Nume
Parola
Vizualizări: 2446
Emil Drăghici la Comitetul European al Regiunilor : „Viitorul R. Moldova în cadrul UE va fi o oportunitate de a avansa în unitatea europeană și de a reafirma puterea transformatoare a extinderii"
9 Octombrie 2024 — Președintele Asociației Comunelor din România (ACoR), primarul de Vulcana-Băi, Dâmbovița, a vorbit în cadrul Comitetului European al Regiunilor despre avantajele aderării R. Moldova la Uniunea Europeană.

Discursul a avut loc în cadrul sesiunii plenare din 8 octombrie, în contextul în care s-au împlinit 20 de ani de la extinderea Uniunii Europene : în 2004 au fost finalizate negocierile de aderare a României la Uniunea Europeană, țara vecină devenind Stat Membru al Uniunii în 2007.

„În urmă cu douăzeci de ani, în 2004, Uniunea Europeană a trecut printr-o extindere istorică, întâmpinând 10 noi state membre, majoritatea din Europa Centrală și de Est. Acest moment a marcat nu doar reunificarea Europei după decenii de divizare a Războiului Rece, ci și un pas îndrăzneț către o cooperare mai profundă, prosperitate și stabilitate pe continent.

Privind în urmă, extinderea din 2004 a adus numeroase succese. Din punct de vedere economic, a deschis noi piețe, a stimulat investițiile și a crescut comerțul în UE. Din punct de vedere politic, a consolidat influența UE pe scena mondială și a promovat guvernanța democratică în regiunile care au fost cândva sub regimuri autoritare. Pentru milioane de oameni, a extins libertățile – oamenii puteau călători, lucra, studia și trăi peste granițe cum nu au putut să o facă până atunci."

Potrivit președintelui Asociației Comunelor din România, următorii 20 de ani pot fi la fel de transformatori, dacă învățăm din trecut și privim înainte cu ambiție și solidaritate.

„În timp ce reflectăm asupra extinderii din 2004 și a impactului acesteia, potențiala aderare a Moldovei la UE reprezintă următorul capitol al angajamentului Uniunii de a extinde pacea, stabilitatea și prosperitatea în întreaga Europă. R. Moldova, cu locația sa strategică și aspirațiile pentru o integrare mai profundă, se află într-un moment crucial. La fel ca țările care au aderat în urmă cu două decenii, R. Moldova se va confrunta cu provocări în alinierea guvernanței, economiei și instituțiilor sale la standardele UE. Cu toate acestea, lecțiile din 2004 ne amintesc că, cu sprijinul adecvat – prin investiții, cooperare și valori comune – noile state membre pot aduce energie proaspătă și pot consolida Uniunea în ansamblu. Viitorul Moldovei în cadrul UE va fi o oportunitate de a avansa în continuare unitatea europeană și de a reafirma puterea transformatoare a extinderii."

Comitetul European (CoR) este o instituție a Uniunii Europene formată din reprezentanți au celor 27 de state membre, aleși la nivel local și regional. Prin intermediul CoR, aceștia pot influența legislația UE care are impact asupra satelor, orașelor și regiunilor.

Menționăm că Asociația Comunelor din România este partenerul și prietenul Congresului Autorităților Locale din Moldova (CALM) încă de la formarea asociației APL din R. Moldova (2010). Alături de Asociația Orașelor din România, ACoR și CALM au creat Consiliul Autorităților Locale din România și Republica Moldova (CALRRM). Obiectivul acestei structuri asociative este de a susține R. Moldova în procesul de negocieri de aderare, în realizarea reformelor, a multiplicării înfrățirilor și sprijinirii parcursului său european.

Autor: Congresul Autorităţilor Locale din Republica Moldova

Toate comunicatele de presă ale aceluiaşi autor
Toate comunicatele din categoria curentă