Nume
Parola
Vizualizări: 2186
Autoritățile Locale din Republica Moldova încătușate de un sistem de achiziții publice ineficient și birocratizat - AȘA NU SE MAI POATE!
3 Februarie 2012 — 02.02.2012 Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) a organizat în colaborare cu Comisia Parlamentară Specială Pentru Descentralizare și Consolidarea Autonomiei Locale o masă rotundă, în cadrul căreia au fost discutate problemele pe care le întâmpină autoritățile locale în domeniul achizițiilor publice. Organizarea acestei întruniri a devenit stringentă, dată fiind situația din ce în ce mai tensionată la capitolul achiziții publice, care poate provoca blocajul activității administrației publice locale.
Președintele Comisiei Parlamentare pentru Descentralizare Dl. Iurie Țap a subliniat importanța faptului că reprezentanții administrației publice centrale și locale trebuie să conlucreze, să caute împreuna soluții ăn vederea îmbunătățirii situației cetățenilor. „Suntem aici pentru a ne consulta și împreună a găsi puncte comune de vedere, trebuie să vedem ce ne unește și nu ce ne dezbină” – a menționat Dl Iurie Țap.
Referindu-se la necesitatea eficientizării sistemului de achiziții publice, Gheorghe Răilean, primarul de Cimișlia a atras atenția asupra problemelor pe care le pune sistemul birocratic, care se autoconservează și necesitatea evitării acestor riscuri, deoarece: „Noi trăim într-o perioadă când trebuie să fim efectivi. În businessul privat poți efectua o operațiune în jumătate de oră – ai discutat, ai încheiat contractul, în două zile ai primit marfa. În sistemul nostru noi suntem ca niște roboți încâlciți, legați de mâini și de picioare, atunci când e vorba despre eficacitate. Iar talentul de gospodar presupune să știi să faci comerț, să găsești soluțiile cele mai potrivite. În goana de combatere a corupției am ajuns să pierdem la capitolul eficiență” – a adăugat Gheorghe Răilean, subliniind totodată că autoritățile publice locale trebuie să fie tratate cu respect și trebuie să le fie respectat dreptul la autonomie.
Vice-primarul de Cimișlia, dl Florin Berajan s-a întrebat – ce dezvoltăm în teritoriu, dat fiind că: „Sistemul actual al achizițiilor publice generează o serie de deficiențe, care lovesc pe calitatea rezultatelor finale – creșterea de către potențialii furnizori a prețurilor cu 20-30%, achiziționarea, în rezultatul normelor actuale, a unor produse de proastă calitate”.
La rândul său, președintele CR Dubăsari, Dl. Grigore Policinschi, a subliniat faptul că „descentralizarea și parteneriatul, conlucrarea dintre APL și APC este de neconceput în condițiile în care deciziile adoptate la nivel de APC nu sunt consultate cu APL și blochează aproape în totalitate activitatea APL”.
Primarul din Anenii-Noi, Dl Mihai Cheibaș, s-a expus în legătură cu situația creată, menționând inclusiv atitudinea de multe ori nerespectuoasă a angajaților Agenției vis-a-vis de primarii, care sunt aleși de popor și prin urmare trebuie să fie tratați cu respectul cuvenit. În altă ordine de idei, Dl Cheibaș a făcut referință la situațiile deplorabile, generate de cerința de a selecta ofertantul cu prețul cel mai mic. „Anume așa ne trezim că avem margarină în loc de unt, macaroane pe care nu le poți fierbe ți salam din lut, cu 30 de lei kilogramul”.
Președintele Comisiei parlamentare Buget, Economie și Finanțe, Dl Veaceslav Ioniță, a menționat necesitatea de a acorda cât mai multă autonomie autorităților publice locale, menționând importanța identificării unor soluții pe termen scurt, pentru a relaxa sistemul în sine, iar pe termen lung - necesitatea perfecționării unor mecanisme, care să faciliteze întregul proces de achiziții publice și totodată sa crească gradul de autonomie al administrației publice locale. V. Ioniță a reiterat totodată disponibilitatea Comisiei de a acorda întreaga susținere și consiliere pentru a soluționa această situație.
Ștefan Creangă, Directorul Agenției Achiziții Publice, a recunoscut la rândul său că în acest sector sunt nenumărate probleme și că lucrurile pot fi discutate, analizate și în consecință identificate soluțiile adecvate, pentru a respecta principiile transparenței, concurenței și cel al eficienței.
Vice-ministrul Finanțelor, Maria Carauș, s-a expus exhaustiv referitor la situația actuală: „Cunosc foarte bine problemele din domeniul achizițiilor publice și vreau să vă spun că ceea ce discutăm acum este adevărat; probleme sunt foarte multe și ele trebuie discutate. Noi cu toții avem obligația de a veghea asupra eficienței banilor publici. Putem discuta în cadrul unui grup de lucru și lua măsuri, transfera o serie de competențe de la nivel central către cel local”.
La propunerea Președintei CALM, D-nei Tatiana Badan, la finalul întâlnirii s-a decis de comun acord să fie instituit un grup de lucru, care timp de o lună să elaboreze un set de propuneri concrete pentru eficientizarea mecanismului achizițiilor publice, iar la începutul lunii martie să fie organizată o a doua întrunire, în cadrul căreia să fie stabilite exact modalitățile de eficientizare a sistemului achizițiilor publice. Propunerea a fost acceptată de toți cei prezenți, reprezentanții autorităților centrale recunoscând faptul că formatul actual al sistemului de achiziții publice este unul deficitar.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă