Nume
Parola
Vizualizări: 1822
"VOCEA APL", O RETROSPECTIVĂ A DEMERSURILOR CALM
5 Noiembrie 2015 — Un nou număr al ziarului "VOCEA APL" scoate și de această dată în evidență problemele cu care se confruntă edilii locali, dar și opinia acestora privind unele dintre cele mai importante evenimente din țară.
În editorialul ediției, directorul executiv CALM, Viorel Furdui, se întreabă: Cu ce ocazie instituțiile statului se bagă în buzunarul primăriilor, cum este cazul scutirilor de la impozitul bunurilor imobile sau al altor scutiri?. Furdui este de părere că: "Dacă Parlamentul și Guvernul emit acte normative prin care sunt afectate bugetele locale, să fie buni și să compenseze pierderile respective. Mai mult ca atât, credem că instituțiile statului trebuie să răspundă pentru veniturile ratate în bugetele locale din cauza lipsei de acțiuni în cea ce privește evaluarea bunurilor imobile! Potrivit calculelor noastre, o primărie medie ar colecta după evaluarea/reevaluarea bunurilor imobiliare venituri de cel puțin 5 ori mai mari!".
Tot în acest număr, găsiți un blitz-chestionar la care au răspuns primarii și care prezintă opinia acestora privind ultimele evenimente răsunătoare din societate: protestele stradale, problemele din cadrul APL, dar și măsurile pe care ar trebui să le ia autoritățile pentru a rezolva deficiențele.
În paginile ziarului, membrii CALM avertizează că descentralizarea este pe linie moartă, iar reforma APL riscă să fie compromisă definitiv dacă nu vor fi luate măsuri urgente pentru fortificarea bazei bugetar-fiscale a primăriilor! Declarațiile au fost făcute în cadrul unei ședințe organizată de Comisia parlamentară pentru Administrație Publică.
Totodată, edilii accentuează că, intrată în vigoare la începutul anului curent, Legea finanţelor publice nu a devenit încă un instrument viabil şi eficient. Aceștia opinează că se simt în continuare cu mâinile legate şi nu resimt o autonomie financiară reală. Astfel, în paginile ziarului, membrii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) menţionează că e nevoie de întreprins în regim de urgență paşi concreţi pentru consolidarea capacităţilor fiscale, astfel încât, concomitent cu delimitarea competenţelor, să fie clare şi mecanismele de acoperire financiară. În caz contrar, întreaga reformă a descentralizării riscă să fie discreditată definitiv.
Tot în acest număr regăsiți corespondențe ample de la evenimente importante organizate de Congresul Autorităților Locale din Moldova, printre care semnarea unui Memorandum de Colaborare între Proiectul USAID de Susținere a Autorităților Locale din Moldova și CALM, poziția CALM privind procedura de desemnare a directorilor instituțiilor preșcolare, schimburi de experiență în cadrul unor proiecte derulate în parteneriat cu asociațiile APL din Letonia și Norvegia ș.a.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă