Nume
Parola
Vizualizări: 2107
Înalți Consilieri UE, interesați de proiectele de dezvoltare economică realizate la nordul Moldovei
Bălți, 2 Martie 2017 — Matija Derk, Înalt Consilier UE în domeniul dezvoltării regionale (Croația), și Renata Vitez, Înalt Consilier UE în domeniul economiei (Slovenia), au efectuat joi, 2 martie, o vizită de lucru în Regiunea de Dezvoltare Nord, unde împreună cu specialiștii ADR Nord au discutat despre subiecte ce țin de competitivitatea regională și dezvoltarea economică a regiunii.

În vizita lor la Bălți, Înalții Consilieri UE au venit împreună cu o delegație condusă Anatol Usatîi, viceministru al Dezvoltării Regionale și Construcțiilor. Din componența delegației au făcut parte Valentina Țapiș, șefa Direcţiei politică și cooperare regională a Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor; Alexandru Vidmidi, reprezentant al Ministerului Economiei; Iulia Iabanji, director general al Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM); reprezentanți ODIMM și ai Organizaței de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exportului din Moldova (MIEPO).

Viceministrul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Anatol Usatîi, a menționat, în cadrul întrevederii, că dialogul cu Înalții Consilieri UE care au vizitat Regiunea de Dezvoltare Nord este unul de perspectivă și că viziunile și propunerile lor sunt foarte importante pentru specialiștii care concep programe de dezvoltare economică a regiunilor.

În incinta ADR Nord, directorul instituției, Ion Bodrug, i-a informat pe membrii delegației despre proiectele de dezvoltare a infrastructurii de afaceri pe care ADR Nord le-a implementat în perioada 2010-2016, precum și despre proiectele ce urmează a fi realizate în următoarea perioadă. În acest context, directorul ADR Nord s-a referit la investițiile de cca 30 de milioane de lei pentru dezvoltarea infrastructurii la Zona Economică Liberă (ZEL) „Bălți”, cca 27 de milioane de lei pentru Parcurile Industriale „Răut" (Bălți) și „Edineț”, precum și cca 2,5 milioane de lei pentru crearea Incubatorului de Afaceri Larga din raionul Briceni. Proiectele investiționale menționate, finanțate din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR), au fost, potrivit directorului Ion Bodrug, un semnal puternic pentru investitorii străini, fapt ce a rezultat cu extinderea ZEL „Bălți”, unde au fost deschise peste 3000 de locuri noi de muncă.

În același context, referindu-se la proiectele de dezvoltare a infrastructurii de afaceri aflate în proces de implementare sau a căror realizare va începe în curând, directorul ADR Nord a menționat crearea Centrului Creativ-Inovativ PRO Cariera din Otaci, raionul Ocnița, construcția unei piețe regionale angro la Râșcani, crearea unui sistem integrat de dezvoltare durabilă a sectorului apicol în Regiunea de Dezvoltare Nord. De asemenea, directorul Ion Bodrug a amintit și de proiectele aflate în Planul Operațional Regional Nord 2017-2020, care ulterior pot obține finanțare. Este vorba, mai cu seamă, de proiectele de facilitare a dezvoltării infrastructurii de afaceri la Parcurile Industriale „Răut" (Bălți) și „Edineț”.

Referindu-se la măsura de susținere a domeniului de cercetare, inovare și transfer tehnologic, directorul ADR Nord a vorbit despre inițierea procesului de implementare a unui nou proiect, finanțat din FNDR, ce presupune crearea, pe teritoriul Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), a Centrului de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord. Implementarea proiectului, în valoare totală de 16.859.800 de lei, va demara în curând. Pentru lucrările planificate în acest an, din FNDR au fost alocați 6.000.000 de lei. Mai multe detalii despre acest proiect membrii delegației au discutat împreună în incinta USARB, unde au avut o întrevedere cu administrația intiruției de învățământ.

De asemenea, directorul ADR Nord le-a vorbit membrilor delegației și despre dezvoltarea unui nou concept de proiect care va include specializarea economică regională, utilizarea sistemelor geoinformaționale (GIS), marketingul regional și alte instrumente de promovare a Regiunii de Dezvoltare Nord. În acest scop, ADR Nord beneficiază de sprijinul partenerilor de dezvoltare din Cehia, proiectul urmărind formarea unei platforme de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii (ÎMM) care să faciliteze atragerea investițiilor în regiune. În acest context, directorul Ion Bodrug a amintit și de colaborarea cu ODIMM, MIEPO și Asociația Oamenilor de Afaceri din Moldova (AOAM), instituții care colaborează cu ADR Nord în baza unuor acorduri încheiate recent.

Directorul ADR Nord i-a mai informat pe membrii delegației despre procesul de elaborare a Programului regional sectorial (PRS) în domeniul Infrastructura de afaceri, inițiat de ADR Nord în aprilie 2016. Programul va permite consolidarea planificării strategice în domeniu, lucru ce va permite elaborarea și implementarea calitativă a noi proiecte de dezvoltare a infrastructurii de afaceri. În acest context, directorul ADR Nord a menționat că Regiunea de Dezvoltare Nord deja are aprobate cinci PRS în domeniile Alimentarea cu apă și canalizare, Eficiența energetică în clădirile publice, Managementul deșeurilor solide, Drumuri regionale și locale - elaborate cu sprijinul Uniunii Europene prin intermediul Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) - și Sporirea atractivității turistice (elaborat de ADR Nord).

În acest context, Inga Cojocaru, șefa Secției planificare strategică și programare, a comunicat că autoritățile locale și reprezentanții mediului de afaceri de la nordul Moldovei au participat activ și au demonstrat interes sporit în procesul de elaborare a PRS în domeniul Infrastructura de afaceri. Referindu-se la unele provocări întâlnite în tot acest proces, Inga Cojocaru a menționat insuficiența unor date specifice despre regiunile de dezvoltare, ceea ce face mai dificilă argumentarea pentru unele concepte de proiecte ce ar înlesni atragerea investitorilor. În alt context, Inga Cojocaru a menționat necesitatea reunirii producătorilor regionali în cadrul unor asociații, lucru ce ar contribui la o mai bună atragere a investițiilor. Odată create, e necesar ca asociațiile să-și dezvolte brandul de calitate, astfel promovându-și eficient produsele, susține șefa Secției planificare strategică și programare de la ADR Nord.

La rândul său, Iulia Iabanji, director general ODIMM, a remarcat faptul că Regiunea Nord este cea mai dezvoltată regiune a Republicii Moldova în privința mediului de afaceri. În acest context, șefa ODIMM a menționat că este important ca agențiile de dezvoltare regională din țară, ODIMM și alte instituții partenere să-și unească eforturile în vederea realizării obiectivelor comune. „Să creăm o sinergie între activitățile noastre, ca să evităm dublarea acestora. Iată de ce ODIMM a și semnat recent un acord de colaborare cu toate agențiile de dezvoltare regională”, a menționat Iulia Iabanji.

Delegația care i-a însoțit pe Înalții Consilieri UE la nordul Republicii Moldova și-au încheiat vizita la ZEL „Bălți”. Administratorii ZEL „Bălți” le-au vorbit membrilor delegației despre modalitățile de atragere a investițiilor cu implicarea actorilor regionali și despre rolul ZEL „Bălți” în dezvoltarea economică a regiunii.

www.adrnord.md