Nume
Parola
Vizualizări: 1702
COOPERAREA INTERMUNICIPALĂ, CHEIA SUCCESULUI PENTRU ASIGURAREA SERVICIILOR COMUNALE DURABILE
29 Octombrie 2015 — În data de 22 octombrie 2015, CALM (Congresul Autorităților Locale din Moldova) a organizat o vizită de studiu în satul Congaz, raionul Comrat, unde funcționează o întreprindere comunală inter-comunitară model, și anume ”Congaz-Sularî”. Astfel, participanții au avut oportunitatea de a discuta toate aspectele juridice, organizaționale, dar și de funcționare a astfel de întreprinderi, care reprezintă o soluție ideală în ceea ce privește oferirea unor servicii comunale de calitate populației.

Debutul proiectului din sudul Moldovei a avut loc în 2014, atunci când reprezentanții consiliilor locale ale satelor Congaz, Chioselia Rusă și Cotovscoe au decis fondarea primei asociații de cooperare intercomunitară. Edilii și-au dorit astfel să administreze cu forțe comune și, respectiv, mai eficient serviciile comunale din cele trei localități. Pentru a oferi populației servicii calitative a fost reorganizată și modernizată întreprinderea de servicii comunale din s. Congaz.

Lansarea oficială a proiectului a avut loc în luna februarie, 2015, dar și activitatea ulterioară, a demonstrat că, în pofida unor probleme care se referă în special la încheierea contractelor cu populația, proiectul s-a dovedit a fi unul cu bătaie lungă, care asigură servicii de calitate pentru 15 000 locuitori din cele trei localităţi, cum ar fi colectarea și evacuarea deșeurilor, iluminarea stradală, întreținerea și deszăpezirea drumurilor ş.a.

Această practică, prin intermediul CALM, se dorește a fi replicată și în alte regiuni ale țării. Astfel, mai mulți edili locali s-au întrunit pentru a discuta pașii pe care i-au întreprins aceste localități în crearea unui serviciu unic și mult mai eficient sub mai multe criterii. În deschiderea ședinței, primarul satului Congaz, Mihail Esir, liderul informal al proiectului de cooperare intercomunitară din Găgăuzia, a menționat că crearea asociației intercomunitare în regiune a fost un pas greu, dar esențial pentru funcționalitatea pe viitor a domeniului: „Suntem primii din R. Moldova care am decis să concentrăm aceste servicii în cadrul unei singure întreprinderi care să deservească mai multe localităţi. Hotărârea rezidă din faptul că doar în așa fel putem asigura durabilitatea proiectelor de infrastructură, dar şi să utilizăm cât mai rațional resursele umane, financiare și fondurile imobile de care dispun primăriile partenere. Faptul că am beneficiat, toți împreună, de suport financiar în prima etapă a fost important pentru fondarea întreprinderii locale a gospodăriei locativ-comunale „Congaz Sulari”. În acest scop, ne-a fost alocat un grant în valoare de 110 mii de dolari, bani din care am procurat un excavator, două tractoare, dar și tomberoane.”

Directorul executiv CALM, Viorel Furdui, a subliniat că experiența satului Congaz serveşte ca exemplu pentru toate localităţile din Republica Moldova: ” În condiţiile fragmentării administrativ-teritoriale și a existenței multor localități cu un număr mic de populație, cooperarea intercomunitară reprezintă o alternativă excelentă. CALM a studiat acest domeniu și a elaborat chiar un concept de cooperare intercomunitară, din care reies avantaje nenumărate. Astfel, e foarte important pe un exemplu care și-a dovedit viabilitatea să demonstrăm și altor localități cum se realizează, de facto, eficientizarea gestionării serviciilor comunale. Mă refer la formele juridice de realizare a cooperării intercomunitară în Moldova și managementul proprietății publice. Asta, pentru că existenţa unei infrastructuri dezvoltate asigură o calitate mai bună a vieţii oamenilor, iar atingerea acestui deziderat trebuie să fie scopul primarilor.”

Ulterior, Ivan Buzadji, directorul întreprinderii ”Congaz-Sularî”a prezentat gama de servicii prestate de Întreprinderea comunală intercomunitară (ICI) multifuncţională din Congaz. Directorul întreprinderii a demonstrat metodele inovative pe care le aplică în activitatea ICI pentru o gestionare mai eficientă.

Participanții la întrunire au accentuat necesitatea perfecționării cadrului legal al conceptului de cooperare inter-municipală, dar și asigurarea unui suport logistic și financiar din partea statului localităților care decid să lanseze astfel de proiecte. Totodată, aceștia au subliniat importanța obținerii susținerii populației, de aceea oamenii urmează a fi informați despre beneficiile cooperării, dar și despre faptul că ei trebuie să își asume responsabilitatea de încheiere a contractelor individuale, dar și să-și onoreze ulterior facturile.

În cadrul Programului Comun de Dezvoltare Locală Integrată, 40 de primării din Moldova şi-au unit eforturile şi au creat 10 întreprinderi de cooperare intercomunitară. Acestea prevăd prestarea unor servicii publice - colectarea și evacuarea deșeurilor, iluminarea stradală, întreținerea și deszăpezirea drumurilor, amenajarea teritoriului și reparații capitale. Valoarea totală a granturilor oferite pentru acest tip de proiecte este de 1 milion dolari SUA. Beneficiari ai proiectului sunt peste 120 000 de cetăţeni din 40 localităţi din RM. Proiectul este implementat de Programul Comun de Dezvoltare Locală Integrată (PCDLI) cu suportul PNUD şi UN Women, şi susţinerea financiară a Guvernului Danemarcei.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă