Nume
Parola
Vizualizări: 1595
CALM a început campania de informare și de discuții în rindul autorităților locale privind acordul de asociere la Uniunea Europeană!
17 Iulie 2014 — Timp de două zile, pe 10 și 11 iulie 2014, în orașele Soroca, Cahul și Cimișlia, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM), în colaborare cu Fundația SOROS, au continuat Campania de informare privind Acordul de Asociere a Republicii Moldova la Uniunea Europeană. Scopul campaniei de informare, care va ajunge în toate cele 32 de raioane ale republicii, inclusiv UTA Găgăuzia, este de a explica edililor locali esența și miza integrării europene și cum pot folosi aceștia pârghiile oferite de Acordul de Asociere în beneficiul comunităților care le-au oferit votul de încredere! Totodată, reieșind din perspectiva că primarii sunt cei mai aproape de populație, informația va ajunge netrunchiată și veridică la oameni.

În orașul Soroca, seminarul a fost deschis de către Serghei Cetulean, președintele Asociației primarilor și aleșilor locali din raionul Soroca, care a reiterat că apropierea de valorile europene va schimba în bine viața comunităților doar în situația în care edilii vor ști esența Acordului, dar și cum pot beneficia de principiile acestuia. În aceeași ordine de idei, Președintele Raionului Soroca, Victor Său, a venit cu un cuvint de salut și a menționat importanța momentului pe care-l traversează Republica Moldova, odată cu semnarea Acordului.

În continuare, Viorel Furdui, Director Executiv CALM, a specificat că ideea de organizare a seminarelor de informare pentru APL este anume aceasta – de a le aduce la cunoștință reprezentanților APL principalele elemente ale Acordului de asociere, astfel încât să-l poate utiliza ca pe un instrument viabil în activitatea cotidiană și să beneficieze de efectele acestuia.Totodată, Viorel Furdui a dat asigurări că Congresul Autorităților Locale din Moldova va continua să-i țină la curent pe primari cu toate etapele implementării Acordului și repercusiunile asupra activității APL, mai ales că multe acțiuni prevăzute în Acord vor sta la baza caietului european de sarcini pentru autoritățile centrale în domeniul reformei administrației publice, descentralizării și consolidării autonomiei locale.

În cadrul seminarului, experții Igor Boțan și Viorel Chivriga, au prezentat informații elocvente privind aspectele de ordin politic și economic ale Acordului de asociere între Republica Moldova și Uniunea Europeană ce a fost semnat la 27 iunie 2014.

La Cimișlia, seminarul a fost deschis de către președintele raionului, Maxim Colța, care a salutat inițiativa, subliniind importanța unei expuneri pe înțelesul tuturor a prevederilor Acordului. La rândul său, Tatiana Badan, președintele Asociației Primarilor din raionul Cimișlia, președinte CALM, cât și domnul Viorel Furdui, director Executiv CALM, au menționat faptul că CALM, în calitate de organizație non-politică și reprezentativă a APL, își respectă consecvent angajamentul de a-i informa pe primari despre tot ce ar putea influența activitatea lor.

În cadrul seminarului, experții Vitalie Gamurari și Viorel Chivriga au prezentat informații concrete privind aspectele de ordin politic și economic ale Acordului de asociere, cât și angajamentele asumate de către Republica Moldova după semnarea și ratificarea acordului.

Experții CALM au expus informații privind aspectul descentralizării, locul și rolul Administrației Publice Locale în contextul Acordului de asociere.

Tot în aceeași zi, CALM în satul Văleni din raionul Cahul, un loc pitoresc, renumit prin ospitalitatea sa, dar și prin deschiderea pe care o au oamenii pentru tot ce este nou și progresist..

La această sesiune au participat primarii, membrii Asociației Primarilor din raionul Cahul, reprezentanți ai Consiliului Raional Cahul.

Seminarul a fost deschis de către Avram Micinschi, președintele raionului, care a remarcat faptul că subiectul asocierii este unul nu întotdeauna înțeles la justa valoare. Tocmai de aceea, în opinia acestuia, e nevoie de informare, astfel încât primarii să-și poată formula propria atitudine față de evenimentul istoric. Reprezentanții APL au fost salutați de Ion Dolganiuc, președintele Asociației primarilor și aleșilor locali din raionul Cahul și Viorel Furdui, director executiv CALM.

Experții Eduard Țugui și Adrian Lupușor au prezentat informatii utile despre prevederile Acordului și au răspuns la un șir de întrebări puse de participanți. Astfel, reprezentanții Administrației Publice Locale au avut ocazia să facă cunoștință mai detaliată cu principalele aspecte cuprinse în Acordul de Asociere și discuta aspectele neclare ale acestuia.

Primarii din toate cele trei raioane s-au arătat interesați de procesul reformelor democratice, a descentralizarii și consolidării autonomiei locale, a implementarii cu succes a Legii Finantelor Publice Locale, a dezvoltării sectorului economic și agriculturii în Republica Moldova. Aceștia au menționat că Acordul de asociere este și un eventual garant că aceste așteptări ar putea prinde contur în ultimii ani. Toți participanții la eveniment au fost asigurați cu materiale informative.

Seminarele se desfășoară în cadrul proiectului ”Campania de informare a Autorităților Publice Locale privind integrarea europeană și Acordul de Asociere al Republicii Moldova la Uniunea Europeană” și face parte dintr-o campanie amplă de informare ”Moldova, Europa”, susținută de Fundațiile pentru o Societate Deschisă și Fundația Soros-Moldova.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă