Nume
Parola
Vizualizări: 1558
Programul regional sectorial în domeniul Drumuri regionale și locale pentru Regiunea de Dezvoltare Nord, prezentat în cadrul unei ședințe de consultare publică
Bălți, 11 Martie 2015 — Autoritățile publice locale (APL) din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) s-au reunit azi în cadrul unei ședințe de consultare publică pentru a pune în discuție Programul regional sectorial (PRS) în domeniul Drumuri regionale și locale (DRL), document strategic ce urmează a fi aprobat la ședința Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord) din 3 aprilie 2015.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor (MTID), experți din cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova” (MSPL), gestionat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), specialiști de la Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) și reprezentanți APL de nivelurile I și II.

La deschiderea ședinței de consultare publică, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a apreciat pozitiv implicarea activă a membrilor grupului de lucru regional în procesul de elabore a PRS în domeniul DRL, document care, în perspectivă, poate deschide calea către fondurile europene. „Acum suntem la etapa de consultări publice, după care documentul strategic despre care vom discuta urmează a fi aprobat de către membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord. Pentru a putea realiza proiecte de îmbunătățire a infrastructurii drumurilor cu impact regional, avem nevoie de un document strategic bine gândit”, a menționat directorul ADR Nord.

Ina Gortolomei, care a reprezentat MDRC, a menționat că PRS în domeniul DRL este elaborat în concordanță cu actualele documente naționale de dezvoltare, oferind soluții în ceea ce privește îmbunătățirea infrastructurii rutiere în RDN.

Experții MSPL David Toft și Stela Corobceanu s-au referit la rolul, pentru RDN, a documentului strategic pus astăzi în discuție, prezentând o retrospectivă a celor două etape de elaborare a PRS. Totodată, Maria Prisacari, specialist în planificare strategică și programare la ADR Nord, a prezentat structura și obiectivele proiectului PRS în domeniul infrastructurii DRL, după care au urmat discuții în plen.

Anterior ședinței de consultare publică de azi, în RDN au fost organizate patru ateliere de lucru, care au stat la baza elaborării documentului strategic și al căror rezultat principal sunt niște fișe de proiecte, pregătite pentru a putea fi depuse la fondurile europene și prezentate donatorilor interesați.

Până în prezent, CRD Nord a aprobat trei PRS-uri în domeniile Managementul deșeurilor solide (MDS), Eficiența energetică a clădirilor publice (EECP) și Alimentare cu apă și canalizare.

Toate activitățile de planificare regională sectorială au avut loc cu sprijinul financiar al Uniunii Europene, acordat în cadrul proiectului MSPL, gestionat de GIZ. Proiectul urmărește să îmbunătăţească serviciile publice locale în satele şi oraşele din Republica Moldova. Beneficiarul principal al proiectului este MDRC, ADR-urile şi CRD-urile, precum și comunităţile din regiunile de dezvoltare din țară.

www.adrnord.md