Nume
Parola
Vizualizări: 1254
Primul atelier de lucru privind Programele Transfrontaliere, în Regiunea Nord
Bălți, 12 Septembrie 2013 — Cancelaria de Stat, în calitate de Autoritate Națională pentru programele de cooperare transfrontalieră, în colaborare cu Agenția de Dezvoltare Regională Nord și proiectul „Modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova”, implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), organizează, în perioada 11-13 septembrie, la Bălți, Edineț și Soroca, primul atelier de lucru privind procesul național consultativ pentru elaborarea noilor programe de cooperare transfrontalieră, finanțate în cadrul Instrumentului European de Vecinătate în perioada 2014-2020.

Prin organizarea primului atelier s-a urmărit informarea potențialilor aplicanți privind oportunitățile oferite în cadrul noilor programe de cooperare transfrontalieră, precum și lansarea procesului consultativ la nivel național privind selectarea obiectivelor tematice și acțiunilor eligibile ce urmează a fi incluse în documentele de program pentru Programele Operaționale Comune România - Republica Moldova și bazinul Mării Negre, pentru anii 2014-2020.

„Susținem și ne bucurăm că avem activități comune ce urmăresc susținerea dezvoltării regionale”, a menționat directorul ADR Nord, Ion Bodrug, potrivit căruia programele transfrontaliere oferă posibilități de a implementa proiecte foarte bune.

Grupurile de lucru analizează situația actuală în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră, instrumentele și obiectivele în cadrul Institutului European de Parteneriat și Vecinătate (IEVP), dar și pogramele eligibile pentru perioada 2014-2020. Acestea au fost studiate în baza priorităților și a obiectivelor strategice, adaptate la specificul regiunii.

(1) Îmbunătățirea condițiilor de trai a comunităților locale prin intermediul proiectelor comune în domeniul dezvoltării economico-sociale, (2) soluționarea problemelor comune în domeniile: mediu, angajarea în cîmpul muncii, sănătate publică, și (3) cultură, educație, sport sunt prioritățile tematice de care trebuie să se țină cont.

În cadrul primului atelier, organizat la Bălți, a fost apreciată experiența programelor tansfrontaliere anterioare (2007-2013) și accentuată responsabilitatea structurilor de stat și din societate, în cadrul realizării ulterioare a acestor programe.

Lansarea propriu-zisă a Programului va avea loc în anul 2014. Termenul de depunere a cererilor de finanțare va fi limitat. Iată de ce atelierele de lucru privind viitoarele programe de cooperare transfrontalieră eligibile pentru Republica Moldova în perioada de programare 2014-2020 pot fi o bună oportunitate pentru a cunoaște în detalii condițiile de aplicare.

www.adrnord.md