Nume
Parola
Vizualizări: 1327
Lansare de proiect în Regiunea de Nord: „Renovarea drumului regional internațional M 14 prin or. Edineț”
Edineț, 30 Mai 2011 — Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor și Agenția de Dezvoltare Regională Nord împreună cu Primăria or. Edineț au organizat, în data de 30 mai 2011, ceremonia de lansare a proiectului de dezvoltare regională „Renovarea drumului regional internațional M 14 prin or. Edineț”.

În cadrul lansării proiectului s-a încheiat un acord de parteneriat prin care a fost creat suportul necesar pentru implementarea eficientă a proiectului, a cărui prioritate este reabilitarea infrastructurii fizice. Consiliul Raional Edineț și Consiliul Raional Briceni sînt partenerii proiectului. Acordul a fost semnat de către directorul ADR Nord, Ion Bodrug, primarul or. Edineț și președintele raionului Edineț.

„Consider că după implementarea acestui proiect mulți cetățeni vor mulțumi Consiliului raional Edineț și Primăriei Edineț, pentru că au muncit foarte mult la acest proiect de un impact regional mare. În acest sens, succesul orașului și raionului Edineț este și un important succes al Regiunii de Nord. Veți beneficia, în 11 luni, de un drum renovat, de un drum calitativ și, sper, atractivitatea orașului Edineț și a raionului Edineț o vor simți și agenții economici care, la rîndul lor, plătesc impozitele aici, în raion”, a spus directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

„Acest proiect este binevenit și la timp, în virtutea faptului că o perioadă îndelungată de timp ne-am confruntat zi de zi și oră de oră cu drumuri deteriorate, cu accidente, cu nemulțumiri din partea pietonilor. În acest context, menționez că proiectul respectiv a fost cîștigat de factorii de decizie, de domnul primar Constantin Cojocaru, care a depus toată străduința și abnegația întru negocierea acestui proiect. În calitate de președinte al raionului Edineț, vreau să-mi exprim convingerea și încrederea că implementarea acestui proiect va fi de un nivel înalt, devenind, în nordul republicii, un model pentru toate raioanele”, a spus președintele raionului Edineț, Galina Mosoric.

La rândul său, primarul de Edineț, Constantin Cojocaru, a declarat că Primăriei Edineț i-a fost foarte greu să dea o conotație regională proiectului. „De aceea, în contextul respectiv, am încercat să avem ca parteneri două consilii: Consiliul raional Edineț și Consiliul raional Briceni, ceea ce a și dat conotația respectivă și prin această nuanță și ne lansăm”

Activitățile majore ale proiectului prevăd lucrări de renovare şi amenajare a 4,5 km de drum și trotuar și îmbunătăţirea eficienței gestionării drumului, în vederea creării condiţiilor optime pentru deplasarea cetăţenilor pe strada centrală a or. Edineţ, parte a traseului internaţional Chişinău – Cernăuţi.

Produsele proiectului vor fi: o porţiune de drum de traseu auto internaţional cu o distanţă de 4,5 km renovată; gazon cu strat vegetal consolidat; drumuri laterale renovate; indicatoare rutiere instalate; 5 panouri informative instalate; materiale informative (poze, rapoarte despre activităţile realizate etc.) detaliate despre activităţile proiectului plasate periodic pe 5 panouri informative; 4 emisiuni radio şi TV despre importanţa asigurării securităţii sanitare a drumului renovat, precum și 4 materiale în mass-media scrisă locală şi regională.

Lansarea proiectului marchează un eveniment de succes al procesului de dezvoltare regională, care va contribui la îmbunătăţirea circulației rutiere în regiune. Principalii beneficiari ai proiectului vor fi peste 20 de mii de locuitori ai or. Edineț și peste 80 de mii de locuitori din alte localități ale raionului Edineț, precum și locuitorii din Regiunea de Nord care se deplasează pe traseul internaţional Chișinău – Cernăuţi.

Menționăm că acest proiect este unul dintre cele 7 proiecte din Regiunea de Dezvoltare Nord aprobat spre finanțare din sursele Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și 2 proiecte finanțate de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ). Suma totală a proiectului, acoperită integral din sursele FNDR, depășește 17,6 mln. lei. Durata de implementare a proiectului este de 11 luni.