Nume
Parola
Vizualizări: 2235
Tinerii discută despre democratizarea Republicii Moldova, la dezbaterile organizate de IDIS „Viitorul”
14 Decembrie 2009 — IDIS „Viitorul” a organizat şase dezbateri publice în octombrie-noiembrie 2009, care au întrunit cca. 250 de tineri din Chişinău, Bălţi şi Cahul. Dezbaterile au avut loc în cadrul proiectului „Dezbateri despre viitorului democraţiei în RM”, finanţat de Ambasada Lituaniei în Republica Moldova.
Temele abordate la dezbateri ţin de dezvoltarea democratică a ţării, de rostul şi rolul instituţiilor publice în susţinerea democratică a statului, rolul cetăţeanului în constituirea unei societăţi responsabile, democratice, precum şi libertatea exprimării şi modul de reflectare a evenimentelor de sursele media din ţară, etc.

„Felul cum s-au manifestat tinerii începând cu 7 aprilie 2009 demonstrează o comunicare defectuoasă dintre instituţiile publice şi tineri. Iată de ce ne-am propus să le oferim o platformă de dezbateri publice, ceea ce ar duce la transferul argumentului forţei în forţa argumentelor raţionale.”, susţine coordonatorul de proiect de la IDIS „Viitorul”, Ghenadie Mocanu.

Cristina Stamate, studentă la drept una din universităţile din Chişinău, relatează că dezbaterile au ajutat-o să-şi argumenteze punctul de vedere: „Mai mult, am aflat ce cred alţi tineri despre teme care mă interesează, teme care se referă la starea democraţiei în Republica Moldova. Astfel, îţi formezi o imagine de ansamblu şi înţelegi că nu eşti unicul care e nemulţumit de mersul lucrurilor şi că vocea tinerilor se poate face auzită.”

Dinu Cojocaru, director al ONG „Ozon” din Bălţi, spune că tinerii din regiunea sa sunt de cele mai multe ori apatici şi mai puţin interesaţi de viaţa politică: „Aceste dezbateri i-au mai trezit pe mulţi din moleşeală, apropiindu-i de deciziile politice, care, la urma urmelor, îi afectează şi pe ei”.

„Dezbaterile au avut ecouri la Cahul şi după consumarea lor. Eu sunt şi profesor, iar studenţii mei au insistat să continuăm să abordăm tema democraţiei şi la prelegeri. Faptul că se revine la acest subiect demonstrează interes, mai ales că tinerii au început să gândească în termeni de soluţii şi acţiuni concrete.”, afirmă directorul Centrului Pro-Europa Cahul, Nicolae Dandiş.

Urmează ca toate ideile expuse de tineri să fie compilate de către echipa proiectului, iar în final ele vor fi transmise Guvernului şi Parlamentul RM, într-un raport.

Una dintre dezbateri, desfăşurată la Chişinău, a fost transmisă live în format video. Se preconizează ca toate dezbaterile IDIS „Viitorul” să poată fi urmărite pe Internet, în timp real.

Prin instruirea civică a tinerilor, IDIS „Viitorul” îşi propune să contribuie la creşterea şi susţinerea unei noi generaţii de formatori de opinie, competenţi şi eficienţi. Şcoala de liderism politic a IDIS „Viitorul” a pregătit deja trei promoţii de tineri lideri.