Nume
Parola
Vizualizări: 1151
Experții europeni sprijină un proiect de dezvoltare a instrumentelor de planificare, bazate pe tehnologia GIS, ce va fi implementat în Regiunea de Dezvoltare Nord
Bălți, 26 Iunie 2013 — A avut loc cel de-al doilea seminar de instruire pe tema proiectului-pilot „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord, utilizând tehnologia GIS”, activitate desfășurată în cadrul proiectului Twinning „Dezvoltarea capacităţilor în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova”.

La fel ca și proiectul-pilot „Apicultura - model de succes pentru dezvoltarea spațiului rural în Regiunea Nord a Republicii Moldova”, proiectul-pilot „Dezvoltarea instrumentelor moderne de planificare în Regiunea de Dezvoltare Nord, utilizând tehnologia GIS” (GIS - Sistemul Datelor Geospațiale) este propus de Agenția de Dezvoltare Regională Nord și urmează a fi îmbunătățit conform standardelor în domeniu din Uniunea Europenă.

Șeful-adjunct al Direcției generale dezvoltare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, liderul de proiect, Igor Malai, și reprezentantul Franței în cadrul proiectului Twinning, Anne Azam-Pradeilles, susțin, deopotrivă, că, odată îmbunătățit conform standardelor europene, proiectul-pilot va avea mai multe șanse la obținerea finanțării.

Cu această ocazie, reprezentanții Secției planificare strategică și programare a ADR Nord împreună cu echipa proiectului au analizat progresul activităților de până acum și au discutat, rând pe rând, despre stadiul creării organismului de parteneriat, identificarea surselor finanțare pentru proiect, prezentarea materialelor realizate, anexele proiectului: modele de hărți, acordul de parteneriat, proiectul de decizie, planul de acțiuni a grupului de implementare, schița de buget, strategia de promovare a proiectului etc.

La eveniment au participat experții Twinning Paulette Pommier, Franța, și Vasile Asandei, România, care s-au referit la progresele realizate și la redactarea notei conceptuale și a altor elemente tehnice ale proiectului. Totodată, experții au identificat provocările și perspectivele de îmbunătățire și realizare a proiectului.

Cu ocazia sesiunilor ce vor urma, experții vor discuta cu beneficiarii și vor face recomandări concrete de înlăturare a carențelor din conceptul de proiect. În rezultatul acestor acțiuni, va fi elaborat un ghid în care vor fi incluse toate recomandările necesare îmbunătățirii celor două proiecte-pilot, precum și exemple de bune practici privind elaborarea eficientă a unui proiect durabil.

În cadrul proiectului Twinning „Dezvoltarea capacităţilor în domeniul dezvoltării regionale în Republica Moldova", Uniunea Europeană va aloca mijloace financiare în mărime de circa 1.170.000 €, bani ce vor fi utilizați pentru preluarea experienței statelor europene în domeniul dezvoltării regionale, prin intermediul experților români, francezi și letoni. Consorțiul de implementare al acestui proiect Twinning este constituit din Ministerul Afacerilor Interne al Franței și Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor al Republicii Moldova.

Cele 3 componente majore ale proiectului sunt (1) revizuirea cadrului legislativ existent privind dezvoltarea regională, (2) planificarea teritorială și (3) dezvoltarea capacităţilor specialiștilor din cadrul MDRC. Twinning-ul a fost conceput ca un instrument de cooperare administrativă cu scopul sprijinirii țărilor candidate și din vecinătatea Uniunii Europene.

www.adrnord.md