Nume
Parola
Vizualizări: 2011
Plafonarea taxelor locale este în detrimentul statului, businessului mic și mijlociu, dar și domeniului agroindustrial
30 Noiembrie 2020 — „Plafonarea taxelor locale este dezaprobată nu doar de autoritățile publice locale, dar și de businessul mic și mijlociu, cât și de asociațiile din domeniul agroindustrial.” Declarația a fost făcută de către directorul executiv al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) în cadrul unei conferințe de presă. „Plafonarea taxelor locale este o lovitură dură asupra mediului de afaceri mic și mijlociu. Marii perdanți ai acestei inițiative sunt comunitățile locale, businessul mic și mijlociu, dar și reprezentanții domeniului agroindustrial. Aceasta este poziția noastră comună expusă în cadrul discuțiilor, dar și mesajelor pe care le-am primit”, a declarat directorul executiv al CALM.

Potrivit lui Viorel Furdui, nu au niciun temei toate argumentele Guvernului de a plafona taxele locale pentru a proteja mediul de afaceri.

„Plafonarea taxelor locale este doar în interesul unor grupuri foarte înguste și obscure de afaceriști. Dacă vom analiza atent cotele maxime ale plafoanelor propuse, ne vom convinge că ele prejudiciază, în primul rând, mediul de afaceri mic și mijlociu. Anume acolo au fost stabilite plafoane de zeci sau chiar sute de ori mai mari decât cele actuale. Se lasă impresia că Ministerul Finanțelor sugerează APL să crească veniturile lor din contul creșterii taxelor locale pentru antreprenorii mici și mijlocii. În același timp, plafoanele avantajează doar interesele unor companii foarte mari și prospere.”

Directorul executiv al CALM a afirmat că plafonarea taxelor locale nu este susținută nici de asociațiile de profil din domeniul agroindustrial. „Într-un mesaj al asociațiilor de profil din domeniul agroindustrial se menționează că sunt regiuni mai bine sau mai slab dezvoltate și anume Consiliile locale trebuie să stabilească taxele locale. Dacă veniturile vor fi prea mari atunci comunitățile locale nu vor avea investitori, dacă acestea vor fi prea mici, atunci nu vor avea surse pentru dezvoltarea comunităților.

În condițiile în care nu au de câștigat ca urmare a plafonării taxelor locale nici statul, nici comunitățile locale, nici businessul mic și mijlociu, nici domeniul agroindustrial, Viorel Furdui a întrebat pe cine protejează inițiatorii acestei măsuri?

Directorul executiv al CALM a reiterat solicitarea către Procuratură, CNA și alte organe de justiție să stabilească ale cui interese sunt reprezentate în cadrul politicii fiscale pentru anul 2021. Totodată, directorul executiv al CALM a cerut Ministerului Justiției să se expună asupra constituționalității acestui proiect.

Cât privește declarația semnată în favoarea plafonării de către reprezentanții unor asociații de business, inclusiv ale unor investitori străini, Viorel Furdui a menționat că printre aceștia există neînțelegeri în ceea ce vizează limitarea drepturilor APL. „Discutând cu unii semnatari ai acestei declarații am ajuns la concluzia că, de fapt, unii dintre ei, în realitate, se pronunță împotriva plafonării taxelor locale, dar susțin stabilirea unor reguli clare de joc în procesul de stabilire a taxelor locale, măsuri solicitate de mai mult timp de CALM.”

Viorel Furdui a atras atenția că plafonarea taxelor locale este neconstituțională, iar în 2014 Curtea Constituțională s-a pronunțat în această privință. Tot Curtea Constituțională a stabilit că Guvernul nu este în drept să stabilească plafoane pentru taxele locale, ci doar unele principii, reguli.

În acest context, CALM a invitat mediul de afaceri si autoritățile statului la dialog în vederea elaborării acestor metodologii, instrucțiuni și regulamente pentru APL în vederea eliminării oricăror neînțelegeri în procesul de stabilire a taxelor locale.

Viorel Furdui a remarcat că zilele trecute a avut loc o masă rotundă cu participarea experților naționali și internaționali în domeniul finanțelor publice și economiei. Principala concluzie a experților a fost că plafonarea taxelor locale în R. Moldova este prematură, iar majoritatea participanților au spus că nu e necesară. În acest sens, este necesară revizuirea întregului sistem de finanțe locale. În opinia lui Viorel Furdui, graba din prezent și argumentele statului trezesc semne de întrebare privind buna credință a inițiatorilor plafonării taxelor locale.

Amintim că la 27 noiembrie, mai mulți primari au protestat împotriva plafonării taxelor locale considerând că această prevedere va afecta autonomia locală și va avantaja unele grupuri de interese înguste, în detrimentul comunităților locale și cetățenilor.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă