru luna octombrie 2010 la Muzeul de Artă Modernă din Ljubljana. Pentru mai multe informaţii vizitaţi: www.igorzabelassociation.org
Fundaţia ERSTE.
Fundaţia ERSTE îsi desfaşoară activitatea în regiunea Europei Centrale şi de Est. Împreuna cu partenerii săi, implementează diverse activităţi spre folosul binelui public. Înfiinţată în anul 2003, Fundaţia şi-a început activitatea doi ani mai târziu, dezvoltand trei programe: Social, Cultură şi Europa. Succesorul legal al primei Case de Economii Austriece “Erste oesterreichische Spar-Casse”, cu o tradiţie de peste 190 de ani, Fundaţia ERSTE este acţionarul majoritar al Grupului ERSTE, fiind aşadar şi una dintre cele mai puternice organizaţii de profil din Europa. Cele doua comitete ale sale au radacini în istorie: Fundaţia ERSTE are grijă ca viitorul Grupului ERSTE să fie cel al unei companii independente, prin urmare, reinvesteşte profiturile acestuia în activităţi care promovează binele public.
*********
Pentru mai multe informaţii, vă rugăm contactaţi:
Asociaţia pentru Cultură şi Cercetare Teoretică Igor Zabel: Dunja Kukovec
Jamnikarjeva 16, 1000 Ljubljana, Slovenia
info@igorzabelassociation.org, www.igorzabelassociation.org
Fundaţia ERSTE, Departamentul de Comunicare: Maribel Königer, Jovana Trifunovic
Tel. +43 50100 15105, E-mail: press@erstestiftung.org
Graffiti PR: Ana Dumitru, PR Manager
Tel.: +40 724 303 710, E-mail: ana.dumitru@graffitipr.ro
Autor: Synergy Eur/Est
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2300
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 15
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1658
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33