Nume
Parola
Vizualizări: 1014
ADR Nord: Vizită de studiu la Șoldănești, unde a fost prezentat un proiect de salubritate
Șoldănești, 9 Iunie 2011 — Agenția de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord) a organizat joi, 9 iunie curent, o vizită de studiu la Șoldănești, unde se află în derulare proiectul „Extinderea managementului integral de colectare și stocare a deșeurilor menagere solide din or. Șoldănești în 7 localități rurale din raioanele Șoldănești și Rezina”. Vizita de studiu a fost organizată pentru echipele care implementează proiecte similare în orașele Soroca și Biruința.
Participanții au avut posibilitatea să cunoască, pas cu pas, procesul de implementare a proiectului de salubritate menționat, care este o provocare și pentru proiectele pe care le reprezintă.
Este vorba de proiectul „Modernizarea serviciului de salubrizare din or. Șoldănești”, implementat în 2009 de către Primăria Șoldănești, cu suport financiar din partea PNUD. Proiectul a fost de succes, iar acum urmează extinderea serviciului de salubrizare în alte localități limitrofe. Proiectul este implementat de către Agenția de Dezvoltare Regională Centru (ADR Centru), cu suportul financiar din partea Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ).
Succesele Primăriei Șoldănești de atragere a resurselor externe au început cu elaborarea Planului de dezvoltare socio-economică a localității, activitate susținută de PNUD. Aceasta a fost ideea de de bază a prezentării făcute de către primarul de Șoldănești, Alexandru Tinică.
În cadrul prezentării proiectului despre gestionarea deșeurilor solide, menționat mai sus, Victor Bufteac, consultant GIZ, a vorbit despre modernizarea serviciilor publice locale în Republica Moldova. În acest context, scopul proiectului aflat acum în derulare la Șoldănești, al cărui buget este de 4 043 609,10 lei, este reducerea nivelului de poluare a mediului prin extinderea managementului integral de colectare și stocare a deșeurilor în orașul Șoldănești și în 7 localități rurale. Ca rezultat al implementării proiectului, va fi redus nivelul de poluare a mediului și a îmbolnăvirilor, sporirea nivelului de satisfacție a consumatorilor, dar și îmbunătățirea condițiilor de dezvoltare al antreprenorului în teritoriu.
Consultantul GIZ Victor Bufteac a informat despre activitățile de bază desfășurate în cadrul proiectului, dar și despre anumite probleme. Una dintre cele mai stringente necesități este ajustarea cadrului legal în ceea ce ține de construcția poligonului de acumulare a deșeurilor menajere solide (DMS).
Agenda vizitei de studiu inclus și o serie de deplasări în teren, printre care o vizită la Întreprinderea Municipală „Regia Apă Șoldănești”. De asemenea, participanții avut posibilitatea să vadă o ECOcăsuț cu platformă pentru colectarea deșeurilor separate și să discute despre funcționalitatea acesteia. O altă destinație a participanților a fost locul unde va fi amplasat poligonul pentru acumularea DMS, unde au discutat detaliile tehnice ce țin de amplasarea corectă și calcularea volumului poligonului reieșind din numărul populației deservite, despre cerințele moderne față de amplasarea unor astfel de poligoane și tehnologiile utilizate la stocarea și conservarea deșeurilor.
Proiectul „Extinderea managementului integrat de colectare și stocare a deșeurilor din or. Șoldănești spre 7 localități rurale din raioanele Șoldănești și Rezina” prevede construcția a 54 de platforme și 3 ECOcăsuțe pentru colectarea selectivă a deșeurilor, dotate cu tomberoane moderne, instalarea urnelor pentru gunoi pe străzile orașului și a satelor partenere, procurarea tehnicii motorizate pentru evacuarea gunoiștilor neautorizate (tractor cu remorcă, buldozer, excavator, cisternă de apă etc.) și amenajarea depozitului de deșeuri menajere solide în zona fostului complex zootehnic din satul Parcani, activități de instruire și educare ecologică a cetățenilor.