Nume
Parola
Vizualizări: 5593
„Atunci când există o voce comună, acțiunile împotriva violenţei asupra copilului sunt mai puternice și aduc mai multe beneficii copiilor, părinților, comunităților”
Chişinău, 12 Noiembrie 2013 — „Doar împreună, prin eforturile unite ale instituțiilor statului, cetățenilor, ONG-urilor și agențiilor internaționale vom putea preveni și combate violența împotriva copiilor. Soluțiile pot fi găsite doar prin colaborare interinstituțională și o abordare sistemică a serviciilor de prevenire și asistență, a menţionat în mesajul său Vicepreședinta Parlamentului, Liliana Palihovici, în deschiderea acestei conferinţe internaţionale, organizată de Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii (CNPAC) în parteneriat cu Centrul de Informare şi Documentare privind Drepturile Copilului (CIDDC) și în colaborare cu UNICEF, Parlamentul şi Guvernul Republicii Moldova.

„Atunci când există o voce comună, acțiunile împotriva violenţei asupra copilului sunt mai puternice și aduc mai multe beneficii copiilor, părinților, comunităților”, a precizat Liliana Palihovici.

Conferinţa internaţională „Copiii victime ale violenței: abordare sistemică în prevenire și asistență” reuneşte reprezentanţi din 15 ţări (Belarus, Bulgaria, Danemarca, Estonia, Franţa, Letonia, Lituania, Marea Britanie, Norvegia, Polonia, România, Rusia, Ucraina etc.). Lideri politici, profesioniști și experți din domeniul protecției copilului s-au întrunit la Chişinău pentru a discuta şi realiza un transfer de cunoștințe și experiențe cu privire la dezvoltarea sistemelor de protecţie a copilului în vederea combaterii abuzului și neglijării copiilor. De asemenea, în cadrul conferinţei sunt discutate modele de prevenire a abuzului față de copii, practici în dezvoltarea justiției prietenoase copiilor victime ale violenței, precum și exemple de sensibilizare a opiniei publice privind acest fenomen.

În cadrul panelului moderat de Președinta CNPAC Daniela Sâmboteanu, au adresat de asemenea mesaje participanţilor la conferinţă: Reprezentantul UNICEF în Moldova Nune Mangasaryan, Ministrul Educaţiei Maia Sandu, Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei Valentina Buliga şi Kevin Browne, consilier executiv al Societăţii Internaţionale pentru Prevenirea Abuzului şi Neglijării faţă de Copii.

Violenţa faţă de copii rămâne a fi o problemă actuală pentru majoritatea ţărilor, inclusiv pentru Republica Moldova. În ultimii ani, incidenţa crimelor comise împotriva copiilor în Moldova a crescut considerabil.

Stoparea violenţei faţă de copii este acum o prioritate pentru acţiunile Guvernului Republicii Moldova, UNICEF și societatea civilă, care au demarat campanii și acțiuni de prevenire a violenţei împotriva copilului.

UNICEF susține efortul Guvernului și al sectorului neguvernamental în domeniul prevenirii și combaterii violenței asupra copiilor. „Proiectul Strategiei Naționale privind Protecția Copilului și Familiei pentru anii 2013-2020, care a fost publicat pe site-ul Ministerului Muncii, Protecției Sociale și Familiei, demonstrează angajamentul Guvernului Republicii Moldova față de sistemul de protecție a copilului. În continuare aceasta necesită un plan de acțiuni solid și bazat pe dovezi, cu indicatori clari și resurse bugetare suficiente pentru realizarea lor. UNICEF va sprijini Guvernul și societatea civilă pentru ca Strategia și Planul de acțiuni să devină o realitate simțită de fiecare copil din Moldova”, a spus Reprezentantul UNICEF în Moldova, Nune Mangasaryan.

Președinta CNPAC, Daniela Sâmboteanu, a menţionat că „prin acest eveniment ne-am propus să oferim promovarea practicilor reușite în domeniul prevenirii violenței față de copii identificate la nivel internațional și care pot fi preluate, în primul rând, de către specialiștii din domeniul protecției copilului din țară: educatori, profesori, lucrători medicali, lucrători sociali, poliţişti şi procurori, profesioniştii care sunt în imediata proximitate a copilului”.

„Legislația Republicii Moldova interzice violenţa asupra copilului și conține un complex de măsuri în vederea contracarării acestui fenomen, aceasta rămâne a fi în continuare o problemă actuală pentru societatea noastră şi care necesită o intervenţie complexă în vederea prevenirii ei, a precizat Vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici. Abuzul asupra copiilor este reprezentat de orice formă de violență fizică sau emoțională la care sunt supuși sau expuși copii. Ca fenomen abuzul apare în momentul în care adulții le aplică copiilor tratamente dăunătoare, provocându-le leziuni corporale sau tulburări psihice. În consecință, abuzul asupra copiilor, generează conduită antisocială ale acestora în perioada vieții de adult și riscul reproducerii acestor comportamente violente. Prevenirea violenței asupra copiilor rămâne a fi una din direcțiile prioritare de dezvoltare ale politicilor statului. În acest sens asistăm la o continuă investire a statului în vederea consolidării capacităților de prevenire oricăror tipuri de abuzuri asupra copilului minor, prin perfecționarea și ajustarea cadrului legal la standardele internaționale și comunitare”.

În cadrul Conferinței, mai mulți experți străini fac referiri la costurile economice şi sociale ale fenomenului violenței asupra copiilor. Violența influențează sănătatea şi dezvoltarea copiilor, implică costuri pentru îngrijirile medicale ale victimelor şi pentru aplicarea normelor de drept în raport cu agresorii, afectând creșterea economică din cauza pierderii productivității celor care au fost abuzaţi în copilărie, etc.

Conform celor mai recente date la nivel mondial, mai mult de unul din patru copii din întreaga lume au declarat că au fost abuzaţi fizic frecvent într-o manieră severă, în timp ce una din cinci femei şi unul din unsprezece bărbaţi au fost abuzaţi sexual.