Nume
Parola
Vizualizări: 2144
ORA BILANȚULUI: CALM A ALES CONTINUITATE ȘI INSISTĂ PE ACȚIUNI CONCRETE ÎN DOMENIUL DESCENTRALIZĂRII ȘI REFORMELOR DIN APL
21 Decembrie 2015 — Pe data de 10 și 11 decembrie curent, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și-a convocat membrii la ședința Consiliului de Administrare, un prilej de a face totalurile activității de peste an, dar și din ultimii 5 ani, și de a trasa planuri pentru viitor.

În debutul ședinței, președintele CALM, Tatiana Badan, a menționat că puterea CALM rezidă în continuare în unitatea de care dau dovadă primarii, dar și în consecutivitatea, perseverența cu care sunt promovate interesele APL de la tribune naționale și internațional. Având în vedere contextul socio-politic complicat, Badan a menționat că pentru continuarea reformei de descentralizare e nevoie de o implicare activă a tuturor membrilor, care sunt în număr de peste 700 de comunități locale (sate, comune, orașe, municipii), astfel încât reprezentativitatea pe care a obținut-o CALM să fie cât mai vizibilă: ”Vocea APL din Moldova este din ce în ce mai distinctă. În această perioadă, împreună cu dvs., am reușit să insistăm asupra îmbunătățirii cadrului lega și trecerea de la declarații la acțiuni concrete în domeniul decentralizării și autonomiei locale. Implicarea CALM în promovarea și implementarea Legii Finanțelor Publice Locale a fost una determinantă și de fapt reprezintă un prim pas dar extrem de important pentru consolidarea autonomiei locale, pe care l-am făcut împreună pe plan național și internațional. Nu a fost un demers ușor, dar implicarea și dedicația dvs., unitate de care au dat dovada autoritățile locale au determinat aceste rezultate. De asemenea, acest rezultat se datorează și susținerii din partea partenerilor de dezvoltare a Republicii Moldova a procesului de descentralizare și ale CALM, în calitate de promotor principal al descentralizării și modernizării guvernării locale din Moldova.”

Directorul Executiv CALM a prezentat rezultatele activității CALM într-o retrospectivă care au vizat direcţiile prioritare de activitate, şi anume campaniile de lobby întru adoptarea legilor care ar îmbunătăţi starea de lucruri în APL, consolidarea poziţiei CALM pe arena naţională şi internaţională, organizarea mai multor evenimente de anvergură, etc. Totodată, în raport, au fost trasate planuri pentru perioada 2016-2019, care au fost în prealabil coordonate cu membrii CALM.

Unul din subiectele cheie a ședinței consiliului de administrare al CALM a constituit alegerea organelor de conducere pentru următorii 4 ani. În rezultatul votului, în calitate de Președinte al CALM, a fost realeasă Dna Tatiana BADAN, primar de Selemet (Cimișlia), pentru care au votat unanim toți membrii Consiliului de administrare al CALM. În același timp, în baza criteriilor de reprezentativitate politică, regională și egalității de gen au fost aleși și vicepreședinții CALM. Astfel că toate forțele politice parlamentare și extra-parlamentare care au obținut rezultate în alegerile parlamentare, sunt în prezent reprezentate în organele de conducere ale CALM.

Un alt subiect important al ședinței, l-a constituit aprobarea unei declarații/adresări publice din partea CALM adresată societății, factorilor decizionali și partenerilor internaționali prin care să fie exprimată:

- îngrijorarea profundă a autorităților publice locale privind situația gravă socială, economică și financiar, care se datorează lipsei unei stabilități politice și unui guvern credibil pe plan național și internațional capabil să facă față problemelor actuale extrem de grave cu care se confruntă țara și care afectează direct și indirect starea lucrurilor în fiecare comunitate locală;

- constatată și aduce la cunoștința opiniei publice despre riscul eminent de blocare și discreditare a procesului de descentralizare și consolidare a autonomiei locale. Iar cu aceasta, fiind discreditată totalmente imaginea țării prin neîndeplinirea angajamentelor asumate pe plan internațional;

- îngrijorarea profundă privind multiplicarea cazurilor de migrație politică în rândul APL, care conform unor informații se datorează presiunilor de ordin administrativ, economic, juridic, financiar și politic la care sunt supuși anumiți aleși locali.

De asemenea, ordinea de zi a inclus şi alte subiecte, printre care: stabilirea datei Adunării Generale a CALM; prezentarea si discutarea proiectului de modificări la Statutul CALM; discutarea propunerilor legislative urgente ale CALM şi stabilirea modalităţilor de promovare a lor; discutarea şi aprobarea propunerilor CALM pentru viitoarea guvernare şi Programul de Guvernare pentru domeniul descentralizării şi autonomiei locale; aprobarea creării Reţelei Oraşelor din cadrul CALM şi proiectul Regulamentului Reţelei etc.

O sesiune specială din cadrul ședinței consiliului de administrare, participanții au avut posibilitate de a se întâlni și discuta problemele curente cu liderii partidelor politice, parlamentari și membrii Guvernului. În special, cu aleșii locali au discutat Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Ştefan Vlas și Corina Fusu, din partea PL, Dumitru Diacov și Ion Stratulat, din partea PD, Elena Bodnarenco, din partea PCRM, Iurie Leancă, liderul PPEM. Primarii au abordat cele mai arzătoare probleme ale APL și au discutat împreună cu aleșii poporului căile de soluționare a acestora.

Ședința a culminat cu o serată festivă, organizată în ajunul sărbătorilor de iarnă, care s-a desfășurat într/o atmosferă de voie bună, cântec, poezie si umor.

Serviciul comunicare si relaţii cu publicul al CALM:
tel. 0(22) 22-35-09, tel/fax. 0(22) 22-35-29, 0(22) 21-32-35, e-mail: info@calm.md.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă