Nume
Parola
Vizualizări: 1223
Şedinţa constitutivă a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord a avut loc la Bălți
Bălți, 11 August 2011 — Ședința constitutivă a Consiliului Regional pentru Dezvoltare Nord (CRD Nord) a avut loc joi, 11 august a.c., în incinta Agenției de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord).

Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, a avut, cu această ocazie, o întrevedere cu preşedinţii de raioane, noi aleşi, din Regiunea de Nord a Republicii Moldova. Ministrul Răducan, directorul Direcției Generale Dezvoltare Regională (DGDR), Valentina Pleșca, și directorul ADR Nord, Ion Bodrug, au vorbit, în cadrul ședinței, despre politicile naționale de dezvoltare regională, rolul și locul CRD Nord și ADR Nord în dezvoltarea regională.

„Suntem alături de dvs. Cu siguranță, vom conlucra pentru a duce la bun sfârșit acele proiecte pe care le-am început și pentru a scrie noi proiecte și a dezvolta acele idei ale dvs. și ale regiunii pe care o reprezentați. Pe parcursul a doi ani de activitate, Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor s-a străduit să facă Legea dezvoltării regionale ca să fie o Lege viabilă, o Lege care lucrează și care este capabilă să dea rezultate", a menționat ministrul Marcel Răducan.

În contextul discuțiilor despre proiectele de dezvoltare regională, ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a specificat că una dintre problemele majore este calitatea proiectelor, elaborarea cărora lasă, în anumite cazuri, de dorit. „În Consiliul de Dezvoltare Regională urmează să alegem oameni care ştiu şi pot să muncească în acest sens", a mai spus ministrul.

În continuare, la ședința constitutivă a CRD Nord s-a discutat despre componenţa, atribuţiile şi modul de funcţionare ale CRD Nord; conlucrarea pentru dezvoltare a CRD cu Autorităţile Publice Locale, priorităţile Strategiilor Naţionale şi Regionale de Dezvoltare, precum şi progresele în activitatea ADR Nord.

Directorul DGDR, Valentina Pleşca, a prezentat succesele înregistrate în domeniul dezvoltării regionale, priorităţile de finanţare şi proiectele selectate în urma primului apel de propuneri de proiecte. „Autorităţile administraţiei publice locale trebuie să colaboreze la elaborarea proiectelor regionale. Pentru a elabora proiecte de succes, primăriile trebuie să-şi concentreze activităţile asupra proiectelor comune, dintr-o perspectivă regională. Necesar e ca să dezvoltăm parteneriatele. Doar așa vom activa eficient", a menţionat Valentina Pleşca.

La rîndul său, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a prezentat Regiunea de Nord a republicii, care include în componenţa sa 11 raioane și un municipiu: Briceni, Ocnița, Edineț, Dondușeni, Soroca, Rîșcani, Drochia, Glodeni, Fălești, Sîngerei, Florești și municipiul Bălți. „Misiunea ADR Nord este de a ghida şi a susţine autorităţile administraţiei publice locale în elaborarea proiectelor, de a acorda suport metodologic la scrierea proiectelor şi de a atrage investiţii în regiune", a declarat Ion Bodrug.

De asemenea, directorul ADR Nord a menţionat priorităţile pentru care raioanele ar putea obţine finanţare în cadrul proiectelor, atît din FNDR cît şi de la donatorii externi, interesaţi de a investi în dezvoltarea regională din Republica Moldova.

Pînă la finele lunii august, președințiide raioane urmează să convoace în şedinţă membrii Consiliilor raionale, exponenţii societăţii civile şi agenţii economici pentru a desemna, în fiecare caz aparte, cîte 4 persoane care vor reprezenta fiecare raion în Consiliul de Dezvoltare Regională.

În prezent, în Regiunea de Dezvoltare Nord sunt în proces de implementare 11 proiecte de dezvoltare regională, 7 dintre acestea fiind finanţate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională, 3 – de Agenţia de Cooperare Internaţională a germaniei (GIZ) și un proiect finanțat de Ambasada Republicii Cehia în Republica Moldova.

Agenția de Dezvoltare Regională Nord
www.adrnord.md