Nume
Parola
Vizualizări: 4443
„Oportunități egale pentru toți și fiecare”: Centrul de Justiție Socială „ECHITATE”
Criuleni, Dubăsari, 6 Aprilie 2022 — „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă – Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET” este un proiect realizat de Fundația Est-Europeană, în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul „Parteneriat pentru Dezvoltare” și Agenția pentru Dezvoltare Regională din regiunea transnistreană, finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia, iar unul dintre beneficiarii acestui sprijin este și Centrul de Justiție Socială „ECHITATE”.

Centrul de Justiție Socială „ECHITATE” (CJSE) a fost creat în anul 2007, fiind reorganizat în anul 2019 în forma actuală de activitate. Preponderent, Centrul își desfășoară activitatea în Zona de Securitate Centru (raioanele Criuleni și Dubăsari).

Viziunea: Promovarea principiilor justiției sociale prin apărarea și revendicarea drepturilor și intereselor civile, economice, sociale și culturale în favoarea grupurilor dezavantajate și cu risc de excludere socială.

Misiunea: Acordarea asistenței juridice gratuite populației în cunoașterea și apărarea drepturilor și libertăților lor legitime.

Obiectivele:
• Integrarea principiilor justiției sociale în politica de dezvoltare din Republica Moldova
• Apărarea Dreptul Omului ca interes util în comunitate în favoarea grupurilor dezavantajate şi cu risc de excluziune socială;
• Participare la consolidarea democrației participative
• Prevenirea și combaterea corupției în Republica Moldova.

Domeniile de intervenție: Revendicarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului în Zona de Securitate, în particular: dreptul la asistență juridică gratuită garantată de stat, respectarea dreptului de proprietate și moștenire, respectarea dreptului la asistență medicală și tratament calificat; Protecția socială a persoanelor dezavantajate și cu risc de excluziune socială prin acordarea consultațiilor juridice primare gratuite; Consolidarea integrității și diminuarea corupției în cadrul APL din Zona de Securitate; Cooperarea cu APL în diverse domenii de activitatea, în special consilierea și abilitarea juridică primară a reprezentanților APL, monitorizarea prestării serviciilor publice conform principiilor bunei guvernări: monitorizarea ședințelor consiliului local, monitorizarea achizițiilor publice, promovarea bugetării participative.

„Proiectul își propune să acorde suport pentru 18 tineri și tinere NEET care locuiesc în Zona de Securitate. În acest scop sunt planificate activități de sensibilizare a tinerilor NEET din 36 localități în cadrul „Caravanei profesiei”; activități de familiarizare cu agenții economici autohtoni în cadrul târgului vocațional „Profesia mea și eu mă mândresc cu ea” și motivare prin exemplu propriu în cadrul activității „De la mine pentru tine”. De asemenea, vom colabora pe de o parte cu experții, care vor ajuta tinerii NEET să-și determine opțiunile vocaționale dar și cu entitățile specializate care să le ofere posibilitățile de dezvoltare profesională și încadrare în câmpul muncii. La finalul proiectului ne-am propus să obținem un rezultat ambițios – minim nouă tineri și tinere consiliați în identificarea unui loc de muncă cu semnarea contractelor de muncă conform legislației”, a menționat Directoarea de proiect, Maria Zugravu.

Proiectul „Oportunități mai bune pentru tinerii și tinerele care nu beneficiază de educație, formare și locuri de muncă – Inițiativa de Incluziune a Tinerilor și Tinerelor NEET” este finanțat de Uniunea Europeană și cofinanțat de Suedia. Proiectul este implementat de Fundația Est-Europeană în parteneriat cu Consiliul Național al Tineretului din Moldova, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare și Agenția pentru Dezvoltare Regională din Transnistria. Opiniile exprimate aparțin autorilor și nu reflectă neapărat punctul de vedere al Uniunii Europene, al Fundației Est-Europene sau al Suediei.