Nume
Parola
Vizualizări: 1478
Lacul relict La Fontal din raionul Glodeni va fi ospitalier cu turiștii și pe timp de noapte
Cobani, Glodeni, 5 Martie 2014 — Reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor (MDRC) și specialiști din cadrul Agenției de Dezvoltare Regională (ADR) Nord au efectuat recent o vizită în teren în cadrul proiectului „Amenajarea traseului ecoturistic Pădurea Domnească”, organizând cu această ocazie o ședință de lucru.

În cadrul ședinței s-a discutat despre situația actuală la proiect, precum și despre startul celei de-a doua etape de implementare a acestuia. Astfel, urmează să fie construite trei pensiuni a câte 7 locuri de cazare fiecare, spații pentru camping și o parcare pentru autoturisme. Toate acestea urmează a fi construite, în acest an, la popasul turistic de la lacul relict La Fontal, aflat în preajma satului Cobani, raionul Glodeni.

Prezent la ședință, șeful Direcției Generale Dezvoltare Regională a MDRC, Valerian Bânzaru, a accentuat importanța proiectelor ce țin de dezvoltarea turismului, precum și necesitatea executării calitative a lucrărilor. În acest context, directorul ADR Nord, Ion Bodrug, a solicitat de la actorii implicați în procesul de implementare a proiectului o responsabilitate mai mare, pentru a nu tergiversa executarea lucrărilor.

Directorul SRL „Agentinter”, Veaceslav Gurduza, a relatat membrilor ședinței că întreprinderea pe care o conduce este pregătită pentru începerea lucrărilor de construcție, însă, în procesul studierii documentației tehnice și a suprapunerea acesteia cu situația din teren la subproiectul „La Fontal”, s-a depistat lipsa unor materiale necesare pentru executarea calitativă a lucrărilor. Despre acest fapt au fost înștiințați beneficiarul proiectului, reprezentat de Consiliul Raional Glodeni, precum și investitorul, reprezentat de ADR Nord.

La ședință au mai participat șeful Direcției relații cu instituțiile de dezvoltare regional a MDRC, Sergiu Cecan, vicepreședintele raionului Glodeni, Ion Maican, șefa Secției construcții a CR Glodeni, Ina Bocicovar, șeful Secției management proiecte a ADR Nord, Constantin Bândiu, și specialistul în elaborarea, implementarea și monitorizarea proiectelor din cadrul ADR Nord, Alexandru Goreacioc.

Pentru a se documenta în privința necesității lucrărilor adăugătoare și a cauzei apariției lor, Consiliul Raional Glodeni urmează să organizeze o ședință de lucru comună cu participarea reprezentanților ADR Nord, CR Glodeni, instituției de proiectare, operatorului economic și responsabilul tehnic.

Având o suprafață de 24,2 ha, lacul La Fontal din Rezervația Naturală Pădurea Domnească este un lac relict specificul căruia constă în faptul că este alimentat de câteva izvoare ascendente rare în Republica Moldova. Apa acestor izvoare are un grad înalt de mineralizare. Lacul s-a format prin revărsările de odinioară ale Prutului. Când inundațiile sezoniere au fost stopate de construcția barajului Costești-Stânca, lacul s-a pomenit fără alimentație sigură, aproape în întregime înnămolindu-se și acoperindu-se cu stuf și papură. De dispariție totală lacul este salvat de cele câteva izvoare cu apă mineralizată. Vegetația de baltă a prefăcut lacul într-un loc favorabil pentru adăpostirea vietăților amfibiene, reptilelor, păsărilor și mamiferelor acvatice.

Amintim că lucrările de construcție a unui foișor și a unei belvederi la zimbrăria de pe teritoriul rezervației au fost finalizate în noiembrie 2013.

„Această perlă a Regiunii de Dezvoltare Nord - Pădurea Domnească - va atrage investiții importante în următorii ani, după ce aici va fi construită infrastructura necesară. Anume astfel de destinații atrag turiști care nu trăiesc în Republica Moldova”, susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.

Potrivit autorităților raionale, Rezervația Naturală Pădurea Domnească este vizitată anual de 3-4 mii de turiști, iar asta în lipsa unei infrastructuri bine dezvoltate.

DESPRE PROIECT

Solicitantul proiectului „Amenajarea traseului ecoturistic Pădurea Domnească”, lansat în septembrie 2013, este Consiliul Raional Glodeni. Proiectul se înscrie în prioritatea III din Strategia de Dezvoltare Regională Nord - îmbunătățirea factorilor de mediu și a atractivității turistice. Prin acest proiect se urmărește dezvoltarea activităților turistice, culturale și de agrement, care să contribuie la creșterea numărului de locuri de muncă, a veniturilor alternative, precum și la diversificarea activității în spațiul rural.

Potrivit deciziei Consiliului Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) nr. 13/13 din 20 decembrie 2013, pentru continuarea implementării proiectului vor fi alocați, în 2014, 3 997 300 de lei din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Pentru lucrările efectuate în 2013, din FNDR au fost valorificați 719,42 de mii de lei. Valoarea totală a proiectului este de 4 716 700 de lei, bani alocați din FNDR.

www.adrnord.md