Nume
Parola
Vizualizări: 2729
„O nouă abordare a reducerii sărăciei în Moldova – eforturile comune ale ONG-urilor şi administraţiilor locale”, proiect finanţat de Comisia Europeană
10 August 2009 — În fiecare an în Republica Moldova aproximativ 1500 – 2000 persoane sunt eliberate din penitenciare. Mulţi nu sunt pregătiţi pentru viaţa din societatea modernă. Ei au multe probleme nesoluţionate: nu au un loc de trai, nu au un serviciu, nu au acte, nu au o profesie. Şi mai greu le este acestor persoane să-şi găsească un loc de muncă, deoarece marea majoritate a populaţiei au o  atitudine ostilă şi discriminatorie faţă de foştii deţinuţi. Pentru a ajuta persoanele care anterior au fost deţinute, în 2005 Societatea Internaţională a Drepturilor Omului – Secţia din Republica Moldova (SIDO–SRM) a creat  Centrul de reintegrare socială a deţinuţilor şi foştilor deţinuţi.

Scopul Centrului este promovarea reintegrării deţinuţilor şi foştilor deţinuţi în societate prin oferirea serviciilor de asistenţă socială şi psihologică. Doar în primele 6 luni ale anului curent peste 160 de foşti deţinuţi s-au adresat la centru pentru asistenţă. Din 2005 – peste 1200  de persoane au beneficiat de asistenţă. Majoritatea celor ce apelează la centru sînt de gen masculin.

Liubov Nemcinova, preşedintele SIDO–SRM, spune că Centrul de reintegrare socială a deţinuţilor şi foştilor deţinuţi oferă asistenţă în găsirea unui loc de muncă, oferirea informaţiei,  învăţarea metodelor şi tehnicilor de căutare a unui loc de muncă, calificare, recalificare; asistenţă în restabilirea, consolidarea relaţiilor cu familia, copiii, rudele; sistenţă în perfectarea, restabilirea actelor; consultanţă cu scopul obţinerii îndemnizaţiilor, înlesnirilor; scrierea cererilor, scrisorilor, petiţiilor şi adresărilor către instituţiile abilitate; dezvoltarea de abilităţi în rezolvarea de probleme vitale fără crimă şi violenţă; consiliere individuală şi sprijinul necesar. Toate serviciile acordate sînt gratuite.

„Foştii deţinuţi depun eforturi mari pentru a se angaja în cîmpul muncii şi a duce un mod de trai decent. Respingerea societăţii îi forţează înapoi în cercul vicios al criminalităţii. Aceasta duce la o rată înaltă a recidivei, aproximativ 60% din ei iarăşi comit infracţiuni. Noi dorim să-i ajutăm să depăşească aceste momente dificile şi să fie din nou acceptaţi de societate, doar aşa numărul celor ce comit infracţiuni repetat se va micşora”, susţin colaboratorii Centrului.

La începutul anului curent  SIDO–SRM a lansat un nou proiect ce are drept scop  susţinerea foştilor deţinuţilor  în integrarea lor în societate  - „O nouă abordare a reducerii sărăciei în Moldova – eforturile comune ale ONG-urilor şi administraţiilor locale”. În cadrul acestui proiect, care este finanţat de Comisia Europeană se planifică oferirea asistenţei sociale şi psihologice; femeilor deţinute şi foste deţinute; instruirea profesională pentru femeile foste deţinute (cursuri de frizerie);organizarea întîlnirilor între copii şi mamele acestora în penitenciar;  instruirea formatorilor şi vizite de studiu ale experţilor din Moldova în Germania; programul de formare a capacităţilor în Moldova (20 seminare pentru ONG-uri şi autorităţile locale vor fi petrecute în 10 oraşe); 10 mese rotunde între ONG-uri şi autorităţile locale; campania publică de informare a societăţii. În cadrul acestui proiect aproape 300 de femei foste deţinute vor beneficia de asistenţă, iar 48 dintre acestea de cursuri gratuite de frizeriţe. Partenerii proiectului sînt Gustav Stresemann Institut e.V. – European Academy  şi Pro NGO! e.V. din Germania. Proiectul se implementează în Moldova în perioada ianuarie 2009 - decembrie 2010.

            *            *            *
SIDO–SRM este o organizaţie obştească nonguvernamentală, non-profit, care a fost fondată în 1998, înregistrată la Ministerul Justiţiei al RM la 12 februarie 1999. Organizaţia este secţia naţională a Societăţii Internaţionale a Drepturilor Omului. Societatea Internaţională a Drepturilor Omului –SIDO-SRM numără în prezent 115 membri. Organizaţia  apără drepturile omului prin mijloacele legale şi prin desfăşurarea activităţilor de avansare a cunoştinţelor privind drepturile omului, de monitorizare a mijloacelor de asigurare a drepturilor omului, de educaţie civică, de consultare legală, precum şi prin desfăşurarea acţiunilor umanitare pentru categoriile social vulnerabile de populaţie.

Pentru informaţii suplimentare: www.ishr.md, www.pro-ngo.org, www.gsi-bonn.de.

Tel./fax: (+ 373 22) 43 33 27, 45 03 80