Nume
Parola
Vizualizări: 4838
Campania „Cere Demnitate” promovata si de jurnalistii moldoveni
Chisinau, 26 Octombrie 2011 — Campania „Cere Demnitate” a fost subiectul discutat în cadrul atelierului cu acelaşi nume, organizat la 25 octombrie, de Amnesty International Moldova (AIM) în parteneriat cu Centrul pentru Jurnalism Independent.

Trainerii Gheorghe Zugravu (Amnesty International Moldova) şi Alina Radu (Ziarul de Gardă) au ajutat jurnaliştii să înţeleagă care sunt obiectivele acestei campanii, cum poate fi reflectată Campania „Cere Demnitate” în mass-media, în contextul respectării de către stat a drepturilor sociale, economice şi culturale ale cetăţenilor, care sunt obligaţiile asumate de Moldova în baza tratatelor internaţionale etc.

Participanţii la atelier au remarcat că această temă este una importantă, Campania internaţională „Cere Demnitate” fiind un domeniu necunoscut atât pentru mass-media din Moldova, cât şi pentru oamenii de rând. Jurnalişti de la Comrat, Chişinău, Bender şi Ungheni, au fost surprinşi să afle că această campanie se promovează doar la nivel internaţional, în pofida faptului că şi Moldova a semnat Pactul internaţional cu privire la drepturile economice, sociale şi culturale.

Potrivit Elizavetei Rotari, directorul postului de televiziune ATV Comrat, jurnaliştii ar trebui să explice oamenilor într-un limbaj accesibil care sunt drepturile lor economice, sociale şi culturale şi cum pot ei să influenţeze autorităţile centrale şi locale ca acestea să le asigure un nivel de trai decent, accesul la apă potabilă, educaţie etc.

Acest atelier va fi urmat de alte 2 ateliere tematice, participanţii fiind încurajaţi să participe la un concurs de materiale jurnalistice care să abordeze tematica drepturilor omului. Cei mai buni autori ai acestor materiale vor avea posibilitatea să efectueze o vizită de studiu în Turcia.

Atelierul a fost organizat în cadrul proiectului „Drepturile omului – jurnaliștii pentru un public informat”, implementat de AIM în parteneriat cu CJI, cu suportul Fundaţiei Est-Europene, din resursele acordate de Guvernul Suediei şi Ministerul Afacerilor Externe al Danemarcei/DANIDA prin intermediul Agenţiei Suedeze pentru Dezvoltare şi Cooperare Internaţională (Sida) şi Black Sea Trust for Regional Cooperation.