Nume
Parola
Vizualizări: 2286
Consultări publice a Programului Regional Sectorial de Alimentare cu Apă şi de Canalizare pentru Regiunea de Dezvoltare Centru
Ialoveni, 4 Iunie 2014 — Ialoveni, 04.06.2014. Autoritățile publice locale (APL) din Regiunea de Dezvoltare Centru (RDC) și alte părți interesate s-au întrunit astăzi în orașul Ialoveni, pentru a se informa și a pune în discuție Programul Regional Sectorial (PRS) de Alimentare cu Apă şi de Canalizare (AAC) pentru Regiunea de Dezvoltare Centru.
La audierile publice au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Cancelariei de Stat, experți de la Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), USAID, Agenției de dezvoltare a Austriei (ADA), Proiectului Elveţiei de Apă şi Sanitaţie în Moldova (ApaSan), specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), reprezentanți APL de nivelurile I și II și operatori AAC.
În prima parte a întrunirii participanților li s-a prezentat Programului Regional Sectorial AAC, iar în a doua parte ei au venit cu propuneri concrete de îmbunătățire a documentului strategic.
“Întrunirea de astăzi se dorește a fi una interactivă pentru ca împreună să avem un document bun în baza căruia vom implementa un șir de proiecte regionale de succes” a menționat directorul ADR Centru, Tudor Meșina.
Programul Regional Sectorial de AAC este îmbunătățit în urma propunerilor recepționate, iar vineri, 06 iunie 2014 va fi înaintat spre aprobare Consiliului Regional pentru Dezvoltare Centru.
“Timp de un an și ceva am lucrat împreună asemeni unei echipe pentru ca astăzi să punem în discuție publică un document bun și foarte necesar pentru regiune. În grupurile de lucru au fost întruniți reprezentanți ai APL-urilor, ministerelor de resort, specialiști ADR Centru, experților naționali și internaționali, care au participat la un șir de ateliere de lucru pentru ca astăzi să avem în dezbatere un document calitativ”, a relevat șeful-adjunct al Direcției generale dezvoltare regională din cadrul MDRC, Igor Malai. Reprezentantul ministerului a mai precizat faptul că Programele Regionale Sectoriale nu vin să substituie documentele de planificare la nivel național, ci au fost întocmite în baza acestora fiind urmărită o consecutivitate logică.
În același context șeful Secției planificare strategică și programare, Lilian Danilov, a menționat că „Pînă la acest moment am avut două Apeluri de propuneri de proiect în baza cărora se formulau planurile regionale sectoriale. Experiența a arătat că foarte multe dintre proiectele care care se aplicau pentru finanțare aveau o pregătire redusă anume la aspectul contextului regional. Astfel că aceste programe regionale sectoriale, care au fost inițiate în 2012, vin să coreleze mult mai bine necesitățile care există la nivel local cu ceea ce este stabilit în strategii și programe la nivel național.”
Programele Regionale Sectoriale (PRS) reprezintă un instrument operațional în planificarea regională cu menirea de a spori capacitatea APL în elaborarea proiectelor regionale durabile şi crearea condiţiilor pentru dezvoltarea fluxului de proiecte în domeniul de Alimentare cu Apă şi Canalizare. PRS incorporează necesitățile de dezvoltare în Regiunea de Dezvoltare Centru (RDC), respectându-se conformitatea acestora cu politicile sectoriale, practicile existente și cadrul strategic relevant.
Amintim că Regiunea de Dezvoltare Centru are aprobate două Programe Regionale Sectoriale în domeniile Managementul Deșeurilor Solide și Eficiența Energetică a Clădirilor Publice care au fost aprobate prin decizia CRD Centru din 12 februarie 2014.
La moment se desfășoară ateliere de lucru pentru elaborarea Programului Regional Sectorial Drumuri regionale şi locale pentru Regiunea de dezvoltare Centru.