Nume
Parola
Vizualizări: 1721
ADR Nord învață din experiența de planificare strategică a Poloniei
Szczecin, Polonia, 25 Februarie 2015 — Un grup de specialiști în planificare strategică din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord), a participat, în perioada 16-20 februarie 2014, la o vizită de studiu în orașul Szczecin, Polonia, pentru a-și consolida capacitățile în domeniul elaborării planurilor și strategiilor de dezvoltare regională. Vizita de studiu a fost găzduită de Asociația obștească „Institutul Germaniei și Europei de Nord” (Instytut Niemiec i Europy Północnej / INEP) în incinta Școlii Superioare de Administrație Publică din Szczecin.

Din componența delegației noastre au făcut parte directorul ADR Nord, Ion Bodrug, și specialiștii în planificare strategică și programare Inga Cojocaru, Maria Prisacari și Mariana Cebotari. Experiența de studiu în Polonia le va ajuta reprezentanților ADR Nord, responsabili de elaborarea Strategiei de Dezvoltare Regională Nord 2016-2020, să consolideze capacitățile autorităților publice în domeniul dezvoltării strategiilor locale și să stabilească legături de cooperare dintre instituții responsabile în domeniu din Polonia și din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) a Republicii Moldova.

Atelierul de lucru a fost divizat în câteva blocuri tematice: mecanisme de dezvoltare locală, planificarea strategică, gândire strategică și de acțiune, planificarea strategică și construirea și punerea în aplicare a proiectelor. Instruirile au fost ținute de către specialiști cu experiență în domeniul dezvoltării și planificării strategice. De asemenea, au fost organizate vizite de studiu în instituții guvernamentale, provincii și orașe din Szczecin și Kamień Pomorski (Oficiul Mareșalului Pomerania Occidentală, Departamentele de dezvoltare și proiecte europene, Consiliul local Szczecin etc.).

„Vizita de studiu în Polonia ne-a întărit convingerea că totul trebuie să pornească de la om și de la necesitățile umane atunci când elaborăm strategii de dezvoltare regională”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului „Formare de formatori în elaborarea planurilor / strategiilor locale / regionale”, elaborat de ADR Nord în parteneriat cu Asociația obștească „Institutul Germaniei și Europei de Nord" (Instytut Niemiec i Europy Północnej / INEP), al cărui director este Tomasz Czubara, prorector la Școala Superioară de Administrație Publică din Szczecin.

Proiectul a obținut finanțare prin intermediul programului „RITA - Regiune în Tranziție” și este implementat în perioada ianuarie-iulie 2015. Valoarea totală a proiectului este de 57 120.00 PLN (aproximativ 280 de mii de lei).

Obiectivul principal al autorilor proiectului este să instruiască viitori formatori în planificare strategică prin creșterea nivelului de cunoștințe în domeniu, dezvoltarea abilităților analitice și schimbul de bune practici cu privire la planurile și strategiile locale / sectoriale / regionale.

Conform planului de implementare a proiectului, vizita de studiu de 5 zile în Polonia este a doua din cele 4 activități planificate. Responsabilii de proiect din cadrul ADR Nord urmează, în lunile mai-iunie, să organizeze 3 ateliere de lucru pentru specialiștii care se ocupă de probleme de dezvoltare în APL din RDN. Atelierele vor fi realizate în orașele Bălți, Edineț și Soroca, fapt ce va asigura o implicare locală mai sporită. La finalizarea atelierului va fi dezvoltată misiunea și viziunea de dezvoltare a RDN, cu participarea și consultarea experților polonezi.

INEP și ADR Nord și-au început colaborarea în februarie 2014, la Chișinău, în timpul activității organizate de Centrul de Informare pentru autoritățile locale din Republica Moldova (CIAL), care facilitează crearea parteneriatelor dintre instituțiile din Moldova și cele din Polonia. În cadrul întâlnirii de la Chișinău reprezentanții ambelor părți au discutat despre nevoile și posibilitățile organizațiilor din Moldova și au elaborat împreună, timp de 3 zile, nota conceptuală a proiectului. Proiectul a fost avizat spre finanțare în septembrie 2014.

www.adrnord.md