Nume
Parola
Vizualizări: 2632
IDIS „Viitorul” ghidează 10 comunităţi locale pe calea întocmirii planurilor de dezvoltare economică
18 Aprilie 2011 — Peste 100 de funcţionari publici, aleşi locali, oameni de afaceri şi ONG-işti din 10 localităţi au fost instruiţi de IDIS „Viitorul” pe domeniul planificării strategice. Cursurile au avut loc în perioada martie-aprilie 2011, în cadrul proiectului JOBS PLUS, finanţat de către Fundaţia Argidius şi Catholic Relief Services Moldova.
Pe lângă instruire, fiecare din cele 10 localităţi se va alege cu un plan de acţiuni pe domeniul dezvoltării economice.

„Considerăm că instrumentele de planificare strategică permit autorităţilor să întreprindă acţiuni de susţinere logice, nu haotice ori populiste, pentru a interveni acolo unde este nevoie. Pe de altă parte, îi convingem pe cei care iau decizii la nivel local să se consulte cu mediul de business şi societatea civilă, care are potenţialul să vină cu sfaturi utile”, a subliniat directorul executiv al IDIS „Viitorul”, Liubomir Chiriac.

Pentru a da elan procesului de concepere a strategiilor de dezvoltare economică locale, fiecare curs de instruire a debutat cu prezentarea situaţiei socio-economice din fiecare regiune, insistând pe potenţialul neexploatat sau exploatat insuficient. Ghidaţi de experţii IDIS, participanţii au trasat direcţiile strategice de dezvoltare.

„Eram obişnuişi ca de fiecare dată să vorbim despre lacune, probleme, fără a întrezări soluţii. Este foarte important pentru noi că pe lângă lamentare, putem avea o abordare strategică.”, afirmă Elena Antohi, secretarul consiliului local din comuna Onişcani, raionul Călăraşi.

IDIS „Viitorul” este recunoscut pentru expertiza sa pe domeniul planificării strategice, asistând Unitatea Teritorial-Autonomă Găgăuzia la elaborarea Strategiei de dezvoltare socio-economică pentru 2009-2015. Mai mult, cu concursul IDIS a fost creată Agenţia de Dezvoltare Economică Regională în UTAG, care are în portofoliul său proiecte transfrontaliere, atât cu România, cât şi cu Ucraina.

La rândul său, proiectul JOBS PLUS îşi propune să contribuie la reducerea sărăciei în Moldova prin stabilirea parteneriatelor publice-private şi crearea a 2000 de locuri de muncă în 20 de localităţi rurale ale ţării.