Nume
Parola
Vizualizări: 1556
Lipsa autonomiei locale şi financiare reale împiedică dezvoltarea locală şi realizarea obiectivelor Programului de guvernare
21 Martie 2011 — Congresul Autorităţilor Locale din Moldova (CALM) a avut o întrevedere cu dl. Mihai Ghimpu, Preşedintele Partidului Liberal. În cadrul intrevederii a fost discutată situaţia generală a guvernării locale în Moldova şi propunerile elaborate de către CALM în vederea îmbunătăţirii cadrului legal al administraţiei publice locale.

Reprezentanţii CALM au menţionat că o problemă majoră actuală care împiedică dezvoltarea comunităţilor locale reprezintă lipsa autonomiei administrative şi financiare reale a administraţiei publice locale. În acest sens, sistemul creat de-a lungul anilor şi care se păstrează în prezent, este caracterizat prin verticala puterii care în realitate afectează grav calitatea serviciilor publice şi încrederea populaţiei faţă de guvernare. În special, s-a menţionat că administraţia publică locală actuală a fost adusă într-o stare de lipsă completă de capacităţi funcţionale, umane şi financiare, excesiv de politizată, iar în consecinţă – în incapacitate de a-şi exercita în modul corespunzător multiplele atribuţii şi reponsabilităţi prevăzute de cadrul legal numeros. În rezultat au de piedut toţi: cetăţenii, din cauza că nu primesc servicii corepunzătoare; guvernarea centrală, din cauza că politicile naţionale şi legile elaborate nu pot fi implementate la nivel local şi administraţia locală, care este lipsită de capacităţi de a soluţiona problemele cetăţenilor şi a-şi realiza atribuţiile legale.

În acelaşi timp, primarii şi aleşii locali sunt deseori învinuiţi în mod arbitrar şi chiar abuziv, de către reprezentanţii autorităţilor centrale, pentru acţiunile sau inacţiunile în domenii, la care ei nu au nici o atribuţie sau pentru realizarea cărora nu li s-au creat condiţii necesare (legale, financiare, funcţionale etc.).

De asemenea, în cadrul întrevederii a fost menţionat faptul că lipsa interesului din partea statului faţă de guvernarea locală s-a soldat cu neglijenţa faţă de acest subiect şi din partea altor actori şi parteneri de dezvoltare ai Republicii Moldova (organizaţii internaţionale, donatori). În pofida unei necesităţi stringente şi urgente de fonduri pentru consolidarea autonomiei locale, reforma profundă a descentralizării inclusiv descentralizarea sectorială şi în primul rînd financiară, dezvoltarea economică locală, reforma administrativ-teritorială şi amalgamarea comunităţilor.

De aceea, în opinia CALM în prezent se impune adoptarea unui set de măsuri cu caracter urgent care ar permite o revigorare a administraţiei publice locale, consolidarea autonomiei locale şi creşterea capacităţilor APL de a soluţiona efectiv problemele comunităţilor pe care le conduc. În acest sens CALM a prezentat d-lui Ghimpu un concept privind abordarea integratorie a guvernării locale, şi un set de propuneri ce vizează programul de guvernare care au fost înaintate şi altor factori de decizizie, inclusiv un set de propuneri legislative concrete pentru diferite domenii de activitate ale APL: organizarea şi funcţionarea APL, finanţe locale, competenţe etc.

Propunerile elaborate reies din abordarea integratoare faţă de guvernarea locală avînd în vedere că guvernarea locală se răsfrînge şi stă la baza tuturor sectoarelor şi domeniilor societăţii. În plus trebuie să fie în corelare strînsă, permanentă şi comprehensivă cu guvernarea centrală. Toată experienţa precedentă în Moldova precum şi în alte ţări au demonstrat faptul că orice reforme ale administraţiei publice trebuie să vizeze în mod echitabil atît guvernarea locală, cît şi administraţia publică centrală. În caz contrar, eşecul este inevitabil, ceea ce de fapt s-a întamplat în Moldova.

Reieşind din abordarea integratoare şi deasemenea bazîndu-se pe avizele organizaţiilor internaţionale (precum în primul rînd avizul privind Moldova al Comitetului Regiunilor al UE), d-lui Ghimpu i-au fost prezentate propunerile de stabilire a cadrului instituţional de conlucrare între guvernarea locală şi autorităţile publice centrale la nivel parlamentar, de guvern, ministerial şi internaţional.

Preşedintele PL si-a exprimat înţelegerea şi cunoştinţa practică a problemelor cu care se confruntă autorităţile locale din experienţa dumnealui din cadrul Consiliul Municipal Chişinău. Dlui a menţionat că Partidul Liberal realizează foarte bine necesitatea schimbării sistemului actual de administraţie publică în direcţia acordării unor posibilităţi mai mari pentru APL de a soluţiona problemele comunităţilor şi că în cadrul alianţei de guvernre, PL a venit cu mai multe propuneri privind impulsionarea activităţii în direcţia descentralizării şi consolidării autonomiei locale. De asemenea, Dl Ghimpu a mentionat că PL, deputaţii şi reprezenţanţii săi, sunt deschişi pentru o colaborare cu CALM şi vor examina atent propunerile înaintate.

Părţile au convenit asupra ideei că dialogul între autorităţile locale şi structurile de stat trebuie să aibă un caracter permanent, comprehensiv şi durabil. În acest sens, au fost discutate şi stabilite mecanismul şi forma dialogului insituţional continu şi sistematic între CALM, fracţiunea PL şi instituţiile statului conduse de către reprezentanţii PL.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă