Nume
Parola
Vizualizări: 2247
CALM BATE ALARMA: GRUPURI DE INTERESE DORESC BLOCAREA PROMULGĂRII LEGII NR 2474 ȘI A PROCESULUI DE DESCENTRALIZARE REALĂ!
1 Aprilie 2016 — Primarii din Republica Moldova bat alarma! Autorităţile locale sunt îngrijorate că legea N.2474 aprobată la 4 martie 2016 în lectură finală, care le oferă dreptul de a schimba destinaţia terenurilor şi de a se adresa direct la Curtea Constituţională, în cazul în care sunt încălcate principiile autonomiei locale, ar putea să nu fie promulgată.

În cadrul unei conferinţe de presă, reprezentanţii Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) au menţionat că această lege, adoptarea căreia a fost salutată de primari, dar şi de instituţiile europene, este una fundamentală pentru asigurarea unei autonomii locale veritabile. Şi asta, deoarece oferă mai multe pârghii aleșilor locali. Totuşi, chiar dacă nici nu a ajuns la Președinție, există și grupuri de interese care ar dori să blocheze promulgarea acesteia.

În context, directorul executiv CALM, Viorel Furdui, a menţionat: “Planează suspiciuni că anumite cercuri de interese vor să blocheze, să stopeze această lege la nivel de Președinție, ca ea să nu fie promulgată. Am făcut un apel către toţi actorii politici, Parlament, Preşedinţie, deputaţi, de care depinde acest proces, ca această lege să intre în vigoare. Astfel s-ar asigura principiul autonomiei locale, iar declaraţiile autorităţilor privind importanţa procesului de descentralizare nu ar rămâne doar vorbe goale.”

La rândul său, preşedintele CALM, Tatiana Badan, primar de Selemet, a adăugat: “Mesajul nostru este unul de îngrijorare, ne dorim foarte mult ca această lege să fie promulgată. Noile prevederi sunt menite să dezlege mâinile APL şi ar putea oferi foarte multă eficienţă şi autonomie în activitatea autorităţilor locale. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, situaţia poate fi tratată ca un boicot.”

În aceeaşi ordine de idei, primarul de Colibaşi, Ion Dolganiuc, a specificat: “Au trecut 3 săptămâni de la votarea legii în Parlament şi ea nu este promulgată. Doamne fereşte ca legea să revină înapoi în Parlament. Acest lucru este inadmisibil. Dacă se va întâmpla acest lucru, ţinem să credem că sunt persoane interesate de acest lucru, iar la ziua de azi argumentul lor forte este că APL nu au capacitate, un lucru incorect. “

Primarul de Edineţ, Constantin Cojocaru, a subliniat că tergiversarea procesului de aplicare a Legii nr.2474 pune în mare dificultate oraşele şi satele, micşorând simţitor şi dramatic oportunităţile de dezvoltare a acestora. Edilul a exemplificat prin activitatea Parcului Industrial din oraş, terenul căruia poate fi momentan alocat doar printr-o decizie a Guvernului, primăria rămânând într-un con de umbră şi fără pârghii reale de a-şi spori veniturile: “La moment dispunem încă de 10-12 ha pentru a fi extins parcul acesta industrial, iar legea respectivă dezleagă mâinile ca să rezolve problema nu Guvernul, dar ca să o rezolve consiliul local, astfel fiind suplinit bugetul comunităţii”.

Din cauza imperfecţiunii cadrului legal existent, mai multe proiecte de dezvoltare sunt zădărnicite, a spus primarul de Străşeni, Valentina Casian: “Atunci când a fost vorba despre o decizie pentru schimbarea destinaţiei unui teren pentru construcţia unui complex sportiv în oraşul Străşeni, adoptarea acesteia de către Guvern a durat mai bine de un an de zile. Sigur că am pierdut şi investitorul.”

Primarii au accentuat importanţa prevederilor Legii în ceea ce priveşte relaţiile APL cu Curtea Constituţională. Primarul de Cimişlia, Gheorghe Răileanu, a accentuat: „Această lege ar putea contribui la maturizarea cadrului legal, eliminarea la timp, operativ, a neajunsurilor din legile deja adoptate. Şi iarăşi ar debloca dezvoltarea ţării noastre, a localităţilor noastre!”

Înainte de conferinţă, conducerea CALM s-a reunit în cadrul unei şedinţe extraordinare a Biroului Executiv, în cadrul căreia a fost adoptată o declarție și s-a luat decizia expresă de a acţiona cât mai incisiv şi conjugat în apărarea drepturilor și intereselor comunităților locale din Republica Moldova.

Serviciul comunicare cu publicul CALM

Anexă: Declarația CALM adoptată la 29.03.2016

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă