Nume
Parola
Vizualizări: 2705
Michael Ralph, consilier DG Regio din cadrul Comisiei Europene, interesat de proiectul de creare a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord
Bălți, 15 Martie 2018 — Michael Ralph, consilier în cadrul Direcției generale dezvoltare regională (DG Regio) a Comisiei Europene, a efectuat o vizită în Regiunea de Dezvoltare Nord, la Bălți, pentru a se documenta despre funcționarea sistemului de dezvoltare regională în Republica Moldova la nivel regiunilor de dezvoltare, dar și despre proiectul de creare a Centrului de Inovare și Transfer Tehnologic (CITT) din Regiunea de Dezvoltare Nord în cadrul Universității de Stat „Alecu Russo" din Bălți (USARB). În acest sens, reprezentantul DG Regio a vizitat ADR Nord și USARB împreună cu Dorin Andros, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM), Christian Ballaro, manager de proiecte în domeniul dezvoltării regionale în cadrul Delegației Uniunii Europene, și Matija Derk, înalt consilier UE în domeniul dezvoltării regionale, MADRM.

Membrii delegației și-au început vizita de documentare în incinta ADR Nord, unde reprezentanții Agenției le-au vorbit despre proiectele de dezvoltare economică implementate în regiune din sursele Fondului Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR) și din surse externe, dar și despre proiectele ce urmează a fi realizate în următoarea perioadă.

Potrivit consilierului DG Regio, Michael Ralph, un obiectiv al vizitei sale în Regiunea de Dezvoltare Nord a fost să se documenteze în privința proiectului „Crearea în municipiul Bălți a Centrului de inovare și transfer tehnologic din Regiunea de Dezvoltare Nord”, implementat de ADR Nord. În context, reprezentantul DG Regio a menționat că UE pune un accent deosebit pe proiectele de dezvoltare economică, de inovații și transfer tehnologic precum este proiectul de la USARB.

Referindu-se la proiectul de creare a CITT în cadrul universității bălțene, directorul ADR Nord, Vitalii Povonschii, a spus că acest proiect este important nu doar pentru municipiul Bălți sau pentru regiune, dar și pentru toată țara. „Suntem interesați ca elaborarea documentației tehnice pentru acest proiect să se producă în termeni restrânși. Oamenii de știință și studenții de la Universitatea din Bălți sunt cei care vor asigura viabilitatea viitorului Centru”, a menționat directorul ADR Nord, mulțumindu-le oaspeților pentru interesul sporit față de proiect.

Totodată, șefii de secții din cadrul ADR Nord au comunicat reprezentanților delegației informații relevante despre proiectul de inovare și transfer tehnologic de la Universitatea din Bălți, oferind totodată detalii și despre profilul Regiunii de Dezvoltare Nord. În context, reprezentanții ADR Nord au subliniat importanța susținerii oferită de partenerii europeni în cadrul mai multor proiecte implementate de Agenție.

Ulterior, însoțiți de specialiști din cadrul ADR Nord, membrii delegației s-au întâlnit cu administrația Universității din Bălți și reprezentanți ai Proiectului de Competitivitate din Moldova, finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Guvernul Suediei. În cadrul unei ședințe, membrii delegației s-au informat în detalii despre aspectele legate de implementarea proiectului și au vizitat șantierul viitorului Centru de la USARB.

Valoarea proiectului de creare a Centrului de inovare și transfer tehnologic este de 11.770.990 de lei, solicitați din FNDR. Totodată, Proiectul de Competitivitate din Moldova va cofinanța proiectul de la Universitatea din Bălți cu 6.000.000 de lei. Ulterior, organizația cehă People in Need Moldova va oferi granturi pentru sartup-urile inițiate în cadrul CITT. Consiliul Național de Coordonare a Dezvoltării Regionale (CNCDR) a aprobat alocarea a 1.000.000 de lei pentru lucrările ce urmează a fi efectuate în anului 2018. Menționăm că, în 2017, CNCDR a alocat pentru realizarea proiectului 6.000.000 de lei, însă acești bani nu au fost valorificați întrucât a fost necesară modificarea documentației tehnice, astfel încât designul edificiului ce va găzdui viitorul CITT să fie regândit în conformitate cu necesitățile specifice unui astfel de centru. Părțile implicate în implementarea proiectului estimează că procesul de edificare a Centrului se va finaliza către anul 2020.

www.adnord.md