Nume
Parola
Vizualizări: 2671
ADR Nord a inițiat o platformă de dialog pentru dezvoltarea capacităţilor competitive a forţei de muncă
Bălți, 6 Iunie 2017 — ADR Nord a inițiat o platformă de dialog la care participă manageri ai instituțiilor de învățământ din municipiul Bălți în vederea racordării ofertei de instruire a instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic cu cererea pieței forței de muncă din Regiunea de Dezvoltare Nord. În contextul primei întruniri de acest fel, în incinta ADR Nord a avut loc o masă rotundă cu genericul „Oportunități pentru asigurarea pieței forței de muncă regionale cu capital uman calificat”.

La eveniment au participat reprezentanți ai Universității de Stat „Alecu Russo" și directori de colegii și școli profelsionale din Bălți.

Directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a menționat în cadrul mesei rodunde că Agenția a inițiat această platformă de dialog reieșind din prioritățile Strategiei de Dezvoltare Regională Nord pentru anii 2016-2020, unul dintre obiectivele căreia este creșterea economică sustenabilă în regiune prin dezvoltarea performanţelor şi capacităţilor competitive a forţei de muncă.

„Vrem să intervenim în facilitarea dialogului dintre întreprinderi și instituțiile de învățământ, întrucât miza este foarte mare. Este necesară racordarea programelor de instruire la cerințele întreprinderilor angajatoare, ca să asigurăm în acest fel continuitatea și utilitatea a ceea ce creăm la nivel de infrastructură. Împreună îi putem canaliza pe tineri acolo unde este necesar”, a spus directorul ADR Nord, subliniind totodată că întreprinderile pot adopta modelele care funcționează în mai multe state ale Uniunii Europene, unde se practică învățământul dual și unde întreprinderile contribuie la dotarea tehnică a instituțiilor de învățământ, astfel încât tinerii să beneficieze de condițiile necesare unei pregătiri temeinice.

La rândul său, directoarea Școlii Profesionale nr. 5 din Bălți, Lucia Caraiman, a menționat că trebuie promovate acele meserii care sunt solicitate de întreprinderi. Spre exemplu, directoarea a spus că meseria de strungar este una foarte solicitată, dar doritori care ar îmbrățișa această meserie nu sunt. „Suntem în permanență interesați să dezvoltăm relații de colaborare cu agenții economici. Noi suntem cei care mergem la întreprinderi, nu întreprinderile la noi. Avem rezultate bune în acest sens, printre care și colaborarea cu Draexlmaier. Dacă nu vom corespunde cerințelor angajatorilor, instituțiile noastre riscă să-și înceteze activitatea”, a atras atenția directoarea Școlii Profesionale nr. 5 din Bălți.

În cadrul întrunirii de astăzi s-a convenit ca, în perioada următoare, reprezentanții ADR Nord și ai instituțiilor de învățământ superior și profesional tehnic să se întrunească o dată în lună, nu înainte însă de a implica în noua platformă de dialog și manageri de întreprinderi.

Menționăm că discuții despre dezvoltarea capacităţilor competitive a forţei de muncă vor avea loc și în cadrul Forumului Internațional de Afaceri „Investiții și oportunități de colaborare”, care va avea loc miercuri, 7 iunie, la Bălți.

www.adrnord.md