Nume
Parola
Vizualizări: 4016
Producători de încălțăminte și marochinărie de pe ambele maluri ale Nistrului participă cu stand colectiv la Expoziția internațională ”BTS”
Chisinau, 2 Septembrie 2014 — În perioada 2-4 septembrie 2014, agenți economici din Republica Moldova, inclusiv din regiunea stângă a Nistrului, iau parte cu stand colectiv la Expoziţia internaţională de încălţăminte şi articole din piele ”BTS” care are loc în oraşul Poznan, Polonia. Participarea la eveniment este organizată de Camera de Comerț și Industrie, cu asistența financiară a Uniunii Europene şi PNUD, în cadrul Programului ”Susţinerea măsurilor de promovare a încrederii”.
Grupul de întreprinzători autohtoni este condus de vicepreședintele CCI, Tudor Olaru. Potrivit sursei citate, standul Republicii Moldova ocupă 48 metri pătrați. Aici și-au expus mărfurile companiile ”Arilux”, ”Artima”, ”Deri Cristal”, Fabrica de încălțăminte ”Tighina”, ”Floare”, ”Floti Plus”, ”Oldcom”, ”Rotan”, ”Tellus A”, și ”Tellus”. Aceste întreprinderi au prezentat diverse modele de încălțăminte pentru dame, bărbați, copii, încălțăminte pentru lucru, piei, genți, geamantane, alte articole de marochinărie.
La Salonul internațional specializat ”BTS”, pe o suprafață totală de peste 1700 metri pătrați, mai participă companii din Germania, Italia, Franța, Bulgaria, Ungaria, Slovacia ș.a.
Conform datelor Biroului Național de Statistică al Republicii Moldova, în perioada ianuarie-iulie 2014 Moldova a exportat în Polonia mărfuri în valoare de 27170.4 mii. USD, cu 2,80% mai mult decât în perioada similară a anului precedent. Polonia ocupă locul 5 în topul țărilor din UE în care exportă Republica Moldova.
În perioada ianuarie-iulie anul 2014 Moldova a importat din Polonia mărfuri în valoare de 52895.7 mii USD, cu 2,52 % mai mult decât în șapte luni ale anului 2013.
La momentul actual, în Republica Moldova sunt înregistrate 63 de întreprinderi cu capital mixt sau cu capital polonez 100%. Majoritatea acestor companii activează în sferele producere, prelucrarea cerealelor, materiale de construcţie.
Reamintim că, în prima jumătate a anului curent, cu ajutorul Programului UE-PNUD, alți 20 de agenţi economici de pe ambele maluri ale Nistrului au participat cu standuri comune la expoziţii specializate din Germania şi Cehia, iar până la sfârşitul acestui an, încă 30 de întreprinzători de pe ambele maluri vor lua parte împreună la expoziţii în Franța, România şi Bulgaria.
Programul UE-PNUD are ca scop contribuirea la promovarea încrederii între ambele maluri ale Nistrului prin implicarea autorităţilor locale, societăţii civile, comunităţii de afaceri şi altor părţi interesate în activităţile de dezvoltare economică şi socială a comunităţilor locale.
www.chamber.md sau pagina CCi pe facobook