Vizualizări: 3812
Declaraţie privind unele consecinţe ale instaurării climatului de frică in RM
Chişinău, 8 Mai 2009 — Declaraţie privind unele consecinţe ale instaurării climatului de frică in RM
Tendinţa de instaurare a unui climat de neîncredere, nesiguranţă şi frică în societatea moldovenească devine tot mai evidentă, în special după evenimentele din 7 aprilie 2009.
Astfel, după şirul de presiuni şi hărţuirea mai multor mijloace de informare în masă şi organizaţii neguvernamentale de către autorităţi, unii agenţi economici au devenit deosebit de vigilenţi, preferând să piardă potenţiale venituri, decât să colaboreze cu anumite organizaţii neguvernamentale. Drept exemplu în acest sens poate servi refuzul unor agenţii de publicitate din Chişinău de a presta servicii Centrului Independent de Jurnalism în cadrul unei campanii de informare a publicului. În contextul Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, Centrul Independent de Jurnalism intenţionează să mediatizeze pe larg mai multe prevederi din Constituţia RM, Legea Presei, dar şi din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului, cu privire la drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului. Deşi articolele vizate se referă la libertatea presei şi neadmiterea cenzurii în mass-media (art. 1, Legea Presei), la dreptul persoanei la informaţie şi obligaţia mass-media de a informa corect opinia publica (Art. 34, Constituţia RM), la garantarea libertăţii de opinie şi libertăţii de exprimare (Art. 32, Constituţia RM, Art. 10, Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului) şi nu au vreo conotaţie politică, două agenţii de publicitate din Chişinău, care deţin o reţea de panouri publicitare pe bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt, au refuzat să arendeze CIJ panourile solicitate, invocând diverse motive, între care şi cel privind mesajul politic pe care, în opinia lor, l-ar transmite pasajele respective.
Ne exprimăm nedumerirea faţă de interpretarea eronată a acestor prevederi din legislaţia naţională şi internaţională şi calificăm situaţia dată drept o consecinţă directă a presiunilor şi acţiunilor antidemocratice întreprinse de autorităţile din RM în perioada postelectorală, acţiuni care au dus la înrădăcinarea sentimentului de tensiune, frică şi autocenzură în rândul agenţilor economici, dar şi în societate în general.
Chemăm autorităţile publice să nu perpetueze, prin acţiunile lor, climatul dominat de teamă, anxietate şi conflict, ci să demonstreze că sunt deschise procesului de democratizare şi promovării drepturilor omului.
Centrul Independent de Jurnalism
Asociaţia Presei Independente
Asociaţia Presei Electronice APEL
Centrul „Acces-Info”
Comitetul pentru Libertatea Presei
Uniunea Jurnaliştilor din Moldova
Centrul Tînărului Jurnalist din Moldova
Autor: Centrul pentru Jurnalism Independent
Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă
Toate comunicatele din categoria curentă
Categorii comunicate
- Administraţie Publică 2301
- Afaceri 808
- Angajări & Joburi 167
- Armata & Serviciul Grăniceri & Vama 37
- Artă & Cultură 127
- Bănci & Asigurări 18
- Blogosfera 110
- Concursuri & Licitații 15
- Construcţii & Infrastructură 47
- Dezvoltare Regională 1658
- Diaspora 3
- Drepturile Omului & Justiţie 564
- eBooks / eReviste / eDocumente 7
- Economic & Statistică 329
- Educaţie & Instruire 750
- Export și Investiții 17
- Externe 165
- Fashion 0
- Fiscalitate & Finanţe & Contabilitate 116
- Industrie 10
- IT 30
- Media & Publicitate 365
- Mediu 36
- Mesaje 8
- Oferte & Prețuri 16
- Ong & Societate Civilă 1321
- Persoane Publice 140
- Politic & Electorala 1305
- Procuratura & MAI 120
- Public Relations 32
- Resurse Web 12
- Sănătate & Medicină 125
- Sindicate 4
- Social 580
- Sport 12
- Ştiinţă 80
- Tehnologia Informației și Comunicațiilor 287
- Telefonie & Comunicaţii 29
- Turism 33