Nume
Parola
Vizualizări: 4423
Schimb de experiență moldo-român în accesare de fonduri europene
Bălți, 30 Septembrie 2015 — Pe 28 septembrie, sala de conferințe a Asociației „Caroma Nord” din Bălți a găzduit workshop-ul „EUROPA – PAȘI SPRE VIITOR”. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Asociația Culturală din Botoșani „Floare Albastră”.

La eveniment au participat mai mulți primari, directori de gimnazii și licee, angajați ai departamentelor atragere de investiții, cultură, asistență socială și educație din Primările Bălți, Glodeni, Drochia, meșteri populari din nordul republicii.

În cadrul mesei rotunde, scurte intervenții au avut doamna Rodica Frecăuțeanu – președintele Asociației „Caroma Nord” și doamna Carmen Moraru – președintele Asociației „Floare Albastră”, iar tema principală de discuții s-a axat pe necesitatea identificării unor parteneri viabili și întocmirii parteneriatelor. În acest sens, Gheorghe Ciobanu, reprezentant al asociației din Botoșani, a ținut un discurs în care a argumentat teza menționată mai sus și totodată a oferit participanților moldoveni o listă cu cel puțin 20 de potențiali parteneri din județul Botoșani.

Subiectele discuțiilor s-au dovedit a fi utile, însă participanții au constatat că le lipsește experiența în domeniu. „Oricât de mult nu l-am asculta pe domnul Ciobanu, oricum nu vom putea duce până la capăt nici un proiect fără suportul unui partener cu experiență din România”, a conchis Sergiu Culibaba, reprezentat al Serviciul Relații Externe și Atragerea Investițiilor din cadrul primăriei municipiului Bălți.

Atelierul de lucru s-a încheiat cu un dialog interactiv în cadrul căruia a fost făcut schimb de opinii și concluzii, iar la finele evenimentului reprezentanții asociației „Floare Albastră” i-au asigurat pe cei prezenți că ei pot conta pe sprijinul din partea asociației din Botoșani, care are o experiență de peste 10 ani în accesare de fonduri europene.

Suma totală de alocări financiare a Uniunii Europene în cadrul programului se ridică la 81 de milioane de euro. Aria programul include județele Botoșani, Iași, Vaslui, Galați și toate raioanele și municipiile din Republica Moldova. Programul are mai multe obiective, printre care sprijinirea educației, promovarea culturii, îmbunătățirea accesului la sănătate, însă obiectivul major constituie evoluția către o regiune de prosperitate și bună vecinătate, realizată prin acțiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre și nemembre ale Uniunii Europene.

Atelierul a fost realizat în cadrul proiectului“Creșterea gradului de implicare a societății civile în procesul de protecție a mediului și responsabilizarea factorilor decizionali prin crearea Coaliției de Mediu în municipiul Bălți și promovarea valorilor europene.”