Nume
Parola
Vizualizări: 1918
BUGETUL DE STAT PENTRU 2016, O PALMĂ APLICATĂ APL: ÎN LOC SĂ FACĂ PAȘI CONCREȚI PENTRU DESCENTRALIZAREA REALĂ, AUTORITĂȚILE CENTRALE LANSEAZĂ STRATEGII INOPORTUNE!
14 Iunie 2016 — Recent, Legea Bugetului pentru 2016, votată în două lecturi de către aleșii poporului, a fost subiectul de dezbateri în cadrul emisiunii ”Vocea Administrației Publice Locale”, de la postul de radio ”Vocea Basarabiei”. Invitații studioului au fost directorul executiv CALM, Viorel Furdui și coordonatorul de programe CALM, Alexandru Osadci, care au menționat că descentralizarea puterii, a finanțelor și a competențelor este cheia de succes pentru ca guvernarea să poată declara că este bine intenționată și face totul ce trebuie pentru ca reformele să devină o realitate.

Astfel, vorbitorii au menționat că declarațiile Ministerului Finanțelor, precum că acum este nevoie de o reformă a administrației publice și de cea administrativ – teritorială sunt rupte de realitate. În context, Viorel Furdui a specificat: ”Este un semnal extrem de negativ pentru partenerii de dezvoltare, dar și pentru societatea moldovenească. Este bine cunoscut faptul că în următorii 3 ani nu poți realiza reforma administrativ – teritorială. Poți lansa discuții cu diverși actori, în căutarea consensului, poți căuta și identifica modele care ar sta la baza reformei … Acum e nevoie să oferi o viziune clară pentru rezolvarea problemelor stringente, actuale, concrete. Asta, în situația în care, anul acesta, bugetele locale o sa fie în pierdere, deoarece inflația este mai mare decât veniturile pe care le vor primi localitățile. Și ne întrebăm: cum se vor soluționa aceste probleme? În lipsa unei soluții corespunzătoare, ele vor exploda la sfârșitul anului 2016, dar mai ales la începutul anului 2017. Anume acest moment, acest semnal, care vine din partea Ministerului Finanțelor, dat în ședința Parlamentului, demonstrează un lucru cert: undeva s-a decis să se stopeze reforma descentralizării. Pe de o parte, se fac eforturi ca să fie restabilite relațiile cu FMI , cu partenerii de dezvoltare, dar pe de alta se procedează exact invers, în detrimentul schimbărilor reale. Se propun noi strategii, se fac noi declarații și noi promisiuni, dar în lipsa unor pași concreți, pe care CALM insistă și care sunt în avantajul tuturor, totul va rămâne la nivel de bravadă verbală. Degrabă începe campania prezidențială. Unica soluție este să se meargă pe calea descentralizării financiare, economice, să aibă posibilitatea APL să schimbe lucrurile în bine și să ofere o altă perspectivă, mai bună, pentru cetățenii care i-au ales prin vot direct. ”

Aceeași opinie a fost exprimată și de coordonatorul programe CALM, Alexandru Osadci, care a punctat: ”Pentru derularea unei astfel de reforme e nevoie de cel puțin doi ani. Reforma administrativ-teritorială nu este posibilă în Moldova înainte de următoare alegeri locale, adică înainte de 2019. Sau după anul 2018, care este un an critic pentru întreg sistemul de administrație publică din Moldova, atunci când toate reformele și rezultatele vor fi evaluate de către alegători. A boicota schimbarea pe segmentul administrației publice locale este egală cu o sentință de moarte politică pentru politicieni. APL se află deja pe marginea prăpastiei, riscând să falimenteze din cauza lipsei de consecvență în implementarea reformei finanțelor publice locale. Satele și orașele s-au pomenit lângă covata spartă, pentru că, în lipsa unor instrumente fiscale, legea este ineficientă. În plus, facilitățile fiscale generoase oferite de guvernarea centrală pe seama taxelor și impozitelor locale, cifra impresionantă a inflației asociate cu scăderea cursului de schimb al leului moldovenesc, afectează bugetele locale și așa sărăcite. ”

Emisiunea integrală poate fi ascultată, accesând link-ul: http://calm.md/libview.php?l=ro&idc=59&id=3092&t=%2FSERVICIUL-PRESA%2FEmisiuni-Audio%2FVocea-Administratiei-Publice-Locale-din-11-iunie-2016

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă