Nume
Parola
Vizualizări: 1385
Al 5-lea atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul alimentarea cu apă și canalizare
Bălți, 20 Februarie 2014 — A avut loc cel de-al 5-lea atelier de lucru cu genericul „Planificarea regională în sectorul alimentarea cu apă și canalizare (AAC) în Regiunea de Dezvoltare Nord”.

Atelierul a fost moderat de către șefa Secției planificare strategică și programare a ADR Nord, Inga Cojocaru, și a fost împărțit în 5 sesiuni de lucru: 1) Prezentarea direcțiilor principale de dezvoltare a serviciilor de AAC, precum și a conceptului integrat pentru sistemele de AAC; 2) Prezentarea criteriilor de identificare a Conceptelor de Proiecte Posibile (CPP); 3) Prezentarea fișei tip de CPP; 4) Prezentarea profilului regional; 5) Exercițiu practic privind elaborarea unui concept de proiect posibil și completarea fișei tip respective.

Dacă în timpul primelor 4 ateliere organizatorii au urmărit implicarea activă a tuturor factorilor interesați din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) în dezvoltarea unui plan integrat sectorial în domeniul AAC, elaborarea în mod participativ a viziunii cu privire la nivelul serviciilor în domeniul AAC la nivel regional către anul 2018 și analiza situației hidrologice în raioanele din RDN, fiind totodată prezentate fișele raioanelor în baza rezultatelor celui de-al 3-lea atelier de lucru și a informațiilor suplimentare transmise de la raioane, menite să faciliteze procesul de planificare sectorială în regiune, precum și previziunile privind dezvoltarea serviciilor de AAC către anul 2020, cu aspecte de gender în sectorul AAC, în cadrul celui de-al 5-lea atelier de lucru organizatorii au prezentat situația la zi a elaborării Programului regional sectorial (PRS) din sectorul AAC și tipuri de concepte de proiecte posibile. De asemenea, au fost prezentate fișa-tip de proiect și un exercițiu practic privind elaborarea unui concept de proiect posibil și completarea fișei respective.

Fișele de proiecte vor fi rezultatul final al atelierelor de planificare regională sectorială, pregătite pentru a putea fi depuse la fondurile europene și prezentate donatorilor interesați.

La atelierul de lucru au participat reprezentați de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC), Ministerul Mediului, membrii grupului de lucru din RDN, reprezentanți ai operatorilor de apă din regiune, specialiști de la ADR Nord, reprezentanți GIZ și ONG, precum și studenți de la Academia de Administrare Publică.

Începând cu anul 2010, Regiunile de Dezvoltare Nord, Centru și Sud au fost implicate activ în procesele inițiale de dezvoltare regională, conduse de Consiliile pentru Dezvoltare Regională (CDR-uri) și ADR-uri. Acest lucru a avut loc în cadrul unei politici regionale care a fost elaborată de MDRC.

Cele trei domenii de intervenție stabilite până în prezent sunt Apă și Sanitație, Managementul Deșeurilor și Eficiența Energetică a clădirilor publice. Pentru fiece domeniu a fost creat un grup de lucru care, împreună cu specialiștii ADR Nord și experți naționali și internaționali, vor participa la procesul de elaborare a planurilor sectoriale integrate. Acest proces se va finaliza spre sfârșitul anului 2015.

Atelierul de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul AAC a avut loc cu sprijinul proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale”, aria de intervenție 2, „Planificarea și Programarea Regională”, prin care se acordă suport MDRC și ADR-urilor în demararea procesului de planificare regională în sectorul AAC, prin implementarea principiului participativ. Acest proces se axează pe antrenarea reprezentaților grupului de lucru, precum și a altor actori interesați în luarea deciziilor asupra nivelului de servicii dorit, în ateliere de lucru specializate. Organizate în cele 3 regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova, atelierele vor contribui la dezvoltarea capacităților de planificare sectorială la nivel regional și local.

www.adrnord.md