Nume
Parola
Vizualizări: 1242
Autospeciale pentru transportarea deşeurilor la Făleşti
Fălești, 3 Aprilie 2013 — Consiliul Raional Fălești, beneficiar al proiectului „Îmbunătăţirea transfrontalieră a gestionării deșeurilor municipale solide din Republica Moldova, România şi Ucraina”, cod MIS-ETC 1106, a desfăşurat, în perioada 28-29 martie curent, a treia rundă de dezbateri moldo-româno-ucrainene privind mangementul deşeurilor municipale solide în arealul transfrontalier RO-UA-RM. La eveniment au participat 14 reprezentanţi ai partenerilor de proiect din România, Ucraina şi Republica Moldova, membri ai Comitetului de Coordonare, experţi ai proiectului.

Genericul dezbaterilor a constituit principiile şi metodele de elaborare şi adoptare a unui regulament raional de gestionare a deşeurilor municipale solide şi a planului de dezvoltare durabilă în domeniul gestionării deşeurilor pentru raioanele Făleşti, Republica Moldova, şi Novoselitsea, regiunea Cernăuţi, Ucraina. Participanţii la eveniment au avut o întâlnire de lucru cu preşedintele raionului Făleşti, Valeriu Muduc, au vizitat obiectele construite în cadrul proiectului din oraşul Făleşti şi comuna Risipeni, depozitul centralizat al raionului şi firma de salubrizare din oraşul Făleşti. Activităţi similare au fost desfăşurate şi în oraşul Târgu Frumos (10-11.01.2013) şi oraşul Novoselitsea (21-22.02.2013).

În cadrul evenimentului, partenerii au raportat despre mersul implementării proiectului şi primele rezultate obţinute în cadrul lui. Spre exemplu, în oraşul Făleşti şi 10 primării rurale deja au fost construite 30 de platforme şi amenajate 60 de containere pentru colectarea selectivă a deşeurilor municipale solide. În prezent se lucrează la pregătirea proiectului tehnic pentru construcţia halei şi montarea liniei de sortare a deşeurilor municipale solide. La 29 martie curent, în centrul oraşului, Consiliul Raional Fălești, în prezenţa reprezentaţiilor administraţiei publice locale de nivelul I si II din raionul Făleşti, partenerilor de la Consiliul Judeţean Iaşi, primăriile oraşelor Făleşti, Târgu-Frumos, România, Novoselitsea, regiunea Cernăuţi, Ucraina, REC Moldova, AO „Cutezătorul”, a organizat transmiterea solemnă către Direcţia de Producţie a Gospodăriei Comunale și de Locuinţe a două autospeciale pentru transportarea deşeurilor de tip „Gaz”, cu capacitatea de 8 m3 şi „Kamaz”, cu o capacitate de 22 m3. Menţionăm fapul că, până la finele proiectului, astfel de autospeciale vor fi procurate şi de primăriile oraşelor Târgu Frumos şi Novoselitsea.

Reieşind din unul din obiectivele impotante ale proiectului, concomitent, a fost desfăşurată campania de sensibilizare a populaţiei cu privire la proiect și impactul deșeurilor asupra mediului și sănatății umane. În perioada primelor 10 luni ale proiectului au fost organizate și desfăşurate 9 seminare privind managementul deşeurilor cu reprezentanţii organelor administraţiei publice locale, fermierilor şi antreprenorilor agricoli, 13 - cu pedagogii şi elevii, 5 întâlniri cu cetăţenii din diferite localități rurale. Au fost editate şi distribuite 12 mii de pliante informative, 6000 de broşuri cu titlul „Ghid ce colectare selectivă a deşeurilor”, 14 articole în mass-media, 11 materiale difuzate la radio, 2 emisiuni televizate, 19 articole pe paginile web ale partenerilor.

Menționăm că 90% din valoarea investiţiilor este finanţată de Programul Operațional Comun Romania-Ucraina Moldova 2007-2013, iar 10% - de Agenţia de Cooperare Internaţională a Germaniei (GIZ). Cofinanţarea a fost acordată de GIZ la iniţiativa ADR Nord.

Persoană de contact: Victor Compoieş, manager (+373 69008119, veco@rambler.ru); str. Ştefan cel Mare 50, or. Făleşti.

Programul Operaţional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013 este finanţat de Uniunea Europeană prin Instrumentul European de Vecinătate şi Parteneriat şi cofinanţat de ţările participante în program. (www.ro-ua-md.net).