Nume
Parola
Vizualizări: 1636
Reprezentați ai organizațiilor societății civile din Regiunea Nord au discutat despre modul de implicare în procesul decizional
Bălți, 12 Martie 2015 — Reprezentați ai organizațiilor societății civile (OSC) din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) au discutat azi, în cadrul unui cluster club, despre participarea societății civile în procesul decizional.

Participanții la eveniment au discutat despre modul de participare a OSC din RDN în procesul de elaborare, implementare și monitorizare a politicilor publice locale, regionale și naționale, fiind identificate un șir de soluții și căi de acțiuni pentru sporirea participării organizațiilor societății civile în procesul decizional.

Invitat să participe la clubul de discuții, directorul Agenției de Dezvoltare regională Nord (Adr Nord), Ion Bodrug, s-a referit la colaborarea dintre ADR Nord și organizațiile neguvernamentale din RDN și de peste hotare. „În cazul unor proiecte de dezvoltare regională, pentru a căror durabilitate este nevoie de sensibilizarea și implicarea activă a societății, cum ar fi proiectele de management a deșeurilor solide, rolul societății civile nu a fost valorificat la maximum. Este foarte importantă implicarea organizațiilor neguvernamentale în procesul de realizare a proiectelor de dezvoltare regională”, a subliniat directorul ADR Nord.

Așa cum din componența Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord) fac parte și reprezentanți ai societății civile, ADR Nord pune accent pe dezvoltarea legăturilor de colaborare cu organizațiile neguvernamentale. Cel mai recent exemplu de conlucrare a ADR Nord cu ONG-urile este încheierea unui memorandum de colaborare cu Institutul pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale „Viitorul”. „După alegerile locale, vom avea o nouă componență a CRD Nord. Acolo trebuie să se audă și cele mai importante voci ale societății civile”, a spus directorul ADR Nord în cadrul evenimentului organizat de Centrul „CONTACT-Cahul”.

Potrivit Centrului Regional de Asistență și Informare „CONTACT-Cahul”, două cluster cluburi de acest fel au fost organizate recent și în Regiunile Centru și Sud. „Ideile acumulate în cadrul celor trei cluster cluburi de la Cahul, Chișinău și Bălți vor asigura fundamentul în planificarea activităților de formare a OSC-urilor în domeniul advocacy, vor crea premise pentru organizarea campaniilor regionale de advocacy și participarea la toate etapele procesului decizional la nivel local și regional, ulterior fiind incluse în «Ghidul practicilor de advocacy». Rezultatele cluster cluburilor vor fi diseminate către instituțiile interesate în elaborarea, implementarea și monitorizarea de politici publice”, se spune într-un comunicat de presă al Centrului „CONTACT-Cahul”.

Cluster clubul de la Bălți a fost organizat de echipa Centrului „CONTACT-Cahul”, grație ajutorului generos al poporului american oferit prin intermediul Agenției SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID). La eveniment au participat membri ai CRD Nord din partea societății civile, asociații obștești partenere în cadrul proiectului FHI360 și asociații obștești membre ale Coaliției pentru Dezvoltare Regională din RDN, studenți, profesori și persoane interesate. Evenimentul face parte din activitățile organizate în cadrul proiectului „Advocacy și mobilizare pentru o mai mare putere de acțiune și intervenție a OSC și Campanie de informare europeană în Regiunea de Sud a Republicii Moldova”.

www.adrnord.md