Nume
Parola
Vizualizări: 1738
CALM apără interesele autorităților locale în cadrul Consiliului Europei!
12 Iulie 2019 — La 3 iulie curent, în Oslo, Norvegia, s-a desfășurat ședința Comitetului de Monitorizare a Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei (CALRCE). Respectarea prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale de către statele membre, starea lucrurilor în domeniul autonomiei locale din Republica Moldova, cooperarea CALRCE cu Comisia de la Veneția, necesitatea de a optimiza legislația privind revocarea din funcție a aleșilor locali au fost subiectele abordate în cadrul reuniunii.

Delegația Republicii Moldova a fost reprezentată de membrii Comitetului de Monitorizare al Consiliului Europei Tatiana Badan, președinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM), primar de Selemet, Cimișlia; Valentina Casian, vicepreședinte al CALM, primar al municipiului Strășeni și Violeta Crudu, primar de Cruzești, municipiul Chișinău. Menționăm că membrii delegației Republicii Moldova la CALRCE se aleg pentru o perioadă de 4 ani.

Președintele CALRCE Anders Knape a vorbit despre democrația locală din Republica Moldova, menționând despre importanța desfășurării alegerilor locale din 20 octombrie în conformitate cu legislația electorală. Președintele CALM Tatiana Badan a afirmat că la toate ședințele Comitetului de Monitorizare, dar și ale CALRCE se discută despre restanțele în domeniul democrației locale din Republica Moldova și se solicită respectarea prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale de către autoritățile centrale ale statului nostru. „Spre regret, sunt mai multe constatări de nerespectare ale acestor recomandări, iar speranța noastră este că totuși lucrurile se vor schimba și vom înregistra rezultate în domeniul descentralizării și întăririi autonomiei locale, în beneficiul cetățenilor și a statului, în general."

Despre cooperarea cu Comisia de la Veneția s-a discutat în contextul necesității optimizării legislației privind revocarea din funcție a aleșilor locali, iar prevederile ar urma să fie respectate de către toate statele membre ale Consiliului Europei. Vicepreședintele CALM Valentina Casian a fost de părere că nu este firesc ca o persoană care nu a fost aleasă de cetățeni să dețină funcția de președinte al raionului. „Este o neconcordanță cu cadrul legal internațional, iată de ce este nevoie să fie îmbunătățite și prevederile noastre legale, astfel ca să excludem asemenea situații."

Necunoașterea de către o parte a reprezentanților instituțiilor de drept a prevederilor Cartei Europene a Autonomiei Locale creează mari impedimente în activitatea aleșilor locali, chiar dacă acest document a fost ratificat de Republica Moldova încă în 1998.

„Carta Europeană a Autonomiei Locale prevede, între altele, consultarea societății. Este vorba de un dialog instituționalizat cu asociațiile reprezentative ale autorităților locale, în cazul Republicii Moldova este vorba de Congresul Autorităților Locale. Noi, primarii, avem apartenență politică și viziuni diferite. Iată de ce această structură asociativă care ere și experții potriviți trebuie să vină cu avize pentru toate proiectele de legi, dar și la toate proiectele hotărârilor de Guvern ce se adoptă la nivel central și vizează activitatea autorităților locale", a declarat primarul de Cruzești Violeta Crudu.

Prin ratificarea Cartei Europene a Autonomiei Locale, Republica Moldova și-a asumat protejarea drepturilor colectivităţilor locale, implicarea cetățenilor în adoptarea deciziilor, dar și întreprinderea acțiunilor ce ar impulsiona procesul de descentralizare. Membrii delegațiilor la CALRCE sunt promotorii drepturilor și intereselor autorităților locale din țările membre ale Consiliului Europei.

Serviciul de Comunicare al CALM

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă