Nume
Parola
Vizualizări: 1305
Reprezentanți ai sectorului privat din Regiunea Nord, instruiți în domeniul achizițiilor publice
Bălți, 27 Mai 2014 — Reprezentanţi ai întreprinderilor mici şi mijlocii (ÎMM) din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) sunt instruiţi pentru a putea prezenta la achiziţiile publice desfăşurate de Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) oferte profesioniste şi mai competitive, punându-se accent pe patru domenii prioritare pentru dezvoltarea regională: alimentarea cu apă potabilă şi sisteme de canalizare; managementul deşeurilor solide; eficienţa energetică în clădirile publice; drumuri locale şi regionale.

Astfel, astăzi, în incinta ADR Nord a avut loc prima ședință a grupului de lucru regional privind susținerea sectorului privat, aceasta fiind și una din prioritățile Strategiei de Dezvoltare Regională Nord. În a doua jumătate a zilei, în incinta Filialei Bălți a Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova, s-a desfășurat o masă rotundă cu genericul „Achiziții publice - oportunități și impedimente în cadrul implementării proiectelor investiționale de dezvoltare regională în Republica Moldova”.

Prin aceste activități, sprijinite financiar de Programul Pilot de Dezvoltare Regională al Uniunii Europeane, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) urmăresc să le acorde sprijin și consultanță reprezentanților sectorului privat. Ședințe de instruire în acest sens vor fi organizate trimestrial, până la sfârșitul anului 2015, în cadrul subproiectului „Acordarea suportului complementar sectorului privat", parte a proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova”, implementat de GIZ.

În cadrul primei ședințe a grupului de lucru a fost prezentat subproiectul „Acordarea suportului complementar sectorului privat” și planul de activitate.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, desemnat președinte al grupului de lucru privind susținerea sectorului privat în RDN, a accentuat importanța susținerii antreprenorilor în contextul apropierii țării noastre de Uniunea Europeană. „Agenții economici din RDN vor beneficia de suport din partea noastră, astfel încât împreună să obținem rezultate mai bune în domeniul dezvoltării regionale, mai ales că se apropie timpul când va trebui să implementăm proiecte din fonduri europene, ceea ce presupune mai multă responsabilitate și profesionalism la cel mai înalt nivel”, a relevat directorul ADR Nord, mulțumind partenerilor europeni pentru suportul acordat.

Reprezentantul MDRC, Ecaterina Culev, susține că, în contextul apropierii Republicii Moldova de Uniunea Europeană, acest gen de întruniri sunt binevenite, urmând ca țara noastră să-și ajusteze regulamentul privind achizițiile publice la rigorile Uniunii Europene.

Volker Stötzer, expert pe termen lung în cadrul companiei SEQUA, și-a exprimat disponibilitatea să organizeze seminare de informare și instruire, cu participarea experților în domeniu, pentru a disemina experiența Germaniei în Republica Moldova.

În cadrul mesei rotunde organizată în incinta Filialei Bălți a CCI, directorul ADR Nord a prezentat politica de dezvoltare regională a RDN, precum și portofoliul de proiecte de dezvoltare regională realizate de ADR Nord. Antreprenorii prezenți la eveniment s-au interesat de aspectele ce țin de regulamentul desfășurării procedurilor de achiziții publice inițiate de ADR Nord, optând pentru operarea unui șir de modificări în legislația privind achizițiile publice.

Următoarea întâlnire a grupului de lucru regional în cadrul subproiectului menționat va avea loc în luna septembrie. Astfel de ședințe sunt organizate în toate regiunile de dezvoltare ale republicii.

www.adrnord.md