Nume
Parola
Vizualizări: 1162
Membrii Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord s-au întrunit în prima ședință din acest an
Bălți, 6 Martie 2013 — Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) au organizat prima ședință ordinară din acest an a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord). Membrii CRD Nord au apreciat activitatea de anul trecut a ADR Nord cu calificativul BUNĂ.

Prezidată de preşedintele CRD Nord, Ion Parea, ședința a reunit 25 de membri CRD Nord.

La ședință au participat șeful Direcției Generale Dezvoltare Regională din cadrul MDRC, Valerian Bânzaru; șeful Direcției Politică și Cooperare Regională, Dorin Andros; șeful Direcției Relații cu Instituțiile de Dezvoltare Regională, MDRC, Sergiu Cecan; membrii CRD Centru; specialiștii ADR Nord; reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale și ai societății civile etc.

Șeful DGDR, Valerian Bânzaru, a trecut în revistă cele mai importante rezultate pe care ADR Nord le-a obținut în 2012, menționând că dezvoltarea regională a obținut rezultate bune în cele trei regiuni de dezvoltare ale republicii. Totodată, șeful DGDR a transmis membrilor CRD Nord mesajul de salut din partea ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Marcel Răducan, care le-a urat membrilor CRD Nord și echipei ADR Nord să obțină noi realizări remarcabile odată cu îndeplinirea activitățilolor planificate în acest an.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a prezentat raportul de activitate al ADR Nord pentru anul 2012, vorbind totodată și despre proiectele care vor fi finanțate în 2013 din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Totodată, președintele CRD Nord, Ion Parea, a prezentat un raport privind activitatea CRD Nord în perioada anilor 2011-2012 (prezentările se găsesc aici: http://adrnord.md/libview.php?l=ro&idc=195&id=1711).

Referinduse la colaborarea cu administrația publică locală (APL), directorul Ion Bodrug a remarcat că ADR Nord a fost creată pentru a acorda sprijin APL din nordul republicii în domeniul proiectelor de dezvoltare regională. În acest context, colaborarea dintre ADR Nord și APL necesită, în primul rând, a fi îmbunătățită printr-o comunicare mai eficientă. În acest sens, directorul ADR Nord vorbit despre necesitatea corespondenței prin intermediul e-mailului, întrucât pentru corespondența prin fax este nevoie de mult mai mult timp și resurse în plus. „Pierdem foarte mult timp când organizăm un training, un seminar sau o instruire, întrucât trebuie să expediem, în medie, de la 50 la 100 de faxuri, apoi să așteptăm confirmarea. Cu mult mai eficient ar fi să facem asta prin intermediul e-mailurilor, mai ales că primăriile au acces la Internet”, a subliniat directorul Ion Bodrug, care a solicitat președinților de raioane să prezinte ADR Nord o listă actualizată de e-mailuri ale tuturor primăriilor din regiune.

Șefa Secției planificare strategică și programare din cadrul ADR Nord, Inga Cojocaru, s-a referit în prezentările sale la modificarea şi completarea Planului Operațional Regional Nord 2013-2015, precum și la organizarea în municipiul Bălți, în zilele 21-22 mai curent, a Conferinţei internaţionale „Oportunităţi de dezvoltare socio-economică a Regiunii de Dezvoltare Nord până în anul 2020”.

Un concept de proiect privind crearea paginii web a Regiunii de Dezvoltare Nord au prezentat Ion Urușciuc, specialist în comunicare la ADR Nord, și Matthew Stahlman, voluntar de la Agenția guvernamentală americană „Corpul Păcii” în cadrul ADR Nord. Susținut de comunitatea din Regiunea de Dezvoltare Nord, acest proiect-pilot ar putea avea toate șansele să fie unul viabil, facilitând astfel atragerea investițiilor în regiune și contribuind semnificativ la îmbunătățirea comunicării dintre actorii regionali (prezentarea se găsește aici: http://adrnord.md/libview.php?l=ro&idc=195&id=1711).

În finalul ședinței, reprezentanți de la IDIS Viitorul au prezentat Programul Bunelor Practici ale Autorităților Publice Locale. În scopul de a-și face cunoscute bunele practici din localități, acest program a fost conceptut drept o competiție pentru toate APL-urile.

Prima ședință a noii componențe a CRD Nord a avut loc în data de 13 septembrie 2011. Ultima ședință a avut loc în data de 13 decembrie 2012.

CRD Nord este structura regională deliberativă, fără personalitate juridică, constituită în vederea elaborării, coordonării şi monitorizării politicii de dezvoltare regională la nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord (RDN), formate din municipiul Bălţi şi raioanele Briceni, Donduşeni, Drochia, Edineţ, Făleşti, Floreşti, Glodeni, Ocniţa, Râşcani, Sângerei şi Soroca. Consiliul Regional are 48 de membri, fiind alcătuit din preşedinţii raioanelor componente, primarul municipiului Bălţi şi câte un reprezentant al asociaţiilor de primari, societăţii civile şi sectorului privat din fiecare raion şi municipiu al RDN. Membrii Consiliului Regional îşi exercită atribuţiile cu titlu gratuit.

www.adrnord.md