Nume
Parola
Vizualizări: 1476
O investiție de peste 5,5 milioane de lei a schimbat la față Pădurea Domnească
Cobani, Glodeni, 6 Octombrie 2014 — Rezervația Naturală „Pădurea Domnească” este gata să fie ospitalieră cu turiștii și pe timp de noapte: atât vara, cât și iarna. Realizarea unui proiect în valoare totală de peste 5,5 de milioane de lei a schimbat la față cea mai bătrână pădure din Republica Moldova și una din cele mai vechi păduri de luncă din Europa.

Vineri, 3 octombrie a.c., a avut loc evenimentul de recepție a lucrărilor finalizate în cadrul proiectului „Amenajarea traseului ecoturistic Pădurea Domnească”, proiect prin care Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) a contribuit la dezvoltarea activităților turistice, culturale și de agrement în spațiul rural din raionul Glodeni.

La eveniment au participat reprezentanți ai ADR Nord, autorități publice locale, ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, directorul general al Agenției „Moldsilva”, Ștefan Chitoroagă, cetățeni din localitățile din vecinătate și jurnaliști.

„Locurile de muncă în spațiul rural sunt foarte importante. Ceea ce vedem azi este un pas înainte pentru raionul Glodeni”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug, felicitându-i pe localnici și din partea ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan.

„Aici ne aflăm într-un loc deosebit, un loc care este încărcat de energie pozitivă, dar care are și o istorie deosebită. Această locație va fi primul imbold pentru crearea noilor locuri de muncă, va fi un imbold pentru turiști să ne viziteze, să vadă frumusețile de aici și să ne aprecieze, că suntem niște oameni buni, cu aspirații europene, iar în jur avem o natură extraordinară”, a relevat președintele raionului Glodeni, Valeriu Țarigradschi, care a reprezentat, în calitate de vicepreședinte, și Consiliul Regional pentru Dezvoltare Nord.

La rândul său, ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, a menționat că statul oferă tot mai multe oportunități pentru dezvoltarea afacerilor locale. „Este îmbucurător faptul că un loc inaccesibil a fost transformat într-o locație accesibilă”, a mai spus ministrul Recean, referindu-se la infrastructura turistică construită pe malul lacului relict „La Fontal”.

Ministrul Afacerilor Interne le-a propus celor care vor gestiona tabăra pentru turiști să elaboreze niște pliante informative despre destinațiile turistice din vecinătatea Rezervației Naturale „Pădurea Domnească”, pentru a fi distribuite de către polițiștii de frontieră.

Menționăm că proiectul „Amenajarea traseului ecoturistic Pădurea Domnească” a fost lansat anul trecut, la începutul lunii septembrie. Lucrările de construcție a unui punct de informare pentru turiști și a unei belvederi la zimbrăria de pe teritoriul rezervației „Pădurea Domnească” au fost finalizate în luna noiembrie 2013, la prima fază de realizare a proiectului.

Odată cu finalizarea celei de-a doua etape a proiectului, în preajma lacului relict „La Fontal”, situat lângă satul Cobani, raionul Glodeni, au fost construite 3 pensiuni a câte 7 locuri de cazare fiecare, spații pentru camping și o parcare pentru autoturisme.

În total, pentru lucrările efectuate în cadrul celor două etape ale proiectului, Fondul Național pentru Dezvoltare Regională a alocat 5,571 de milioane de lei. Lucrările de amenajare a traseului ecoturistic au fost executate de S.R.L. „Agentinter”.

„Această perlă a Regiunii de Dezvoltare Nord - Pădurea Domnească - va atrage investiții importante în următorii ani, după ce aici a fost construită infrastructura necesară. Anume astfel de destinații atrag turiști care nu trăiesc în Republica Moldova”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Potrivit autorităților raionale, Rezervația Naturală „Pădurea Domnească” este vizitată anual de 3-4 mii de turiști, iar asta în lipsa unei infrastructuri bine dezvoltate.

LA FONTAL

Având o suprafață de 24,2 ha, lacul „La Fontal" din Rezervația Naturală „Pădurea Domnească” este un lac relict specificul căruia constă în faptul că este alimentat de câteva izvoare ascendente rare în Republica Moldova. Apa acestor izvoare are un grad înalt de mineralizare. Lacul s-a format prin revărsările de odinioară ale Prutului. Când inundațiile sezoniere au fost stopate de construcția barajului Costești-Stânca, lacul s-a pomenit fără alimentație sigură, aproape în întregime înnămolindu-se și acoperindu-se cu stuf și papură. De dispariție totală lacul este salvat de cele câteva izvoare cu apă mineralizată. Vegetația de baltă a prefăcut lacul într-un loc favorabil pentru adăpostirea vietăților amfibiene, reptilelor, păsărilor și mamiferelor acvatice.

www.adrnord.md