Nume
Parola
Vizualizări: 1297
Parcul Țaul are toate șansele să redevină cartea de vizită nu doar a Regiunii de Dezvoltare Nord, ci și a Republicii Moldova
Țaul, Dondușeni, 17 Aprilie 2013 — Ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor, Marcel Răducan, și directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord, Ion Bodrug, au vizitat ieri, 16 aprilie, parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Donduşeni, în contextul implementării proiectului de dezvoltare regională „Reabilitarea monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer şi a drumului de acces la parcul dendrologic din satul Țaul, raionul Donduşeni”.

Ministrul Marcel Răducan a remarcat faptul că doar din sursele proprii ale administrației publice locale și fără o finanțare solidă este imposibil de reabilitat Parcul Țaul și Conacul Pommer.

În cadrul proiectului din Țaul, urmează, în primul rând, să fie construite gardurile şi drumul de acces, după care Conacul Pommer. „Timp de trei ani trebuie să primim nu doar turişti din Republica Moldova, ci şi de peste hotare. După implementarea cu succes a proiectului de reabilitare a monumentului istorico-arhitectural Conacul Pommer şi a drumului de acces, acest parc are toate șansele să redevină cartea de vizită a nu doar a Regiunii de Dezvoltare Nord, ci și a Republicii Moldova", susține directorul ADR Nord, Ion Bodrug.



„Dacă, în timpul apropiat, nu vom lua măsurile necesare, parcul și tot ce este aici va degrada și mai mult", a spus, cu îngrijorare, primarul de Țaul, Andronii Mitrică. „Acum pregătim un alt proiect, care va fi susţinut de Ambasada Cehă. Vom aduce animale şi vom crea o adevărată grădină zoologică, aşa cum era cândva", a mai spus primarul.

Obiectivul-cheie al proiectului este reabilitarea infrastructurii zonei turistice Ţaul, care se află în centrul Regiunii de Dezvoltare Nord şi poate uni două trasee conectând astfel regiunea la circuitul turistic naţional şi internaţional.

Suma solicitată din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) este de 23.305.122,62 de lei, ceea ce constituie 100% din costul total al proiectului depus de Primăria Țaul în cadrul Apelului de Propuneri de Proiecte II. Proiectul se înscrie perfect în prioritatea 3 din Strategia de Dezvoltare Regională Nord - îmbunătăţirea factorilor de mediu şi a atractivităţii turistice. Pentru anul 2013, Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale a aprobat alocarea din FNDR a 5 milioane de lei. Proiectul urmează a fi implementat timp de 24 de luni.

Estimăm că cca 100 de mii de locuitori din Regiunea de Dezvoltare Nord și cca 3 mii de locuitori din apropierea parcului vor fi beneficiarii direcți ai proiectului. Proiectul poate genera noi activităţi economice în domeniul turismului şi poate face mai atractivă Regiunea de Dezvoltare Nord pentru investori.

Zece clădiri adiţionale au fost construite în parc la începutul secolului trecut, de bancherul Andrei Pommer, din Sankt Petersburg. De mai bine de 30 de ani, edificiile nu au fost reparate.

Academia de Ştiinţe şi Ministerul Mediului se va ocupa de îngrijirea arborilor, cei mai mulţi fiind de specie rară. Parcul Ţaul este cel mai mai mare din Moldova şi are o suprafaţă de 64 de hectare. Comisia Juridică a Parlamentului a avizat pozitiv proiectul de lege privind transferarea parcului din gestiunea Grădinii Botanice din Chișinău în cea a Primăriei Țaul.

www.adrnord.md