Nume
Parola
Vizualizări: 2743
CCI a trasat totalurile activității pentru 2012 în domeniile expertiză, evaluare, certificare și broker vamal
16 Februarie 2013 — Camera de Comerț și Industrie a Moldovei a trasat totalurile activității pentru 2012 în domeniile expertiză, evaluare, certificare și broker vamal. Pe 16 februarie, la Chișinău, a avut loc adunarea generală anuală a experţilor-evaluatori şi consultanţilor CCI a Republicii Moldova.
În cadrul ședinței, Vasile Nicolai, director al Departamentului Expertiză, Evaluare și Cerificare al CCI a Moldovei, a prezentat un raport amplu, menționând că, serviciile prestate de CCI în domeniu sunt importante, deoarece fac parte din infrastructura operațiunilor de import-export. Prin filialele și reprezentanțele CCI, amplasate pe întreg teritoriul țării, agenții economici beneficiază operativ de servicii de expertiză, evaluare, certificare a mărfurilor, broker vamal.
În general, în anul 2012, volumul serviciilor respective prestate de CCI s-a menținut la nivelul anului precedent, iar la filialele Soroca, Ungheni și Bălți s-a înregistrate o creștere de 27%, 14 % și, respectiv, 5%.
În 2012, instituția camerală a implementat sistemul internațional de management al calităţii ISO 9001:2008. De asemenea, prin intermediul seminarelor, atestărilor sistematice, schimbului de experiență și reuniunilor internaționale, colaboratorii CCI au preluat cele mai bune practici de la experți de peste hotare.
În contextul marcării a 10 ani ai activităţii de evaluare în Republica Moldova, în perioada 7-8 iunie 2012, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, Camera de Comerţ şi Industrie şi Institutul de Economie, Finanţe şi Statistică al Academiei de Ştiinţe a Republicii Moldova au organizat Conferinţa Internaţională ştiinţifico-practică ”Activitatea de evaluare: realizări şi perspective de dezvoltare”. Materialele conferinței au fost rezumate într-o broșură, fiind utilizate de către specialiști în activitatea cotidiană.
Pe parcursul anului 2012, în cadrul Departamentului Expertiză, Evaluare și Cerificare al CCI a Moldovei au fost elaborate 6 recomandări metodice ce țin de efectuarea expertizei de determinare a producătorului mărfii, expertizei producţiei de conserve din fructe şi legume, determinarea calităţii articolelor de marochinărie, evaluarea mijloacelor de transport, evaluarea utilajului, determinarea poziţiei tarifare conform Nomenclatorului mărfurilor al Republicii Moldova.
Președintele CCI a Moldovei, Gheorghe Cucu a apreciat activitatea experților, evaluatorilor și consultanţilor în domeniul vămuiri ai CCI, menționând că, toate acțiunile întreprinse au avut ca scop creșterea nivelului de calificare a colaboratorilor, fapt ce asigură calitatea serviciilor prestate. Implicarea experților internaționali, conlucrarea eficientă cu Ministerul Economiei, Agenţia Relaţii Funciare şi Cadastru, Serviciul Vamal și alte instituții de stat permite ca specialiștii CCI să fie permanent la curent cu noutățile și modificările legislative. CCI va depune eforturi și în continuare pentru a dezvolta acest domeniu, a spori calitatea și accesibilitatea serviciilor, pentru ca agenții economici să își poate extinde afacerile.
La momentul actual, în sistemul CCI a Republicii Moldova activează 112 specialişti, 82 dintre care sunt experţi-evaluatori, iar 30 – consultanţi în domeniul vămuiri.
www.chamber.md sau pagina CCI pe facebook