Nume
Parola
Vizualizări: 1176
Atelier de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul alimentarea cu apă şi canalizare în Regiunea de Dezvoltare Nord
Bălți, 21 Martie 2013 — A avut loc cel de-al doilea atelier de lucru cu genericul „Planificarea regională în sectorul alimentarea cu apă şi canalizare în Regiunea de Dezvoltare Nord”.

Dacă în timpul primului atelier în acest domeniu organizatorii au urmărit informarea uniformă a tuturor factorilor interesați / actorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord (RDN) şi implicarea lor activă în dezvoltarea unui plan integrat sectorial în domeniul alimentării cu apă și canalizare (AAC), în cadrul celui de-al doilea atelier organizatorii au urmărit să confirme datele privind situaţia curentă în domeniul AAC şi elaborarea în mod participativ a viziunii cu privire la nivelul serviciilor în domeniul AAC la nivel regional către anul 2018. De asemenea, în cadrul celui de-al doilea atelier de lucru se vor considera aspectele de care trebuie să se ţină cont în procesul de identificare a ideilor de proiect asupra cărora se vor lucra în contextul planificării regionale.

Atelierul a fost moderat de către experta în dezvoltarea capacităților din cadrul proiectului „Modernizarea serviciilor publice locale”, Angela Dumitrașco, și a fost împărțit în trei sesiuni de lucru: 1) Planificarea regională şi situaţia curentă în domeniul AAC în regiunea Nord; 2) Elaborarea viziunii de îmbunătăţire a serviciilor AAC din perspectiva regională; 3) Identificarea şi prioritizarea proiectelor în domeniul AAC.

Simon Watt, expert internațional în domeniul AAC, domeniul de intervenție II, Planificare și programare regională, a prezentat cadrul de planificare sectorială și operațională și prevederile strategiei cu privire la serviciile AAC din 2007. Expertul menționat că, de vreme ce problemele care apar nu prezintă o soluție de moment, s-ar putea prelua experiența țărilor care au înregistrat progres în acest domeniu. „O apă curată și sistemul de canalizare sunt lucruri absolut necesare pentru a menține sănătatea publică. Pentru sănătatea publică, apa curată este mult mai importantă decât orice alt medicament”, a relevat expertul Simon Watt.

Rezultatul final al atelierelor de planificare regională sectorială vor fi fișele de proiecte, pregătite pentru a putea fi înaintate la fondurile europene și prezentate donatorilor interesați. În acest sens, au fost prezentate câteva informații utile din domeniu care ar putea servi drept bază pentru proiectele viitoare.

La atelierul de lucru au participat reprezentaţi de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, Ministerul Mediului, membrii grupului de lucru din RDN, reprezentantul Agenției „Apele Moldovei”, specialiști de la ADR Nord și reprezentanți GIZ.

Începând cu anul 2010 Regiunile de Dezvoltare Nord, Centru şi Sud au fost implicate activ în procesele iniţiale de dezvoltare regională, conduse de Consiliile pentru Dezvoltare Regională (CDR-uri) şi ADR-uri. Acest lucru a avut loc în cadrul unei politici regionale care a fost elaborată de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor (MDRC).

Cele trei domenii de intervenţie stabilite până în prezent sunt Apă şi Sanitaţie, Managementul Deşeurilor şi Eficienţa Energetică a clădirilor publice. Pentru fiecare domeniul a fost creat un grup de lucru care, împreună cu specialiştii ADR Nord şi experţi naţionali şi internaţionali, vor participa la procesul de elaborare a planurilor sectoriale integrate. Acest proces se va finaliza spre sfârşitul anului 2015.

Atelierul de lucru în domeniul planificării regionale în sectorul AAC, care reprezintă o continuare a atelierelor din domeniul planificării regionale în sectorul managementului deșeurilor solide și eficiența energetică a clădirilor publice, a avut loc cu sprijinul proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale”, aria de intervenţie 2, „Planificarea şi Programarea Regională”, prin care se acordă suport MDRC și ADR-urilor în demararea procesului de planificare regională în sectorul AAC, prin implementarea principiului participativ. Acest proces se axează pe antrenarea reprezentaţilor grupului de lucru, precum şi a altor actori interesaţi în luarea deciziilor asupra nivelului de servicii dorit, în ateliere de lucru specializate. Organizate în cele 3 regiuni de dezvoltare ale Republicii Moldova, atelierele vor contribui la dezvoltarea capacităţilor de planificare sectorială la nivel regional şi local.

www.adrnord.md