Nume
Parola
Vizualizări: 1535
Includerea în domenii proprii de activitate pentru APL1 și APL II a întreținerii școlilor primare, gimnaziale și liceale este ilegală și contrară mai multor acte normative naționale și internaționale cu forță juridică supremă
14 Februarie 2012 — Congresul Autorităților Locale din Moldova a remis Comisiei parlamentare pentru administrație publică și dezvoltare regională și Comisiei parlamentare pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media un Aviz la Proiectul de lege "Pentru modificarea și completarea unor acte legislative’’, înregistrat în Parlament cu nr. 2401.
Documentul a fost elaborat ca urmare a solicitării parvenite la data de 5 decembrie 2011 în adresa Congresului Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) din partea Comisiei administrație publică și dezvoltare regională a Parlamentului Republicii Moldova privind examinarea şi avizarea proiectului Legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative înregistrat în parlament cu nr. 2401.
În urma examinării documentului, grupul de experți ai CALM au elaborat o serie de constatări și obiecții, întemeiate pe legislația națională și internațională, care este în vigoare pe teritoriul Republicii Moldova. Printre amendamentele principale menționăm:

1) Divizarea și dispersarea responsabilității pentru educației între mai multe nivele ale administrației publice centrale și locale, este neconstituțională și ilegală, din punct de vedere a principiilor autonomiei locale.

2) Includerea în domenii proprii de activitate pentru APL1 și APL II a întreținerii școlilor primare, gimnaziale și liceale este ilegală și contrară mai multor acte normative naționale și internaționale cu forță juridică supremă.

3) Proiectul dat de lege contravine art. 20 al Legii nr. 780/27.12.2001 privind actele legislative, care prevede obligativitatea fundamentării economice și financiare a oricărui proiect de lege care implică anumite cheltuieli financiare.

4) Acest proiect de lege nu a fost consultat în modul corespunzător cu CALM în calitate de structură reprezentativă a autorităților locale.
Avizul conține un set de propuneri și completări, menite să elimine neajunsurile și lacunele existente în textul proiectului de lege, cât și a contradicțiilor cu principiile autonomiei locale și legislația din domeniul APL și a descentralizării.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă